Interview Leon Ter Beek

Onlangs won Leon ter Beek met grote overmacht de 3de periode in groep 2. De redactie van de HMC-site was verheugd een interview met hem te mogen houden.

Gefeliciteerd met de periodetitel! Wat betekent dit voor jou?
-Het is leuk groepswinnaar te worden, maar voor mij was het spelen van zoveel mogelijk interessante partijen de hoofdzaak.

Leon verslaat Henk

Wat motiveerde je alle 14 partijen te spelen?
-In de eerste twee perioden van dit seizoen had ik veel minder tijd. Toevallig lag dat in de laatste periode anders, waardoor ik echt alle partijen kon spelen. Mijn (stille) doel was een score van 100%, maar dat bleek toch niet mogelijk want ik ben twee keer verdiend verslagen.

Wat zijn je verwachtingen voor de komende periode in groep 1?
-Ik hoop dat ik weer vaak kan spelen, in ieder geval genoeg om niet weer te degraderen.

Hoe erg zou je het vinden als je weer een keer zou degraderen naar groep 2?
-Helemaal niet. Ook in groep twee kun je spannende en goede partijen spelen.

1 van die interessante partijen was tegen Gert-Jan

Op welke leeftijd heb je schaken geleerd en hoeveel heb je het gedaan in je jeugd?
-Toen ik zo’n zes jaar was leerde mijn vader mij schaken. Het is toen altijd mijn belangrijkste hobby gebleven. Van een club ben ik pas lid geworden diep in mijn studententijd.

Wat zijn je ambities nog in het schaken?
-Volgend jaar speel ik niet meer extern. Negen weekends per jaar vind ik wat veel van het goede, daar gaat gewoon te veel tijd in zitten. Voor mij blijft het komend jaar bij de partijen op vrijdagavond, dat vind ik erg leuk om te doen.

Leon(rechts) was afgelopen jaar 1 van de steunpilaren van HMC 3

Heb je ook bij andere clubs gespeeld?
-Ik ben in 1985-1986 één jaar lid geweest van SMB (Strijdt Met Beleid) uit Nijmegen, en daarna weer van 1990 tot 2003. Daarna, van 2003 tot 2009, was ik lid van Het Kasteel uit Wijchen. Beide clubs spelen in de OSBO (Oostelijke Schaakbond).

Leon was eens zomerkampioen bij Het Kasteel!

Wat heb je gestudeerd en wat doe je in het dagelijkse leven?
-Ik heb in Nijmegen klassieke talen (Grieks & Latijn) gestudeerd en ben daarna, ook in Nijmegen, gepromoveerd in de Rechten. Ik ben Universitair Docent Latijn aan de universiteit in Nijmegen en daarnaast docent klassieke talen op het Jeroen Bosch College in Den Bosch. Die banen combineer ik al jaren en dat bevalt prima.

Wat zijn je hobby’s?
-Schaken, en verder is mijn vak mijn hobby (Grieks en vooral Latijn). In het kader van mijn werk aan de universiteit schrijf ik af en toe artikelen, meestal over Romeins recht of Cicero. Tenslotte ben ik een fan van FC Twente. Van 1982 tot 1990 had ik een seizoenkaart, en ik volg de club nog steeds. Ik bewaar dan ook goede herinneringen aan zondag 2 mei 2010, toen ik samen met mijn vrouw Laura het 7e Speciaalbierenfestival op de markt in Den Bosch bezocht en live op schermen het kampioenschap van Twente meemaakte. Verder is het lezen van literatuur nog een hobby, die ik met mijn vrouw deel. Alles bij elkaar hebben we thuis meer dan 12.000 boeken. Tenslotte is (speciaal)bier en wijn nog een hobby van Laura en mij. We zoeken internet af naar interessante cafés en nieuwe bieren en gaan daar dan op af.

Wie hoopte je dat het EK zou winnen nadat Nederland eruit ging?
-Italië.

Spanje of Italië?
-Italië. Ik kom er vaak (vooral in Rome) – ook voor mijn werk – spreek de taal goed en vind het een schitterend land. AS Roma is mijn club (na Twente natuurlijk).

Nadal, Djokovic of Federer?
-Tennis volg ik helemaal niet. Vind ik uitgesproken saai. Volgens mij heeft tennis een zuivere speeltijd van 2% of zoiets. Je zit alleen maar te kijken naar mensen die aanstalten maken te serveren. Gaap.  De laatste keer dat tennis mij interesseerde won Borg. Dat zegt genoeg.

Favoriete vakantieland?
-Italië.

Favoriete bier?
-Deze vraag is niet te beantwoorden. Er zijn zoveel heerlijke bieren. Laatst waren Laura en ik in Leuven, in Café De Fiere Margriet, waar we Pannepot (Reserva 2008 en 2010) en Troubadour Obscura hebben gedronken. Fantastische bieren.

Favoriete opening?
-Vroeger met zwart op e4 Spaans en op d4 Koningsindisch, tegenwoordig op e4 Siciliaans en op d4 Damegambiet.

FC Barcelona of Real Madrid?
-FC Twente natuurlijk.

Twente landskampioen 2010!

Hartelijk dank voor het interview en veel success volgend seizoen in groep 1!
-Dank je!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>