Avondteam in linkerrijtje!

door René Olthof

In de vaste opstelling Olthof-Nuijten-Gerritsen plus invaller is het avondteam van HMC Calder bezig aan een indrukwekkende inhaalrace. Dat was met het oog op de beroerde start trouwens ook hard nodig om degradatie te vermijden. Afgelopen vrijdag kwam hekkensluiter De Drie Torens B op bezoek. Als U het Brabantse schaak een paar jaar niet gevolgd heeft, dan zal deze naam U niet bekend voorkomen. Het betreft hier de succesvolle fusieclub ontsaan uit het samengaan van De Wolstad en Schavo – Tilburg dus. Vader en zoon Van Moorsel vormen het hart van hun tweede team, dat nog catastrofaler presteert dan wij in onze eerste wedstrijden. NB: partijen staan onderaan dit verslag!!

Niels en Cees op bord 1 en 2. Rechts ook Jan op bord 4.

Onze teamleider was erin geslaagd om Niels Ondersteijn als invaller te strikken. Die ging er vol in toen zijn tegenstander hem een gratis tempo gaf in de Siciliaanse Draak. Op een gegeven moment ging Niels de denktank in. Ik stond toen al gewonnen, omdat mijn tegenstander mijn hoofddreiging had gemist en een stuk inboette. Op onze witborden verliep de strijd ook voorspoedig. Cees Nuijten een prettig stellings- en tijdvoordeel en Jan Gerritsen was bezig het weifelende spel van Tommie van Moorsel af te straffen.

Jan Gerritsen (rug) tegen Tommie van Moorsel

Toen Niels uit de tank kwam verscheen er een serie speculatieve zetten op het bord waarvan Niels ook aanvoelde dat die objectief gesproken niet waterdicht was. ‘Ik wilde mat zetten’ was zijn simpele commentaar. Mat werd het uiteindelijk niet, maar leuk wel. Voor Niels dan. In de Meesterklasse was de partij anders verlopen, maar dat is nou juist de charme van de avondcompetitie. Mede door het wat snellere speeltempo (40 zetten in 90 minuten en kwartier erbij voor rest partij) kun je eens een gokje wagen.

Invaller Niels Ondersteijn. HMC A probeert altijd een andere sterke speler aan bord 1 te laten invallen

Het kan niet anders of Jan Gerritsen heeft de toorn van onze schaakgodin Caïssa op zijn hals gehaald. Keer op keer komt hij tegen veelal sterkere tegenstanders gewonnen te staan met krachtig spel om jammerlijk de mist in te gaan wanneer de vis op het droge getrokken moet worden. Dit keer ging hij voor een damevleugelactie waar ik zelf eerder had gespeeld op de koningsvleugel. Maar niet getreurd, wat Jan deed leverde winnend voordeel op ondanks het feit dat zijn stukken enigszins ‘los’ stonden. Minimaal drie keer kon Jan toeslaan, maar de godin had hem verblind. Zijn vorkje op zet 27 won wel een stuk, maar dat had hij tevoren geofferd. Wat restte was een beroerd eindspel daar waar kort tevoren nog een winnende koningsaanval op het bord stond.

De kwaliteit van zijn partijen gaat met sprongen omhoog, nu de uitslagen op het formulier nog en de teamleider ziet de toekomst van het avondteam lachend  tegemoet.

 

Cees Nuijten werd matchwinnaar. Hij had gedurende de gehele partij de touwtjes strak in handen en in de slotstelling staat hij totaal gewonnen. Indachtig het motto ‘SAFETY FIRST’ koos Cees voor het wapen van het remiseaanbod. Vader Van Moorsel zag geen reden om dat af te slaan, gedegradeerd was zijn avondteam toch al.

Wij niet!

 

Persoonlijke uitslagen:

HMC Calder A                  – De Drie Torens B               2½ – 1½

1.Ondersteijn,N.(Niels) 7780938 – Panjoel,B.J.(Bert-Jan) 7555383 1  – 0

2.Nuijten,C.E.(Cees)    6582829 – Moorsel van,E.(Ernest) 7526607 ½  – ½

3.Olthof,R.A.J.A.(René) 5982273 – Verveda,B.(Bob)        7858070 1  – 0

4.Gerritsen,J.(Jan)     8205032 – Moorsel van,T.(Tommie) 8101896 0  – 1

 

Stand voor de laatste ronde

1. Stukkenjagers A 10-20

2. Waalwijk 10-14

3. Eindhoven 8-14

4. HMC Calder 6-12

5. DSC Dongen 5-11,5

6. RSG B 5-10

7. Stukkenjagers D 4-10

8. DDT B 0-4,5

 

Programma laatste ronde (voor 31 maart)

De Stukkenjagers A      – HMC Calder A               –

De Stukkenjagers D      – DSC Dongen A               –

Eindhoven A             – RSG B                      –

De Drie Torens B        – Waalwijk A                 –

 

Het moge duidelijk zijn: zowel boven als onderin is nog niets beslist. Op woensdag 28 maart gaat het gebeuren op de clubavond van Stukkenjagers. Als wij ze een of twee puntjes afsnoepen heeft Waalwijk nog een kans op de poulewinst. Het D-team moet zelf punten maken tegen Dongen en hopen dat RSG B niet hetzelfde doet tegen Eindhoven. Spanning volop dus.PGN-viewer van www.chesstempo.com

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>