HMC 2 uit de titelrace

Door Mischa Senders.

Op zaterdag 24 november reisden onze helden van HMC2 af naar de Biechten voor de topper tegen DSC1. Voor de ronde stonden wij tweede (4mp) en zij waren nog ongeslagen (6mp). Om aanspraak te kunnen maken op de titel moest er dus worden gewonnen van deze tegenstander met gemiddeld 80 punten meer per bord. Onze teamcaptain had een tactisch plan bedacht om onze tegenstanders uit de voorbereiding te halen. Het strijdplan was simpel. 4x winst met wit en minimaal 1x remise met zwart.

Na wikken en wegen van onze teamleider traden wij aan in de volgende formatie:

1. Thomas Mollema z

2. Frank van der Put w

3. Justin Senders z

4. Lars Vereggen w

5. Mischa Senders z

6. Eric de Moor w

7. Dick Schenkeveld (invaller van Joris) z

8. TL Brent Burg w

Op bord 1 speelde Thomas tegen Bram van der Velden (2148) zijn vertrouwde Stone-wall. Ik heb van zijn partij niet veel meegekregen, maar ik zag wel dat Thomas te snel in de aanval ging op de koningsvleugel, waardoor zijn tegenstander kon counteren. 0-1

Frank speelde met wit op bord 2 een (naar eigen zeggen) positionele partij tegen Talitha Mullik (1987). Hij kreeg positioneel voordeel en zette dit uiteindelijk om in materiaalwinst, waardoor hij het volle punt kon binnenslepen.

1-1

Op bord 3 hadden wijJustin Senders. Justin staat bekend om zijn gulheid en dat liet hij ook in zijn partij blijken. Hij gaf zijn tegenstander, Sebastiaan Smits (2183) een cadeaubon ter waarde van 2 pionnen. Zijn tegenstander pakte deze met een lach en hij won het complexe ongelijke-lopereindspel. Toen de tegenstander nog 3 minuten op de klok had legde Justin zijn koning neer.

1-2

Lars Vereggen, Die al van grote waarde is gebleken voor het team, speelde op bord 4 met wit tegen FM Marco Gaehler (2309), tevens topscorer van de competitie, een spannende partij. Ik zat naast hem en zag duidelijk dat hij voordeel had gekregen. Hij kreeg in de opening het loperpaar voor een dubbelpion en toen hij ook een paard op d6 mocht neerzetten leek het gebeurd te zijn; zijn tegenstander wist echter op slinkse wijze lars’ centrum kapot te slaan waardoor er helaas toch een rondje bij Lars zijn naam kwam te staan.

1-3

Ikzelf was zwart tegen Joram op den Kelder (2286). Een goede partij was het zeker niet, maar spannend des te meer. Ik leek na 15 zetten goed te staan, maar mijn voordeel veranderde langzaam in een mindere stelling. Na 40 zetten hadden we beiden minder dan 5 seconden en na het vluggeren en de tijdcontrole ontdekte ik dat ik duidelijk minder stond. Joram won een pion waardoor zijn dame tijdelijk buitenspel stond, dus ik greep mijn kans, offerde 2 stukken en kon uiteindelijk eeuwig schaak geven.

1.5-3.5

Onze vriendEric de Moorspeelde op bord 6 en besloot 10 minuten later te komen. Hij speelde tegen WIM Smaranda Padurariu – excuus als het fout gespeld is – en hij behaalde met zijn Alapin weinig voordeel. Hij moest zelfs het loperpaar inleveren en het witte overwicht op de koningsvleugel woog niet op tegen het zwarte offensief op de damevleugel. Eric vocht nog hard en lang door (Ajax speelde zaterdag toch niet), maar hij kon het tij helaas niet keren.

1.5-4.5 en dus een nederlaag.

Op bord 7 speelde onze invaller (Joris speelde niet mee)Dick Schenkeveldmet zwart tegen Lisa Hortensius. Hij leek goed uit de opening te komen maar tot mijn verbazing zag ik op een gegeven moment dat er een stuk bij Dick verdwenen was. Helaas was een nederlaag onvermijdelijk.

1.5-5.5

Op bord 8 mocht onze teamleider Brent Burg nog iets terugdoen door met zijn Oerang-oetang variant (hoezo toepasselijk?!) het volle punt binnen te slepen. Hij kwam uiteraard niet zo best uit de opening maar wist zich met handig stukkenspel terug te vechten en uiteindelijk te winnen.

Teamleider HMC 2

2.5-5.5

En zo blijft HMC2 nog een jaartje in de tweede klasse.

 

HMC Calder 2     (2089)         –         DSC Delft 1 (2170)           2½ – 5½

1.Thomas Mollema1957          –         Bram van der Velden 2148 0 1

2. Frank van der Put 2177         –         Talitha Munnik 1987 1 0

3.Justin Senders1896               –         Sebastiaan Smits 2183 0 1

4.Lars Vereggen2095               –         FM Marco Gaehler 2309 0 1

5. Mischa Senders 2101             –         Joram op den Kelder 2286 ½ ½

6.Eric de Moor2036                 –         WIM Smaranda Padurariu 2185 0 1

7.Dick Schenkeveld2207         –         Lisa Hortensius 2115 0 1

8.Brent Burg2244                    –         Martine Middelveld 2150 1 0

 

 

1 comment to HMC 2 uit de titelrace

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>