Nivelleren is een feest!

Door Mari van Ooijen

VVD’ ers kunnen het dieprode bloed van Hans Spekman wel drinken.
Op het onlangs gehouden partijcongres  van de PvdA loopt Spekman,  gekleed in zijn onafscheidelijke slobbertrui en spijkerbroek  op gympies zo blij als een driejarig kind rond. Socialisten zijn graag in zijn buurt, maar couturiers mijden hem als de pest.
“Nivelleren is een feest” kraait hij en klapt daarbij geestdriftig in zijn handjes.
Hans is voorzitter van de PvdA, dus zijn uitspraak wordt vanuit alle hoeken en standen door talloze camera’s geregistreerd.  ‘s Anderendaags haalt zijn politieke dogma in chocoladeletters de voorpagina van elk ochtendblad.

Mari (rechts)

In november 2012 bestaat onze schaakclub 75 jaar.
In de zaterdageditie van het Brabants Dagblad wordt daarvan op 17 november in een klein lettertype op de sportpagina gewag gemaakt.
Henk Burg en Paul van Helvoort, respectievelijk voorzitter en penningmeester van HMC, hebben de woorden van Spekman dan allang opgezogen.
Zij organiseren een snelschaaktoernooi in “De Biechten” te Hintham, waar het prijzengeld aanzienlijk is genivelleerd.  Zo zien we toekomstig grootmeester Twan Burg, die een paar maanden geleden in een toernooi in Duitsland nog een zeer mooi bedrag mocht incasseren, nu bij de prijsuitreiking een pak speculaas ophalen.
Enkele andere gerenommeerde schakers nemen twee plantjes mee of mogen zich bij Bonno Fritura voor een tientje te goed doen aan frikadellen, kroketten en patat.
Drie deelnemers zie je met een historisch boek over Den Bosch door de speelzaal kuieren. De geldprijzen variëren van honderd euro tot een tientje.
Is er nu minder gestreden op de 64 velden dan bij schaakevenementen met een hoog gedoteerd prijzengeld??  Nee, en nog eens nee!
Er hebben zich 57 schakers met onderling grote verschillen in rating voor dit jubileumtoernooi kosteloos ingeschreven en allen trachten verwoed hun tegenstanders een beetje te lichten, een loer te draaien of een oor aan te naaien.
Aan prijzen wordt tijdens het spel niet gedacht. Aan eeuwige roem des te meer!
Bij de partijen in de halve finales tussen Niels en Jasper en tussen Brent en Paul staan de borden in brand. Verbeten wordt er om elk veldje gestreden. Niels en Paul trekken aan het langste eind en zij mogen het in de finale tegen elkaar opnemen. Ook in deze confrontatie is de spanning voelbaar. Niels weet in dit vluggertje van vijf minuten Paul op de knieën te krijgen. Een waardig winnaar van een prachtig toernooi!

Heb na afloop van de receptie nog even contact opgenomen met Hans Spekman. “Jullie zijn goed op weg, maar het kan beter, zegt hij berispend.
“Als HMC Den Bosch bij het honderdjarig jubileum opnieuw een toernooi organiseert, laat dan alle geldprijzen vervallen en geef elke deelnemer een mooie roos, een rode natuurlijk”.

Leden van HMC-Den Bosch, van harte gefeliciteerd met het 75 jarig bestaan!
Mari van Ooijen.

Henk Burg en Mari van Ooijen - HMC Jubileumtoernooi Den Bosch 2012 (Olthof)

Meer verslagen volgen later.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>