Manchester City-Ajax: 9.5-0.5!

Lukte het de Amsterdamse voetbalclub recentelijk nog tweemaal om met zelfopgeleide spelers het grote, rijke Manchester City te slim af te zijn, gisteren in de eredivisie van het schaken werd het verschil tussen de mannen en de jongens pijnlijk duidelijk gemaakt. ”City”, alias En Passant uit Bunschoten maakte namelijk gehakt van ”Ajax”, alias HMC Calder 1

In de spits hadden wij Ryan Babel opgesteld. On jonge leeftijd werd al wel duidelijk dat Ryan een groot talent is, en na enige jaren werd hij dan ook onhoudbaar voor HMC. Onze Babel ging spelen voor mooie buitenlandse clubs, maar voelt zich gelukkig niet te groot om ook nog uit te komen voor zijn cluppie in Nederland. Helaas is Babel de laatste tijd niet in zijn beste vorm, en tegenover Vincent Kompany heb je dan een lastige middag. Deze zeer talentvolle Belg werd enige jaren als grote belofte aangetrokken door City, toen nog niet eens zo heel rijk, en is inmiddels uitgegroeid tot beste speler van België. Daar kun je van verliezen, helaas.
Twan Burg-Tanguy Ringoir: 0-1

Als aanvallende middenvelder hadden we onze meest creatieve speler opgesteld: Christian Eriksen. Christian wordt unaniem gezien als enorm talent en laat dit de laatste jaren steeds vaker zien. Toch hebben sommige kenners hun twijfels of hij het echte topniveau aankan en vrezen zij dat Christian een eeuwig talent zal blijven. Aan onze Eriksen de taak om snel het tegendeel te bewijzen en zijn derde IM norm te gaan maken! Gisteren kwam hij helaas tekort tegen de ijzersterke stilist Touré. Na een slechte openingsfase kwam hij nog sterk terug, maar het bleek uiteindelijk onvoldoende. Geen schande, de tegenstander is immers een gelouterde topper met veel meer internationale ervaring.
Jasper Broekmeulen-Erwin L’ami: 0-1

Op bord 3 speelde debutant Sporkslede (als je hem toch voor de leeuwen wil gooien, dan maar gelijk in de grootste wedstrijd van het jaar!) een redelijke wedstrijd tegen topaanvaller Sergio Aguero. Één, twee, drie keer wist hij zijn directe tegenstander van zich af te houden, maar de vierde keer was teveel gevraagd. Kan gebeuren, als debutant die speelt voor een visje en reiskosten tegen een speler met een jaarsalaris van 8 miljoen netto die voor 45 miljoen pond is weggelokt uit Madrid.
Brent Burg-Konstantin Landa: 0-1

Op bord 4 zat onze Toby Alderweireld. Weliswaar is Toby niet helemaal zelf opgeleid door Ajax, maar werd reeds op jonge leeftijd gespot door de scouts en vanuit België naar Nederland gehaald. Na een korte periode in het tweede heeft Toby zich ontwikkeld tot stabiele basisspeler. Bij Ajax beschouwen ze hem intussen als echte Ajacied. Vandaag stond hij tegenover die andere wereldspits Edin Dzeko. In eerste instantie leek onze Toby de controle nog aardig te hebben, maar in de 24e minuut liet hij zijn benen iets te ver uit elkaar staan en kreeg een genadeloze panna. Vervolgens gaf hij zich maar gewonnen.
Geert v.d. Stricht-Vyacheslav Ikonnikov: 0-1

Linksbuiten stond Derk Boerrigter, een speler die op de rand van zijn definitieve doorbraak in het topvoetbal staat en het op een goede dag veel tegenstanders erg lastig kan maken. Hij stond tegenover de fysiek ijzersterke international Micah Richards en speelde een goede wedstrijd. Met een paar mooie passeerbewegingen werd Micah in de verdediging gedrukt, alle ballen op Derk!!, maar op het moment suprême overspeelde Derk zijn hand en middels enkele venijnige tackles werd hij vervolgens uit de wedstrijd gespeeld. Erg jammer, temeer omdat hij met een remise een goede stap naar een internationale carrière (FM-titel) had gezet.
David van Kerkhof-Jan Smeets: 0-1

Als controlerende man stond Christian Poulsen opgesteld. Geen eigen jeugd, maar een bewuste aankoop. Er is immers maar 1 club in de hele wereld die met 11 eigen spelers op het veld kan staan (Barcelona), dus zo af en toe moet er een toegevoegde waarde worden aangekocht. Door de analytici wordt Poulsen nog wel eens afgeschilderd als ”balletje breed, balletje terug” maar bij Ajax weten wij wel beter. Ervaring is hard nodig in zo’n jong team. Poulsen speelde een degelijke wedstrijd tegenover de al even degelijke international Gareth Barry (die overigens voor een beduidend hogere transfersom is aangetrokken!) Beide spelers schudden elkaar na 90 minuten de hand en feliciteerden elkaar met het gelijkspel. Onze Poulsen werd hiermee de held van de dag.
Jeroen Bosch-Friso Nijboer: 1/2-1/2

