Nederlands Kampioen Schaakvoetbal!

Gisteren heeft HMC het Open Nederlands Kampioenschap Schaakvoetbal gewonnen!

v.l.n.r. Jasper Broekmeulen, Wouter Spoelman, Twan Burg, Rick Boere, Jos van der Velde, Matthew Tan, Lody Kuling, Christov Kleijn en David van Kerkhof.

Aan dit jaarlijkse evenement in het Utrechtste Sportcentrum had ik al 4 keer eerder meegedaan, maar nog niet met HMC. Wellicht herkent u maar 3 HMC-ers op de foto, maar voor deze gelegenheid zijn ook Matthew, Lody, Christov en Wouter (dubbel)-lid van HMC geworden! Reglementair was het namelijk verplicht 6 spelers te hebben die lid van de club waren. Het team was aangevuld door Rick en Jos. Ervaren zaalvoetballers en zeer talentvolle huisschakers. Ze wonnen veel partijen en waren vaak nog als eerste klaar ook!

De Poulefase
We begonnen de dag tegen Dr. Max Euwe, de regerend kampioen en de ploeg waar ik de afgelopen 4 jaar had meegedaan. We voetbalden zeer georganiseerd en gaven achterin weinig weg. Doordat Lody, onze keeper, vaak mee op kwam creëerden we een man meer situatie waardoor er grote gaten kwamen in de verdediging van de tegenstander. Dit benutte we 2 keer op thematische wijze waardoor het een mooie 2-0 overwinning werd. Bij het schaken haalden we flink uit met 7-1. Zelf won ik haast op de automatische piloot met de Verbeterde List van Bart Konijn:
###pgn###
[White “Konijn, Bart”]
[Black “Burg, Twan”]
[Result “0-1”]
[ECO “B94”]
1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 a6 6. Bg5 Nbd7 7. Bc4 Qb6 8.
Bb3 e6 9. Qd2 Be7 10. O-O-O Nc5 11. f3 Qc7 12. h4 Bd7 13. h5 h6 14. Be3 b5 15.
f4 b4 16. Nce2 Nfxe4 17. Qxb4 a5 18. Qe1 a4 19. Bc4 a3 20. f5 axb2+ 21. Kb1 d5
22. fxe6 fxe6 23. Nxe6 Bxe6 24. Bxd5 O-O 25. Bxc5 Nxc5 26. Bxe6+ Nxe6 27. Nc3
Nf4 28. Rf1 Bb4 29. Rf3 Rac8 30. Rg3 Bxc3 31. Qe4 Be5 0-1

%%%pgn%%%

Hiermee lieten we zien dat we maar voor 1 ding gekomen waren!

Tegen de Regiohakkers hadden we wederom meer dan 70% balbezit. Voor het gevoel was het al 3-0 of 4-0, maar in werkelijkheid was het slechts 1-0. We bleven de kansen missen en in de laatste seconde maakten ze nog 1-1. Een kleine domper dus, maar we bleven ruim eerste staan in de poule. Met het schaken pakten we ze terug met een klinkende 8-0 overwinning!

De derde poulewedstrijd was tegen de Pion, een ploeg waarmee ik eerder deze maand een schaakvoetbaltoernooi in Middelburg gewonnen had. Het verschil was groot en we wonnen zowel het voetbal als het schaken met grote cijfers.

Even inspelen. De trucendoos gaat open.

Onze voetbalstrategie
Bij zaalvoetbal speel je met 1 keeper en 4 veldspelers. Toch speelden we met een 1-2-1-1 opstelling. Lody voetbalde als keeper namelijk mee, wat erg handig was. Zo konden we achterin de bal altijd naar Lody spelen, en wanneer hij mee opkwam stond er altijd wel iemand vrij. Ook waren we goed georganiseerd. Iedereen had namelijk een vaste plek in het veld en een wisselbuddy. Met deze wisselbuddy zorgde je ervoor dat je allebei evenveel speelde en als je met deze persoon wisselde, wist hij meteen waar hij moest gaan staan. Onze verdediging/middenveld was erg degelijk, met Jasper, Matthew, Jos en ik. Daar was haast niet langs te komen. Op de nr 10-positie wisselden Rick en Wouter elkaar af. Zij zorgden voor de loopacties en probeerden vrij te staan. David en Christov stonden in de spits, om het balletje binnen te tikken.

