HMC5 – EVS1: 4½ – 3½ Verslag van Koos Hendriks

Thuis tegen Valkenswaard het op papier sterkste team uit onze poule. Hun gemiddelde rating ligt ruim 100 punten hoger dan de onze.

Zoals gebruikelijke ging Bart van der Krogt op bord 7 als een razende van start en na een half uur stond hij al een stuk voor op zijn verbouwereerde tegenstander. Wel had zijn tegenstander een gevaarlijk uitziende mataanval met dame en loper echter Bart liet met uitstekend spel zien dat dit slechts schijn was.  Na ruim een uur was de 1-0 voorsprong een feit. Ekko Oosterhuis op bord 8 speelde een rustige partij die geruisloos in remise eindigde.  Jan Gerritsen op bord 6 had zijn dag niet. Hij kwam een pion achter en gaf daarna een kwal weg: 0-1. Mari van Ooijen op bord 3 speelde een gelijk opgaande partij die ook in remise eindigde. Halverwege was de tussenstand 2-2.

Koos Hendriks op bord 4 kreeg met wit een Pirc voorgeschoteld die leidde tot een grootscheepse afruil van dames en stukken. Toen in het late middenspel zijn tegenstander met herhaling van zetten remise afdwong was ook hier remise een feit. Op bord 1 speelde Matthijs Dijkstra een ijzersterke partij tegen de koploper van EVS. Met een gedegen Slavische opzet kwam hij een gezonde pluspion voor en toen zijn tegenstander op het eind vlugger ging spelen en in de fout ging volgde er ook nog kwaliteitswinst en de partij. Tussenstand: 3½ -2½.

Bert Kramer op bord 2 kwam met 2 pionnen achterstand uit de opening met op het eerste gezicht geen compensatie. Bert raakte geenszins in paniek, ging er eens goed voor zitten, en met actief tegenspel wist hij beide pionnen terug te winnen. Hij kwam in het eindspel zelfs een pion voor echter meer dan remise zat er niet meer in. Op bord 5 was Eric Merx het langste bezig. Zijn tegenstander kwam in tijdnood en een pion achter. Op het laatst stond er een lopereindspel met ongelijke lopers op het bord met winstkansen voor Eric. Hij nam echter ditmaal geen enkel risico en dwong remise af waarna een prima overwinning een feit was!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>