Invallers redden avondteam

door René Olthof

De avondcompetitie van de NBSB wordt sinds de openstelling voor KNSB-spelers jaren geleden steeds maar aantrekkelijker en leuker. De grote motor is De Stukkenjagers, die de avondcompetitie geïntegreerd heeft in de clubavond en met vele viertallen voor de dag komt. Het is teleurstellend dat de trend bij HMC niet te zien is. Integendeel, bij ons wordt de deelname ieder jaar minder. Ik betreur dat zeer, omdat de viertallencompetitie juist ieder seizoen weer garant staat voor vele spannende wedstrijden.

Dit jaar hadden alleen Cees Nuijten, Jan Gerritsen en ondergetekende zich opgegeven voor de avondcompetitie. Dit betekent dat wij iedere wedstrijd met minimaal één invaller aantreden. Daarvoor is de formule bedacht, om elke ronde een andere speler uit te nodigen voor het eerste of tweede bord. Tot dusverre waren Twan, Bart, Thomas en Mischa bereid in te vallen (tezamen goed voor 2,5 uit 4), voor ronde 5 in en tegen Dongen moesten wij op twee spelers een beroep doen, want Cees Nuijten had op carnavalsvrijdag verplichtingen als opa.

Jasper tegen v.d. Burght

Jasper tegen v.d. Burght

Ja, carnavalsvrijdag. Rijkelijk laat voor een 5e ronde, maar de beruchte sneeuwdag begin februari was daar debet aan. DSC had er alle begrip voor dat wij op die dag geen overbodige risico’s wilden nemen en stelden sympathiek deze datum voor. Om met de deur in huis te vallen – onze invaller deden het goed. Jasper dacht lang na in een Russische opening, maar bereikte een stevig voordeeltje. Zijn magnifieke slotzet is een lust voor het oog. Ík had het totaal niet zien aankomen’, aldus Maarten van der Burght, die 3 uit 3 op zijn conto had. Brent Burg kwam een oude bekende tegen: Rob Haast – van de bekende schaakfamilie. De overige leden komen in de avondcompetitie inmiddels uit voor Stukkenjagers, Rob is echter DSC trouw gebleven. Hij liet een verzwakking op de koningsvleugel toe. Brent maakte daar handig gebruik van door eerst de ontwikkeling op de zwarte damevleugel lam te leggen en vervolgens pijlsnel te switchen naar de koningsvleugel. Daar had Rob niet van terug. Brent matchwinnaar, want ikzelf had aan bord 2 eieren voor mijn geld gekozen en bij de overgang naar het eindspel remise aangeboden. Igor Heinen zag dat wel zitten en had niet in de gaten hoe goed hij eigenlijk stond. Een blauwoogremise derhalve en de buit was binnen.

Brent tegen Rob Haast

Brent tegen Rob Haast

Jan Gerritsen speelt dit seizoen een goede reeks partijen in ons team. Dit keer werd wit op slinkse wijze een pion afhandig gemaakt. Daarna stoomde Jan ijzersterk door in de omschakeling naar middenspel en de dagen van wit leken geteld. Zelfs een duivelse verdedigingsressource kon Jan niet in verwarring brengen. De laatste ruil werd hem echter fataal. In plaats van een beter eindspel te pakken met vrijpion ruilde Jan plotseling zijn actieve toren af. Dat gekoppeld aan zijn zet erop brachten hem in een hopeloze stelling. Een soortgelijke catastrofe was hem eerder dit seizoen ook al overkomen tegen het D-team van Stukkenjagers. Jammer, jammer…

Toen Jan nog goed stond..

Toen Jan nog goed stond..

 

 

DSC Dongen A                       – HMC Calder A                   1½ – 2½

1.Burght van der,M.(Maarten) 7480077 – Broekmeulen,J.(Jasper) 7887451 0  – 1

2.Heinen,I.(Igor)            7154180 – Olthof,R.A.J.A.(René)  5982273 ½  – ½

3.Haast,R.(Rob)              7919802 – Burg,B.(Brent)         7938205 0  – 1

4.Carol,D.(Dick)             7228573 – Gerritsen,J.(Jan)      8205032 1  – 0

 

 

 

Tussenstand na ronde 5

1. De Stukkenjagers A 8-16,5

2. Eindhoven A 8-12,5

3. Waalwijk A 8-11,5

4. DSC Dongen A 5-11

5. HMC Calder A 4-9,5

6. De Stukkenjagers D 4-8,5

7. RSG B 3-7,5

8. DDT B 0-3

Programma 6e ronde, te spelen voor 3 maart:

HMC Calder A – De Drie Torens B

Waalwijk A – Eindhoven A

RSG B – De Stukkenjagers D

DSC Dongen A – De Stukkenjagers A

Lekker spannend dus.

 

 PGN-viewer van www.chesstempo.com

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>