De kwartfinale
In de knockout-fase telt een voetbaldoelpunt als 1 schaakpunt. In de kwartfinale speelden we tegen De Drie Torens uit Tilburg. Op papier een veel zwakkere tegenstander dus het leek een makkelijke klus te worden. Doordat ze verdedigend goed opgesteld stonden lukte het ons echter niet de 1-0 te maken. We gingen het misschien iets te veel forceren, waardoor zij uit 1.5 kans 2 doelpunten maakten. Dit maakte de situatie toch wel tricky, maar gelukkig maakten zij nog een eigen doelpunt. Vervolgens wonnen we bij het schaken met ruimte cijfers. Zeer zakelijk haalde Jasper de match binnen met een remise tegen Berry Brand.

De halve finale
In de halve finale speelden we tegen Kennemer Combinatie, een voormalig kampioen die altijd een erg goed zaalvoetbalteam weten samen te stellen. Dit keer hadden ze 2 vrienden van Ali Bitalzadeh weten te strikken, die bij zaalvoetbal 1e divisie landelijk speelden. Ondanks dat 1 van hun in de goal stond, wist Rick toch maar mooi te scoren! Doordat hun andere zaalvoetbalvedette voorin stond kregen we ook veel tegenkansen te verwerken. Onze verdediging is echter ook niet voor de poes en we kregen maar 1 doelpunt tegen. 1-1 was een uitslag om niet ontevreden over te zijn, nu konden we het namelijk met schaken afmaken. Zij hadden bij het schaken echter ook wel wat listige spelers waardoor dit toch de spannendste match van de dag werd.

2 uit 5 op de onderste 5 borden.

Rick, Lody en David verloren op de onderste borden, maar op de overige borden wonnen we allemaal, tegen stuk voor stuk toch lastige tegenstanders.

Onze topborden halen uit!

Hierdoor plaatsten we ons voor de finale, waarin we moesten spelen tegen… Max Euwe!

De finale
Inderdaad, Max Euwe is de ploeg waar we ook de dag tegen begonnen. In de ochtend wonnen we met ruime cijfers, maar Jasper wees ons fijntjes op het WK voetbal van 1954. Daarin won Hongarije in de poule-fase met 8-3 van West-Duitsland, en moesten ze in finale weer tegen West-Duitsland. Wederom stonden ze met 2-0 voor, maar het werd nog 2-3 en West-Duitsland won dat WK. Daarom besloten we het serieus op te pakken en serieus te blijven, ook bij een eventuele voorsprong. De finale begon met schaken, zoals elk jaar. Dit was al een stuk lastiger dan in de ochtend maar we wisten nog met 5-3 te winnen.

Opperste concentratie in de finale

Matthew wist trouwens al zijn partijen te winnen, net als Wouter.

6 uit 6 voor Wouter!

Zelf wist ik weer van Bart Konijn te winnen, dit maal met wit:
###pgn###
[White “Burg, Twan”]
[Black “Konijn, Bart”]
[Result “1-0”]
1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. d4 exd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nxc6 bxc6 6. e5 Qe7 7. Qe2 Nd5 8.
c4 Ba6 9. Nd2 g5 10. Ne4 h6 11. h4 gxh4 12. Nf6+ Nxf6 13. exf6 Qxe2+ 14. Bxe2
O-O-O 15. Rxh4 Re8 16. Be3 Bd6 17. Kf1 Be5 18. Rd1 Bxb2 19. Bxa7 Bxf6 20. Rf4
Bg5 21. Rb1 Bb7 22. Rf3 d6 23. Rfb3 Ba6 24. Rb8+ Kd7 25. Bg4+ Ke7 26. Re1+ 1-0
%%%pgn%%%

Nu stonden we virtueel dus 2 voetbaldoelpunten voor. Het kon nog spannend worden dus…

Aan de aftrap van de finale

Het begon goed, want binnen een minuut had ik er alweer eentje in liggen:

Een ideaal begin

Vervolgens ging het van een leien dakje, waarbij de meeste kansen voor ons waren.

1 van de vele kansen

Er vlogen er ook een paar in waardoor we ruim wonnen met 4-1.

Kampioenen!!!

Daardoor was de titel binnen en mochten we als laatste een taart uitkiezen!

De aardbeientaart smaakte erg lekker.

Tenslotte was er nog een barbecue ter afsluiting van een mooie dag!

Kampioenen!

Met dank aan René Olthof voor de foto’s.

2 comments to Nederlands Kampioen Schaakvoetbal!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>