Het duel op bord 7 beloofde een spektakel te worden tussen twee zeer creatieve spelers. Soms worden ze ook wel ”gekken” genoemd. Bij deze mannen is het vaak alles of niets. Je houdt van ze, of je vindt ze vreselijk. Ik heb het natuurlijk over het duel tussen Tobias Sana en Mario Balotelli. De eerste is onmiskenbaar een talentvolle speler, die daarom ook door Ajax is aangekocht, de tweede geldt als een speler die op een goede dag tot de meest briljante dingen in staat is, maar er op een slechte dag zo’n puinhoop van kan maken dat het eigen publiek hem uitfluit. Gelukkig hebben we Balotelli gisteren niet met dartpijltjes zien gooien en had hij zijn vuurwerk ook thuisgelaten. Het spreekwoordelijke vuurwerk ontbrandde echter wel, en in een zoals verwacht onoverzichtelijke partij bleek Mario de betere. Onze Sana lijkt nog iets te licht voor de internationale top.
David Miedema-Manuel Bosboom: 0-1

Op bord 8 werd onze Daley Blind, de familie heeft al tientallen jaren een hechte band met Ajax, helaas nogal kansloos gelaten door de fantastische aanvallende middenvelder David Silva. Daley heeft het moeilijk, er wordt wel eens openlijk getwijfeld of hij het niveau van Ajax wel aankan. De technische staf heeft echter alle vertrouwen in Daley en hij heeft dit seizoen al vele goede wedstrijden gespeeld. Gisteren kwam het er helaas niet uit.
Tom Verhoeven-Henk Vedder: 0-1

Op bord 9 kwamen we iets tegen dat in het topvoetbal nog niet vaak is voorgekomen: een vrouw in de opstelling! Heeft City ook al de topspeelster Marta aangekocht, of heeft dat lichtgewicht op het middenveld, Samir Nasri, gewoon zijn haren iets langer laten groeien? Hoe dan ook, Ajax zette hier Siem de Jong tegenover. Een speler die nooit als hét grote talent is gezien, maar die door hard werken al een heel eind is gekomen. Onze Siem staat niet bekend om zijn verfijnde techniek, maar zijn loopvermogen en mentaliteit zorgen ervoor dat je een vervelende middag hebt als je tegen hem speelt. Siem leek in eerste instantie wat in het voordeel te zijn, maar bleek uiteindelijk toch ergens in de luren gelegd te zijn door zijn zeer technische tegenstander.
Niels Ondersteijn-Samir Nasri/Marta: 0-1

Tot slot had Ajax op bord 10 nog een debutant opgesteld. Vooraf was dit niet helemaal de bedoeling, maar de technische staf achtte hem wel klaar voor het grote werk. Viktor Fischer heeft ongetwijfeld een grote carrière voor zich, maar is er nog lang niet. Veel extra trainingen, strakke discipline en het geluk om vrij van blessures te blijven, dan hebben we met Viktor zeker een goudhaantje in huis. Gisteren wist hij tegen de ervaren topkeeper Joe Hart (die overigens wél een eigen speler van City is!) zijn kansen niet te benutten. Maar niet getreurd, er komen nog kansen genoeg en dit niveau ligt wel een stuk hoger dan het jeugdelftal waarin Viktor nogmaalgesproken speelt.
Thomas Mollema-Richard Vedder: 0-1

Als met al dus een duidelijke nederlaag, waardoor we op grote achterstand zijn gekomen in de competitie. De supporters zullen wel teleurgesteld zijn, maar tegen het grote geld zijn we nou eenmaal niet opgewassen. Nu gaan we maar voor de beker, immers nog steeds de kortste weg naar Europa!

Overigens heeft u nog een persoon gemist in dit verhaal, en wel onze inspirerende trainer Frank de Boer. Onze Frank kampt helaas met wat gezondheidsproblemen waardoor hij het de komende tijd wat rustiger aan moet doen. We hebben er echter vertrouwen in dat Frank hier sterker uit zal komen en er de volgende wedstrijd gewoon weer bij is.
René Olthof: beterschap!

Brent Burg

 

3 comments to Manchester City-Ajax: 9.5-0.5!

  • Mari van Ooijen

    Ik heb de wedstrijdbeelden uitvoerig geanalyseerd en gezien dat de spelers niet thuis gaven. Maar da’s logisch; ze waren in Bunschoten. De grasmat heeft dit jonge, onervaren team de das omgedaan. Maar elk nadeel heb ze voordeel. Na een grote nederlaag is de wil om te winnen in de volgende wedstrijd optimaal. Wat dat betreft ware beter het geweest als de wedstrijd met 10 – 0 verloren was gegaan.
    Het meest heb ik nog genoten van de verslaggever. De man heeft een goede kijk op het spelletje. Ik zal hem aanbevelen als lid van de Raad van Commissarissen.
    Groeten,
    Johan Cruyff.

  • De heerlijke geur van vers gras dampt van het scherm. Waar blijft de tijd…. De tijd van Cruijff, Voormans, Keizer, Mooren, Krol en van Vugt, zucht. Mooi gedaan Brent “de Groot”.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>