HMC 5 verspeelt koppositie ondanks 5½ – 2½ zege tegen WLC 3!

Verslag: Koos Hendriks

Thuis tegen het 3e van Woensel, een op papier zwakkere tegenstander die desondanks medekoploper in de poule was na de eerste 2 rondes.
Geheel ongebruikelijk was Jan aan het 7e bord razendsnel klaar. In een gelijke stand werd remise overeen gekomen.
Jos aan het 6e bord kreeg met de witte stukken een Franse opening voorgeschoteld. Ook hier werd het evenwicht niet verbroken en redelijk snel werd de vrede getekend.
Mari, onze remisekoning, had er zin in en ging er goed voor zitten. Hij verwierf een ijzersterk paard op e6 dat als een octopus de zwarte stelling in een houdgreep hield. Zonder genade rekende hij bekwaam af met zijn tegenstander.
Bart die aan het 3e bord speelde moest dit keer hard werken voor de overwinning. Zijn taaie tegenstander bood tot 2 maal toe remise aan in een partij waarin Bart steeds een licht overwicht had. Pas in het eindspel met lopers van gelijke kleur wist Bart zijn opponent te verschalken en het volle punt binnen te halen.
Aan het 8e bord verging het Ekko minder voorspoedig. In een Italiaanse opening verrekende hij zich schromelijk en kwam maar liefst een volle toren achter in een stelling die rijp was om op te geven. Hij rommelde nog wat door en wist door slordig spel van zijn tegenstander zowaar de toren terug te winnen! Het mocht echter niet baten aangezien het resterende pionneneindspel alsnog verloren bleek te zijn.
Bert’s tegenstander speelde Scandinavisch hetgeen door Bert onconventioneel werd aangepakt. Het werkte echter wel en met kalm spel kwam Bert eerst 1 en later 2 pionnen voor. Geruisloos werd vervolgens de overwinning binnen gehaald.
Eric met zwart aan het 5e bord speelde voor zijn doen de opening ongebruikelijk (niet 6 pionnen op de 6e rij) maar het ging hem goed af! Na torenwinst haalde hij het punt binnen en was de teamoverwinning een feit.
De meest onderhoudende partij werd aan het 1e bord door mijzelf gespeeld. Het toeval wilde dat ik tegen een collega van de Bloedbank speelde. Met de zwarte stukken speelde ik de Marshall en kreeg voor de pion goede aanvalskansen op de koningsvleugel. Net toen ik dacht dat de overwinning binnen handbereik was deed één onnauwkeurige mijnerzijds zet de kansen volledig keren. Ik verloor een kwal (toren tegen loper) en met ook nog een pion minder zag het er niet goed voor mij uit. In tijdnood deed mijn tegenstander echter op zijn beurt ook een onnauwkeurige zet waarna hij prompt remise aanbood hetgeen meteen opgelucht door mij werd aangenomen. Bij de analyse achteraf bleek dat mijn loper sterker was dan de vijandelijke toren en dat ik goede winstkansen had gehad!
Ondanks onze 3e overwinning op rij werden we op de ranglijst op bordpunten gepasseerd door de 3 Torens 2 die maar liefst een 6½ – 1½ overwinning hadden geboekt tegen de Triple Pion uit Eindhoven.
Op 15 december is de clash in Tilburg tussen ons en de 3 Torens in Tilburg. Dan wordt beslist wie er ‘Herbstmeister’ in de poule wordt.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>