Foutenfestival in Helmond: HSC 3 – HMC 5: 4 – 4

Verslag: Koos Hendriks

De nummers twee (HMC) en drie (HSC) uit poule 2c moesten tegen elkaar en het werd een enerverende strijd.
Het eerste klaar was ik zelf aan het 2e bord. In een Italiaanse partij dacht ik voordelig uit de opening te zijn gekomen vanwege de dubbelpionnen van mijn tegenstander. Mijn tegenstander had echter compensatie door mijn zwakke pion op d6 en zijn verdubbelde torens op de d-lijn. Dit resulteerde in een wederzijdse patstelling waarbij ik met mijn paard dreigde binnen te vallen in het centrum met pionwinst of mijn tegenstander met zijn torens op de 7e rij dreigde binnen te vallen als ik mijn paard verplaatste. Hierdoor ontstond een zetherhaling met een terechte remise.
Vlak daarna was Ekko aan bord 8 klaar met een vlotte overwinning. In een stand waarbij Ekko eerder iets minder dan gelijk stond maakte zijn tegenstander een grote fout. Hij zette zijn toren schuin achter zijn dame waarna Ekko met zijn loper een röntgenaanval door de dame heen kon doen met volle torenwinst als gevolg.
Een van onze twee gastspelers was Jos Raeven die op bord 4 tegen de teamcaptain van HSC speelde. De partij kende een rustige opbouw waarna in het middenspel een woeste aanvalspartij met wederzijdse kansen ontbrandde. Materieel kwam Jos er redelijk goed vanaf met zijn loper en paard voor een toren echter hij werd in een mooie mataanval over de 2e rij met de zware vijandelijke stukken mat gezet.
Jos Peters aan bord 5 speelde tegen een lieftallige jonge dame in een rustige partij waarin niet veel aan de hand was totdat hij door een vlaag van heuse schaakblindheid werd getroffen! Hij zette zo maar zijn toren in tegen de vijandelijke dame en kon meteen verbouwereerd opgeven. Het was niet de eerste blunder en bleek ook niet de laatste van deze wedstrijd te zijn.
Onze andere gastspeler was Jim Klooster die aan het 6e bord speelde. Jim kwam niet goed uit de opening doordat zijn koning door een hinderlijke vijandelijke loper op a3 niet kon rokeren. Het zag er dreigend uit toen ook de vijandelijke dame kwam opzetten. Jim raakte echter niet in paniek en wist met zijn paard tegenkansen te creëren waarbij zijn tegenstander een simpel familieschaak over het hoofd zag resulterend in een kwaliteitswinst. Desondanks bleef Jim’s stelling in de verdrukking door zijn kwetsbare koning en zijn onontwikkelde toren op h8. Jim speelde echter onverstoorbaar verder en werd opnieuw geholpen door zijn tegenstander die zomaar zijn loper weggaf.
De schoonheidsprijs van de dag ging naar Jan aan bord 7. Hij offerde een pion voor aanvalskansen op de lange termijn en zette met een heel mooi mat in drie, inclusief stukoffer, zijn tegenstander mat! Jammer dat Jan ons volgend seizoen gaat verlaten.
Met een tussenstand van 3 – 3 begon het lange wachten op de resultaten aan bord 1 en 3. Lange tijd zag het ernaar uit dat we met een kleine overwinning huiswaarts konden keren. Zowel Bert, aan het 1e bord, en Mari, aan het 3e bord, waren in een toreneindspel met loper tegen paard terecht gekomen waarbij Bert goede kansen op remise en Mari goede winstkansen had. Helaas ging de partij van Bert verloren. Wellicht door vermoeidheid en tijdnood deed hij enige onnauwkeurigheden en na torenruil kon hij opgeven. Mari had de hele partij overwegend gestaan en geduldig manoeuvreerwerk had hem pionwinst gebracht. Waarschijnlijk was de stand gewonnen maar wellicht sloeg bij Mari ook de vermoeidheid toe doordat zijn jeugdige tegenstander steeds de meest hardnekkige tegenstand wist te bieden. Uiteindelijk hield Mari in tijdnood een loper over hetgeen zonder pionnen op het bord uiteraard remise was.
Door dit resultaat is de Drie Torens definitief kampioen in de poule geworden. Onze felicitaties.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>