HMC 5 – Veldhoven 3: 3½ – 4½

Verslag: Koos Hendriks

Thuis tegen de toekomstige kampioen Veldhoven 3. Veldhoven had tot op heden nog een 100 % score en hadden al hun wedstrijden met minimaal 2 punten verschil gewonnen. De Kentering hadden ze zelfs met 6½ – 1½ verslagen! We verschenen gehandicapt aan de start door het gemis van onze topscoorder Bart (vakantie) en kopman Matthijs (invaller in het 4e).
Jan aan bord 5 was het eerste klaar. Hij snoepte een vergiftigde pion waarna hij een onweerstaanbare koningsaanval over zich heen kreeg en snel kon opgeven. Aan bord 8 speelde Jim Klooster als invaller een uitstekende aanvalspartij. Hij zette een prima koningsaanval met verdubbelde torens over de H-lijn op waarna een opgerukte pion op de G-lijn de doorslag gaf. Zijn tegenstander kwam er niet aan te pas!

Aan bord 3 kwam Peter een pion voor. Zijn tegenstander had echter compensatie middels een koningsaanval. Toen de stand onoverzichtelijk werd werd het plots remise door herhaling van zetten. Bert speelde op bord 1 een gedegen partij waarbij het evenwicht niet werd doorbroken. Het resulterende lopereindspel was dan ook remise. Tussenstand halverwege: 2 -2.

Eric aan het 4e bord kwam in een gelijkopgaande strijd enigszins krap in zijn tijd te zitten en bood zijn tegenstander remise aan waarna de vrede werd gesloten. Ekko aan bord 6 kwam in de verdrukking door een pionopstoot op D4 met dreigend loperverlies. Hij wist zowaar door enig gerommel het verlies van zijn loper nog te voorkomen echter door een vervelende paardpenning kwam het alsnog tot stukverlies en daarmee ook de partij. Hiermee keken we tegen een 2½ – 3½ achterstand aan.

Mari aan bord 2 speelde tegen een zeer jeugdige tegenstander. Het bleek een opkomend talent te zijn die ijzersterk speelde en die we ongetwijfeld in de nabije toekomst in de hogere regionen zullen gaan aantreffen. Weliswaar kwam Mari goed uit de opening echter in de overgang van het midden- naar het eindspel zag Mari zich genoodzaakt een kwal te offeren om een gevaarlijk opstomende H-pion uit te schakelen. Hierna speelde zijn tegenstander het onberispelijk uit en was de eerste nederlaag voor Mari deze competitie een feit. Aan bord 3 kwam Koos met pionwinst uit de opening echter zijn tegenstander had een koningsaanval. Dankzij actief tegenspel van Koos verzandde deze aanval echter en uiteindelijk wist Koos nog een tweetal pionnen extra te vergaren. Het ontstane toreneindspel werd door zijn tegenstander opgegeven toen hij een 4e pion pion achter kwam.
Met deze overwinning is Veldhoven definitief kampioen geworden (de Kentering heeft namelijk met 5 – 3 verloren van Waalwijk deze ronde). Onze gelukswensen!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>