Apotheose Grote Bukh-Burg Quiz nadert

In de grote Bukh-Burg Quiz lijkt Bert Kramer op winst af te stevenen. Na een sterk begin is hij de enige die het vast heeft weten te houden. Met nog 2 stellingen te gaan staat hij een vol punt voor op Rob van Meurs.

Stand:
Bert Kramer  5 punten
Rob van Meurs  4 punten
Bernard Kasteel, Kees van Oirschot 3 punten
Mischa Senders, Justin Senders 2 punten
Miriam Burg 0 punten

Zie BBQ voor alle diagrammen.

In stelling 3 was C.1..g5 het goede antwoord. Zwart kan niet veel en het is niet verstandig de koning nog verder terug te laten dringen. Daarom is dit het juiste moment om vrij te breken met ..g5. Het is dan wel belangrijk om in de stelling die daarin ontstaat, stelling 4, D.1..Kc6 te spelen. Met 1..Txf4 ben je veel te laat om de pion tegen te houden, en 1..Kc5 heeft als nadeel dat de pion op f5 spoedig met schaak geslagen wordt. 1..Th7 heeft tenslotte als nadeel dat het de pion van f4 niet meer aanvalt, waardoor wit tijd heeft om zijn toren om te spelen naar e5 ,waar hij de f5-pion aanvalt en later naar a5 kan gaan om de zwarte koning naar achteren te drijven.

Bert Kramer, winnaar van de Bukh-Burg Quiz 2012?

De antwoorden op de eerste 2 diagrammen kunnen ingestuurd worden tot 12-12-12 12:12.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>