Jan Voormans overleden

Ons ex-lid Jan Voormans is deze week op 67-jarige leeftijd in zijn woonplaats ’s-Hertogenbosch overleden. Jan Voormans was zowel als schaker én als dammer actief op het hoogste niveau. Hij werd als schaker driemaal kampioen van Brabant, in 1967-1968 als lid van HSV, de ’s-Hertogenbossche schaakvereniging die in 1976 is opgegaan in HMC Den Bosch, en als lid van deze club in 1980-1981 en 1981-1982. In 1984 werd hij met Eindhoven Nederlands kampioen. Jan werd clubkampioen in de jaren 1973-74, 1975-76, 1977-78, 1981-82, 1994-95 en 1997-98. Als correspondentieschaker haalde hij de titel Internationaal Meester.

Ook als dammer bij Excelsior speelde hij in de hoogste klasse. Als dammer heeft hij zich onsterfelijk gemaakt met een zgn. Canalejas-probleem waarin met de laatste zet 35×2 drie dammen worden geslagen, het beste Canalejas ooit gepubliceerd en opgenomen in ‘Ten Best Draughts’ Problems of All Times’.

2 comments to Jan Voormans overleden

  • Loek Mostertman

    Ik condoleer zijn zussen, dochter en kleinkinderen met hun verlies.

    Goede herinneringen heb ik aan Jan met wie ik veel partijen heb gewisseld, waarschijnlijk meer dan wie ook. Met plezier denk ik terug aan onze eerste kennismaking in 1965, het toernooi in Trier 1977 met oa. ook Harrie Nobbe en Leo Mooren, het tuinfeest in 1994 bij Jan’s vijftigste verjaardag en aan onze laatste ontmoeting zondag 30 oktober in de San Salvatorkerk, waar Jan zong in de Cantorij. Heel jammer dat Jan zijn schaaktalent niet meer heeft uitgebuit!

  • […] 26 november is Jan Voormans overleden. Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie door adplus . Bookmark de permalink […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>