HMC5 – Waalwijk2: 4 – 4

HMC5 – Waalwijk2: 4 – 4

Het begin van de competitie NBSB -klasse 2c. Thuis tegen Waalwijk 2. We speelden met 2 invallers, Fred Slikboer van het 6e op bord 8 en Peter Mooren op bord 4. Op bord 1 speelde Matthijs Dijkstra een sterke partij. Met een koningsaanval van  verdubbelde torens en dame op de g-lijn. Toen een toren insloeg op pion g3 was het snel over: 1-0. Peter speelde op bord 4 een gelijkopgaande partij die eindigde in remise zonder dat het evenwicht verbroken was geweest. Koos Hendriks op bord 2 kwam iets in de verdrukking maar zijn tegenstander ging een herhaling van zetten niet uit de weg waardoor dit ook in remise eindigde. Tussenstand: 2-1.

Fred op bord 8 was erg laat met rocheren waardoor de vijandelijke dame in het centrum erg vervelend op kwam zetten hetgeen tot pionverlies leidde bij een slechte positie. Bart van der Krogt  op bord 6 wist een ruimtelijk overwicht om te zetten in pionwinst en kreeg 2 verbonden vrijpionnen die op het oog niet te stoppen waren. Mari van Ooijen op bord 3 kreeg met zwart de openingszet b4 voorgeschoteld. Mari stoomde op met zijn pionnen op de koningsvleugel en stond lange tijd overwegend.  Jan Gerritsen op bord 7 stond op het oog lange tijd ongeveer gelijk alhoewel hij zelf tijdens de partij zei  “slecht” te staan.  Op bord 5 (Eric Merx) ging het er erg onstuimig aan toe met fouten en kansen over en weer. De uitkomst leek onvoorspelbaar. Halverwege de middag leek een overwinning met 1 of, met een beetje meeval, 2 punten verschil er zeker in te zitten.

Mari mistte een goede kans op winst waarna zijn tegenstander met eeuwig schaak remise wist af te dwingen. Bart zag een geniepige truc over het hoofd, speelde iets te voortvarend zijn vrijpionnen naar voren, en zijn tegenstander wist op wonderbaarlijke wijze alsnog remise te maken.  Fred ging zoals verwacht inderdaad, na torenverlies, kansloos ten onder.  Tussenstand: 3-3.

Inmiddels had Jan, schijnbaar uit het niets, een pion weten te winnen en stevende af op een pionneneindspel dat zo goed als zeker gewonnen leek.  Aan bord 5 speelde zich ondertussen een drama af. Eric kreeg het loperpaar tegen een toren en pion voor zijn tegenstander in een onduidelijke stelling. Op een gegeven moment echter verloor Eric een van zijn lopers en kwam langzaam aan in tijdnood. Het zag er somber uit. Zijn tegenstander echter verviel in de bekende fout, geheel onnodig, ook snel te gaan spelen en Eric wist zowaar de vijandelijke dame te winnen! Toen de tijdnoodfase voor Eric voorbij was had hij zijn materiële achterstand geheel weggewerkt met dame tegen 2 torens en een paar pionnen extra bij een vijandelijke koning in het open veld. Eric kon zelfs op winst spelen maar had altijd remise door eeuwig schaak achter de hand. Aangezien Jan inmiddels  zijn pionneneindspel onberispelijk naar winst aan het voeren was bood Eric zijn tegenstander dan ook remise aan. Deze weigerde echter hetgeen Eric van slag bracht. In plaats van eeuwig schaak te gaan geven verloor hij de voorzichtigheid uit het oog en overzag mat in twee! Ineens stonden we zelfs met 3-4 achter. Gelukkig kwam de overwinning van Jan niet meer in gevaar en was het onfortuinlijke gelijkspel een feit.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>