EVS 1 – HMC 6: 4,5-3,5

Afgelopen zaterdag togen we naar Valkenswaard met een zekere vrees dat we weer afgedroogd zouden worden. Dat was vooraf ook het idee van de tegenstander die op hun eigen website voorbeschouwend had gezegd dat dit een niet zo zware wedstrijd voor hen zou worden waar ze lekker wat bordpunten zouden kunnen verzamelen.

We speelden in de Hofnar. Van te voren had ik al visioenen van grote bolknakken en mooie kleurige sigarenbandjes. Niets van dat alles. De glorie van de sigaren is in Valkenswaard al lang vergaan! We speelden in een modern multi-cultureel centrum met modern meubilair, een moderne klimaatinstallatie (die zorgde dat het er erg benauwd was) en moderne prijzen voor de consumpties. De tafels wiebelden als je er in denkhouding met je ellebogen op rustte en tijdens het heetst van de strijd dacht een toeschouwer op een tafel te kunnen zitten, maar daar was dit moderne meubilair niet tegen bestand: toeschouwer en tafel gingen tegen de vlakte. Het moet wel gezegd dat de schaakstukken en borden van een zeer goede kwaliteit waren; lekker zware stukken.

Ik had de opstelling nu eens omgegooid. Lennart Sinjorgo verdiende met zijn uitstekende spel in de interne en externe competitie een hoog bord. Hij was absoluut niet bang voor een hoge rating tegenover hem en stemde erin toe om op bord 1 te spelen. Hij kreeg een speler met 1984 tegenover zich, 600 punten meer dan zijn eigen rating! Dat is nog eens voor de leeuwen gegooid worden! Bord 2 had ik aan invaller Jim Klooster toebedeeld. Jim kan altijd voor een verassing zorgen. Zelf speelde ik op bord 3. Nel speelde op 4, Joep op 5, Fred op 6, Pieter op 7 en Gert-Jan op 8.

Ik heb zelf niet veel van de andere partijen gezien, maar ik hoorde na een goed twee uur de tegenstander van Lennart opgeven. Lennart had hem positioneel netjes weggespeeld en haalde een zeer verdiende overwinning binnen. Ik had al wel gezien dat Gert-Jan een stuk voor stond. Die partij werd door Gert-Jan netjes afgewikkeld naar winst: 0-2. Daarna weet ik niet meer hoe het scoreverloop verder ging, maar Fred won zijn partij en Joep maakte remise. Pieter, Jim en Nel verloren. Het was dus 3,5-3,5 toen ik nog volop met mijn partij bezig was. Na een wat beroerde opening had ik het hele spel het initiatief gehad. Mijn tegenstander had geen ruimte om te manoeuvreren. Ik won uiteindelijk met een mooie truc ook nog twee pionnen. De stelling van mijn tegenstander was hopeloos en ik koerste af op winst. Helaas zag ik het allemaal niet goed meer en gaf mijn pionnenvoorsprong uit handen. In een eindspel met gelijke lopers had ik het remise moeten kunnen houden, maar ik beging een onnauwkeurigheid en zorgde er op die manier voor dat mijn tegenstander na 4 uur en 50 minuten spelen zich held van de dag mocht noemen (althans zo werd hij op de EVS website betiteld).

Jammer, we hadden voor een daverende verassing kunnen zorgen. Maar er zijn een paar positieve punten te vermelden: we hebben de vooraf gebezigde grootspraak van onze tegenstander toch een beetje afgestraft, we hebben beter gepresteerd dan de voorgaande keren en we hebben met stip een nieuwe bord-1 speler: Lennart Sinjorgo.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>