Goede start: HMC III verslaat SMB I

Wordt het de eerste keer al wonden likken? Of kan je je minstens nog een paar weken illusies maken? De spelers van HMC III mogen de komende tijd de gebraden haan uithangen. De volle winst pakken in de eerste ronde: je moet het toch maar even doen.
De wedstrijd begon kalmpjes met twee solide remises van Frits Obers en Tonnie van den Heuvel. De enige opwinding die daarbij ontstond, betrof de vraag of de teamleider van HMC III zich wel volgens de reglementen had gedragen. Mag een teamleider nog op het bord kijken van de speler die zojuist remise aangeboden heeft gekregen, alvorens die speler mede te delen of aanvaarding van dit aanbod in het licht van het teambelang al dan niet gerechtvaardigd is? Dat krijg je natuurlijk wanneer de speler in kwestie – Tonnie – tegenover internationaal arbiter Geurt Gijssen zit. Ik wil de vraag nog een keer voorleggen op www.chesscafe.com, want ik ben nog niet overtuigd …
Voor het team waren deze remises prima, dacht ik. De zaken leken goed te gaan; alleen Matthijs Dijkstra had het niet gemakkelijk. Vrij vlot kwamen er twee winstpunten binnen. Raymond de Rooij kon tevreden zijn over zijn repertoirewisseling (voortaan 1.d4). In de Nimzo-Indiër met Dc2 wist hij Ruben Hogenhout voor onoverkomelijke problemen te stellen. Jeroen had na een aarzelend begin de overhand gekregen in de Caro-Kann met 2.Pe2.
Het had allemaal nog comfortabeler gekund. Gert de Rooij liet zien dat b5 een interessant antwoord is op 1.d4. In het eindspel verblunderde hij helaas een paard: een tegenvaller waar hij en zijn teamgenoten geen rekening mee hadden gehouden. Daarmee was de spanning terug in de wedstrijd. Zelf stond ik wat beter, maar de vraag was of ik meer dan remise zou halen. Derk-Jan Morelis en Hans Eshuis hadden er een zeer ingewikkelde affaire van gemaakt: onvoorspelbaar Matthijs stond zoals ie eerder stond en nog lang zou staan: minder.
Het zitvlees van het trio werd beloond. Zelf wist ik kort na de tijdcontrole een pion te winnen bij nog steeds betere stelling: dat bleek genoeg voor het punt. Derk-Jan bereikte een eindspel van toren en twee pionnen tegen dame; voldoende voor remise. En Matthijs bleef overeind: een zwaar bevochten halfje. Einduitslag: 5-3. Daar kunnen we mee verder. In de volgende stuiten we op De Toren Arnhem-VSV III. Een team dat met 5,5 – 2,5 winst op het sterke D4 nóg beter uit de startblokken is gekomen …
HMC Calder 3 – SMB 5 – 3
1.Bersselaar van den,J.G.M.(Jeroen) 6732176 – Rijkschroeff,B.L.(Bram) 7505916 1 – 0
2.Rooij de,R.(Raymond) 6453579 – Hogenhout,R.(Ruben) 7106198 1 – 0
3.Rooij de,G.(Gert) 6454338 – Jaheruddin,D.(Dennis) 8179644 0 – 1
4.Obers,F.F.(Frits) 6628391 – Deemen van,J.(Jelle) 8002390 ½ – ½
5.Eijndhoven van,P.J.(Piet) 6163443 – Verstegen,C.A.M.(Christ)6150760 1 – 0
6.Morelis,D.J.(Derk-Jan) 8113853 – Eshuis,J.M.H.(Hans) 8112621 ½ – ½
7.Dijkstra,M.C.(Matthijs) 8482364 – Jansen,H.(Huub) 7215692 ½ – ½
8.Heuvel van den,T.(Tonnie) 7641656 – Gijssen,G.(Geurt) 5999818 ½ – ½

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>