Brabanders overmeesteren Vlamingen!

Door Thomas Mollema

Op zaterdagmorgen vertrokken we met twee auto’s richting Sas van Gent. Het was zeer rustig op de weg dus konden we zonder stoppen doorrijden naar Sas van Gent.  We hebben gekozen voor de weg van onze zuiderburen. Ik heb geen woorden nodig om het wegdek te beschrijven ______–_______–_______–________–_______. Als alle hobbels geteld moesten worden in het wegdek dan zou er een nieuw getal bedacht moeten worden.

De verslaggever in actie

Teamleider Brent had de opstelling bepaald. Hij koos ervoor om Lars op 1 te zetten, Mischa op 2, zichzelf op 3, Frank op 4, mij op 5, René (invaller voor Joris die zijn debuut maakte in de Meesterklasse voor HMC 1) op 6, Eric op 7 en Justin op 8.

Speelzaal Sluiskil voor 5 teams HWP

Over naar het verloop van de match der Zuiderlingen. René was als eerste klaar, hij had een snelle remise. Hij neutraliseerde het witte openingsvoordeel en bood rond zet 15 remise aan. De tegenstander overlegde met zijn teamleider en die gaf aan dat hij René kende als een sterke schaker en dat hij zelf maar moest kijken of hij door wilde spelen. Hij besloot remise te pakken en zo kwam er een 0,5-0,5 tussenstand op het scorebord. [Doordat René zo snel klaar was heeft hij weer mooie foto’s kunnen schieten, een paar ervan zult u tussen het verslag aantreffen- BB] Lars was als tweede klaar. Lars speelde tegen de hoogste ratinghouder van onze tegenstander. Lars zette zijn stukken in de opening rustig neer en er gebeurde niet al te veel. Ze kwamen al snel in een eindspel waarin zwart eerder beter stond dan wit. Lars besloot dus maar om remise te spelen en zo de 1-1 tussenstand veilig te stellen. Frank was als derde klaar. Hij speelde tegen iemand uit hetzelfde geboortejaarjaar als Lars, Mischa en ik. Renzo Ducarmon (broertje van) is een talentvolle jeugdspeler die weinig toernooien speelt. Frank kwam goed uit de opening met zwart en klaarde de klus in het middenspel/eindspel. Hij kreeg een eindspel met ongelijke lopers op het bord. Frank had echter enkele pionnen meer en speelde dit soeverein uit. 1-2 in ons voordeel dus. Eric was vlak voor mij klaar. Eric kwam sterk uit de opening en zijn tegenstander stond helemaal klem. Een offer was waarschijnlijk noodzakelijk om het voordeel ook echt uit te buiten. Eric had het gevoel dat een offer niet nodig was en dat hij ook zonder offer wel kon winnen. Hij had de stelling verkeerd ingeschat en de tegenstander van Eric voerde de druk op. Eric sloeg echter alle aanvallen van zich af en er werd al snel tot remise besloten. 1,5-2,5 dus.

Eric net na zijn remise

Ikzelf speelde tegen Kees Nieuwelink, de teamleider van Sas van Gent 2. Ik speelde een zijvariantje in het Spaans, mijn tegenstander speelde echter goed en toonde aan dat hij veel weet over Spaanse structuren. We kwamen dus in een gelijke stelling terecht waarin ik besloot om g2-g4 te spelen om aan te vallen. Nadat de g-lijn openkwam bleek ik beter te staan. Ik won door een erg sterke torenzet. Met de tussenstand 1,5-3,5 en twee partijen waar wij niet minder stonden (Mischa en Justin) en een partij waarin nog van alles mogelijk was (Brent) leek de winst binnen. Brent pakte een half punt waardoor we de wedstrijd sowieso niet meer zouden verliezen. Brent kwam weer met 1.b4 op de proppen. Hij kreeg echter niet het gewenste resultaat op het bord. Hij stond al redelijk snel minder en verloor een pion. Brent probeerde tegenspel te creëren maar dat lukte niet echt. Toen zijn tegenstander een Dame tegen een Toren+Paard opgaf kwamen ze remise overeen.

Brent, met duidelijk zichtbaar de trotse frontsoldaat op b4

Dit was al de 4e remise van de wedstrijd. Mischa stelde de winst veilig door na een mindere opening terug te vechten naar goed eindspel. Mischa liet zien iets van schaken te weten en zette de witte koning mat op d3. Justins verlies had geen effect meer op de einduitslag. Justins tegenstander speelde de opening hopeloos verkeerd volgens openingsdeskundige René. Justin gaf twee paarden op tegen een toren en twee pionnen. Dat is over het algemeen gunstig voor degene met de toren. Justin kreeg in het eindspel een aanval op zijn onveilige koning om de oren. Hoe hij precies heeft verloren heb ik niet meegekregen aangezien ik samen met Lars Vereggen naar de Spar was geweest die op een minuutje lopen van de speelzaal zat.

Mischa en Lars op de topborden

De uitslag van de wedstrijd 5-3 zorgt ervoor dat we nog volop in de strijd om plaats 2 zijn. Plaats 1 is al vergeven aan Delft die alles hebben gewonnen. De Pion staat momenteel 1 matchpunt boven ons, maar zij krijgen nog de twee zwaarste tegenstanders in de poule (Delft en wij) dus op naar de tweede plaats!

Partijen:


PGN-viewer van www.chesstempo.com

T HWP Sas van Gent 2 2100 HMC Calder 2 2108 3 5
1. Adrian Roos 2187 Lars Vereggen 2138 ½ ½
2. Wouter Ghyselen 2068 Mischa Senders 2208 0 1
3. Fabian Hulpia 2124 Brent Burg 2245 ½ ½
4. Renzo Ducarmon 2070 Frank van der Put 2186 0 1
5. Kees Nieuwelink 2148 Thomas Mollema 2015 0 1
6. Maarten Rademakers 2061 René Olthof 2077 ½ ½
7. FM Frederic Verduyn 2145 Eric de Moor 2044 ½ ½
8. Harry Provoost 1997 Justin Senders 1947 1 0

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>