Knopen tellen – update

Gisteren las ik op schaak.startpagina.nl een bericht uit de Waalse pers. De Europese Schaakbond – bestaat die trouwens? – gaat kledingvoorschriften hanteren voor schakers en schaaksters die uitkomen in toernooien door de bond georganiseerd. Wat  de schaaksters betreft wordt opgemerkt dat ze voortaan slechts de twee bovenste knopen van hun shirt of blouse open mogen laten. Niet hun mannelijke tegenstanders drongen aan op deze maatregel – die kijken wel uit!-, maar toeschouwers. Nel, we houden je in de gaten.

Over nu naar een andere ontknoping: die van het seizoen. HMC 4 moest liefst met grote cijfers winnen van Gardé 2 om uitzicht te blijven houden op het kampioenschap in de eerste klasse. Wij wonnen met 5-3, geen riante score, maar voldoende, omdat onze grote concurrenten , Checkmate en De Kemppion bleven steken op een gelijk spel.

Niet één partij eindigde in remise. Dat is veelzeggend. Natuurlijk was Derk-Jan weer het eerst klaar. Zijn tegenstander speelde een belabberde opening en onze topscorer liep er dwars doorheen. Al of niet met veel geluk wonnen Gijs, Wim, Cees en Kees ook.

Het drietal dat verloor speelde zeker niet slecht. De opening liep naar wens, maar in het vervolg lieten Loek, Matthijs en Roger een of meerdere steken vallen op tactisch gebied.

De stand na de voorlaatste ronde in klasse 1B van de NBSB:

1.  HMC 4               10 (MP)    30½(BP)

2. De Kemppion      9              29

3. Checkmate           9             28½

Even de knopen tellen: op 31 maart hebben we aan 4-4 tegen Checkmate voldoende, mits De Kemppion niet verder komt dan een 5-3 overwinning op Gardé.Scoren de Kempenaren een halfje meer, dan zijn wij de klos. Ze eindigen in dat geval met evenveel bordpunten als wij en het resultaat van de onderlinge match geeft dan de doorslag. Dat was met 2½-5½ in ons nadeel. Dus kunnen we maar het beste op winst spelen. We hebben routine genoeg om niet al te nerveus te worden.PGN-viewer van www.chesstempo.com

Download de partijen

Kees van Oirschot

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>