Verslag van het snelschaaktoernooi in Zuilichem

Door Wim van Oostrum

Aan het 16e snelschaakkampioenschap van de Bommelerwaard deden dit jaar diverse (ex)-HMC-ers mee en met succes! In de finale achtkamp speelden maar liefst zes van de acht spelers met een HMC achtergrond. Ook in de andere groepen deed HMC van zich spreken. In elke groep viel er wel iemand van onze leden in de prijzen. De organisatie was er in geslaagd om speciaal voor deze editie de gerenommeerde Russische grootmeester Kammeraat Smirnoff te contracteren. Aangezien zijn vlucht enige vertraging had opgelopen moest hij overhaast met de taxi vanaf Schiphol naar Zuilichem worden vervoerd. Een kwartiertje te laat arriveerde hij in de speelzaal, maar de toernooileiding was onverbiddelijk: “te laat is te laat”, dus meespelen mocht niet meer. Wel mocht deze coryfee de openingsplechtigheid verrichten, wat hij op ludieke wijze deed. Ook verrichte hij de openingszet aan het bord van Bruno Carlier, de winnaar van vorig jaar, en Rick Pulles uit Ammerzoden.

  • Het toernooi had nog een extra internationaal tintje met een deelnemer uit het Duitse Nurnberg.
  • De schakers en schaakster zorgden voor het nodige vuurwerk met soms geniale, maar ook met geniaal bedoelde stukoffers. De veldslag later op de avond in Zaltbommel viel in het niet bij de vele gevechten op het schaakbord.
  • Nadat alle schakers 16 of 18 partijtjes hadden geschaakt bleek “local hero” Dick Schenkeveld de sterkste te zijn. Met 5,5 uit 7 wist hij het toernooi op zijn naam te schrijven. Cruciaal was zijn overwinning op de winnaar van vorig jaar, de internationaal meester Bruno Carlier. Nurnberger Pieter van Ginkel (ex HMC) en Bruno Carlier werden op een half punt gedeeld tweede. Stukkenjager Reinier Jacquet werd vierde gevolgd door (ex) HMC-ers Arthur Slobbe en Piet van Eijndhoven. Wim van Oostrum, van wie gefluisterd werd dat hij sneller zet dan zijn eigen schaduw, werd zevende en ook al ex HMC-er oud-Bommelaar Timo Konnen werd achtste.
  • Groep 2 werd met overmacht gewonnen door Elmer van Veenendaal met een 100% score. Hij was dit ook wel aan zijn stand verplicht, want op grond van zijn rating was hij de op drie na sterkste deelnemer.
  • Rudy Simons uit Geldrop werd op gepaste afstand (5 uit 7) tweede en een half punt daarachter eindigde Mike Kroon op de derde plaats.
  • Groep 3 werd een prooi voor Nico van Brakel met 6 uit 7. Kees van Oirschot werd met 4,5 punt tweede en Marcel Pulles, Ruth Woning en Jacques van den Berg werden met 4 punten gedeeld derde.
  • Groep 4 werd gewonnen door Gaston Merkx uit Zaandam met 7,5 uit 9, op een half punt gevolgd door Gijs van Breukelen en Marius de Wit.
  • In groep 5 toonde Bonnie Strik zich de sterkste met 8 uit 9. Henk-Jan Bragt werd met 6,5 punten tweede en Mario Adriaans en de pas 9-jarige(!) Joppe Kroon werden met 6 punten gedeeld derde.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>