HMC 3 pakt de eerste twee matchpunten!

Na de verwachte nederlaag tegen Dubbelschaak 1 kwam het er in de tweede ronde op aan. Ons doel is handhaving in klasse 3H en dus moesten we de thuiswedstrijd tegen SMB 1 winnen. Dat lukte niet alleen, maar ook nog eens op een manier die alle hoop geeft voor de rest van het seizoen.

De wedstrijd begon ongelukkig. Was Leon (bord 7) uit z’n concentratie gebracht door het late verschijnen van tegenstander Dennis Jeheruddin? Hij raakte zijn tijdvoorsprong in ieder geval snel kwijt en kon het niet bolwerken: 0-1. Niet de ideale start, maar geen reden tot paniek. Want met name op de borden van de drie jonkies zag het er heel gunstig uit. Thomas (3) maakte gelijk. Nadat het initiatief van Bram Rijkschroeff was uitgewoed, counterde hij sterk. De broers Senders revancheerden zich voor hun ongelukkige debuut. Justin(8) realiseerde met wit zijn plan in de Franse Winawervariant. Met een pion voor en het loperpaar gaf hij Hans Eshuis het nakijken. Mischa (6) zette alles klaar voor een doorbraak in het centrum en mocht van Wouter Knoop zijn ganggaan. Geen probleem!

Namens SMD deed Lars Kurstjens wat terug. Zijn agressieve Hollandse opzet werd Tonnie van den Heuvel (4) te machtig. De stand werd
3,5-2,5 in ons voordeel, toen ondergetekende (6) een zouteloze remise liet aantekenen. Bleven over de twee topborden: Joris Broekmeulen(1) en Gert de Rooij (2). Joris stond tegen Ruben Hogenhout al heel lang een pion voor. In het verre eindspel kon hij die helaas niet verzilveren, maar zijn remise stelde wel het eerste matchpunt veilig. Aan Gert de eer om het karwei af te maken. Met wit tegen Jacques Ottenheim had hij zijn favoriete Londen-opstelling toegepast. Dat lijkt erg rustig, maar dat maakt volgens Gert niets uit: “Het wordt toch wel feest.” Dat bleek: met twee verbonden vrijpionnen op de zesde rij werd de geofferde kwaliteit meer dan gecompenseerd. Een mooi slot voor Gert en voor het team. Twee matchpunten op zak; er zijn KNSB-teams die het met minder moeten doen!

Piet van Eijndhoven

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>