HMC 5 – Eindhoven 4: 4½ – 3½

Verslag: Koos Hendriks
We begonnen de thuiswedstrijd tegen Eindhoven 4 met een 1 – 0 voorsprong. Bert had namelijk op onze clubavond vooruit gespeeld op bord 3 en gewonnen. Zijn tegenstander kwam bijna een uur te laat opdagen. Hij kon, zonder Tom-Tom, de Biechten in het donker niet vinden en geraakte met zijn auto in een greppel. Blijkbaar aangeslagen had hij geen schijn van kans tegen Bert.
Lange tijd zag het er niet naar uit dat we zouden winnen maar als door een wonder sleepten we uiteindelijk de volle winst toch nog binnen.
Ekko speelde op bord 8 een gelijk opgaande partij. Toen zijn tegenstander zijn pionnen op de koningsvleugel iets te voortvarend opspeelde kon Ekko druk gaan uitoefenen op de koning waarna zijn tegenstander zijn paard kwijt raakte en vrij snel daarna was het over. Tussenstand: 2 – 0.
Jos kreeg op bord 6 met de witte stukken een Siciliaan tegen en kwam in een stelling terecht die hem niet helemaal beviel. Toen hij met een kleine combinatie een stuk dacht te kunnen winnen kwam hij bedrogen uit. Het was hij zelf die een stuk verloor en uiteindelijk de partij.
Bart speelde op bord 2 een voor zijn doen een rustige opening. Toen hij met zijn verdubbelde torens voortvarend over de d-lijn kwam opzetten werd dit door zijn tegenstander bekwaam opgevangen. Uiteindelijk bleek een van de torens in de problemen te komen en kwam Bart een kwal achter. Het eindspel bleek niet meer te houden. Tussenstand: 2 – 2.
Zelf speelde ik met zwart aan het eerste bord en kreeg een soort van koningsgambiet te verwerken, een opening waar ik doorgaans grote moeite mee heb. Ik kwam dan ook al snel in de verdrukking en kon slechts ternauwernood materiaalverlies voorkomen. Het resulterende lopereindspel met lopers van gelijke kleur zag er erg tricky uit en ik vermoedde ergens te gaan verliezen. Op zeker moment deed mijn achterbuurman met zeer luide stem een remise-aanbod tegen zijn tegenstander (een collega van HMC-4) waarna, tot mijn verbazing, mijn tegenstander mij de hand reikte met de woorden: “oké remise”. Opgelucht ging ik accoord.
Ook Mari op bord 4 kwam goed weg met een remise. Weliswaar kreeg hij gedurende de partij een ruimtelijk overwicht resulterend in een loperpaar tegen een toren echter op een gegeven moment dreigde hij zijn materiële voorsprong weer kwijt te geraken bij een inferieure stelling. Op dat moment koos zijn tegenstander echter voor zetherhaling uiteraard tot genoegen van Mari.
De beste partij van de dag werd gespeeld door Eric aan bord 5. Over een open g-lijn met beide dames op het bord kreeg hij een koningsaanval met een mooi schijnoffer resulterend in damewinst en blijvende aanval. Tussenstand: 4 – 3.
Onze gastspeler Marc Smits speelde een, voor zijn doen, erg rustige partij die uitmondde in een toreneindspel met zowat nog alle pionnen op het bord. Toen begon een woeste wederzijdse pionnenroof waarbij Marc wel erg roekeloos te werk ging. Uiteindelijk hield Marc nul pionnen over en zijn tegenstander maar liefst drie verbonden pionnen op de a-b-c-lijn. Iedereen had zich al verzoend met een 4 – 4 eindresultaat, behalve Marc! Met zijn koning en toren bleef hij gewiekst doorspelen en dreigde steeds een van de pionnen terug te veroveren. Niet dat dit genoeg zou zijn om de partij te redden echter zijn tegenstander hield zo krampachtig vast aan al zijn drie pionnen dat hij geen stap vooruit kwam. In zijn grote frustratie kwam het zowaar tot zetherhaling waarna Marc er als de kippen bij was om remise te claimen! Voorwaar een fraai staaltje van mentale doorzettingskracht.
Na afloop smaakte de traditionele snertmaaltijd extra goed.

1 comment to HMC 5 – Eindhoven 4: 4½ – 3½

  • Mari van Ooijen

    Kijk, dat is nou het mooie van onderbonds schaak. Dergelijke taferelen zoals bij het vijfde zie je helaas niet in het Tata Chess toernooi. Het zou toch prachtig zijn als Carlsen zijn tegenstander Anand keihard remise aanbiedt en Jan Tiomman, de opponent van Twan Burg, die achter de grootmeester zit, meent dat dat remise-aanbod voor hem bedoeld is. Zonder morren accepteert de brave borst de puntendeling, hoewel hij winstkansen heeft. En wat te denken van het huzarenstukje van Marc Smits? Die laten we in de volgende ronde alleen zijn koning opstellen. Wedden dat hij er remise uitsleept? Nee, laat ons maar snertpartijen spelen, maar we hebben wel veel meer lol dan al die grootmeesters bijelkaar! Op naar de volgende cabaretronde!

    Groeten,
    Mari

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>