HMC 7 blijft op kampioenskoers

Toch leuk om zo te beginnen. De loting heeft bepaald dat we pas in de laatste 2 rondes tegen de 2 sterkste teams spelen, maar toch. Met 3 uit 3 hebben we toch een stuk of 3 wedstrijden meer gewonnen dan ik vooraf ingeschat had.

Vooraf zag ik tegen de Kemppion wat problemen. Op bord 5 tot 8 waren wij nagenoeg kansloos ( -300 elo), en op de eerste 4 was 50% te verwachten.

Omdat Mike helaas niet aanwezig kon zijn, mocht Sjoerd voor de 1e keer op bord 1 spelen. Dat deed hij goed en kort. Zijn tegenstander gaf een kwaliteit weg, maar deed dat zo beroerd( ook blunderen kan je slecht doen) dat Sjoerd er met een mooie combinatie niet alleen een volle toren van maakte, maar ook gelijk dameruil en paardruil forceerde. Hoewel je van die jonge jongens best nog wel kunt winnen, heeft doorspelen met een toren minder in een eindspel niet zo heel veel zin. 4 zetten later was het 1e punt dan ook binnen.

Pieter had op bord 5 ondertussen op zet 14 een stuk kado gekregen en na 8 minuten van zijn tijd en 16 minuten van zijn tegenstander stond het 2-0. Een mooi meevallertje. Nu hoefde bord 1 tot 4 niet meer absurd boven hun kunnen te scoren voor een gelijk  spel.

Robin op bord 6, Tristan op bord 7 en Koen op bord 8 verloren zoals verwacht, maar dat was geen schande. Misschien wel een gemiste kans want het enthousiasme waarmee sommige volwassen mannen elkaar op de schouders sloegen en feliciteerden bij het verslaan van een 9 jarige met 300-500 elo minder op bord 7 of 8, leek een indicatie dat er normaal gesproken niet zo heel veel te vieren viel.

Lars zit zich op bord 4 ondertussen stierlijk te vervelen. Hij had een stevige koningsaanval opgezet en zijn tegenstander was in diep gepeins verzonken. Na 40 minuten kwam hij met De8+ op de proppen, maar toen Lars antwoordde met Txe8 had zijn tegenstander ineens geen zin meer. Een stevig staaltje schaakblindheid.

Met een stand van 3-3 waren de enige 2 oude mannen (Peter en ik) nog bezig. Ik had een licht voordeel, Peter stond een kwaliteit achter. Omdat ik echter scheel op zijn bord had gekeken en dacht dat hij een stuk voor stond, bood ik remise aan. Gelukkig werd het afgeslagen. Spoedoverleg leidde tot een vervelend conclusie: – We hebben nog 1.5 punt nodig – Kan jij dat nog winnen dan ?- Kan jij dat nog remise houden dan ?  Uit analyse blijkt dat ik wel had kunnen winnen, maar dan had ik een pion op moeten geven die ik juist uit alle macht aan het verdedigen was. Vervelend dat die eindspelen altijd aan het eind van een partij plaatsvinden, als je niet meer zo heel alert bent 🙁 Nu werd het remise.

Peter had ondertussen de boel goed dichtgemetseld, even later de kwaliteit terug en vervolgens in iets betere stelling remise aangeboden. De tegenstander baalde waarschijnlijk nog van het verdwenen voordeel, zag dat Peter niet veel tijd meer had en speelde door. Niet zo verstandig, want de stelling was slechts remise als hij het correct zou spelen. En dat deed hij vervolgens niet. Terwijl Peter met nog 1 minuut op de klok zijn vrijpion aan het opspelen was, probeerde zijn tegenstander hem er nog van te overtuigen dat hij moest blijven noteren maar dat aanbod werd beleefd door Peter afgeslagen.

Uitslag 4.5 – 3.5  winst. Nog steeds slechts een 2e plaats, omdat wij al een bye hebben gehad en de nr 1 nog niet. Sjoerd met 3 uit 3 nog 100%, maar Pieter met 2.5 uit 3 zeker ook niet slecht. En Lars, Mike en Peter met 2 uit 2 natuurlijk ook nog op 100%

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>