Gedeelde toernooiwinst in Amsterdam

Afgelopen week speelde ik een GM-toernooi in Amsterdam. Samen met Alon Greenfeld heb ik dit toernooi met 5.5 uit 9 op mijn naam geschreven.

Winnaars met organisator Peter Tames op de foto (foto Lennart Ootes)

Doordat iedereen van elkaar won, bleek 5.5 punt genoeg om de toernooiwinst te claimen. Lang vocht ik voor de GM-norm, waarvoor 6 uit 9 vereist was. Ik begon stroef met 0,5/2, maar toen mocht ik aan het coffeeshopbord spelen.

Swinkels-Burg (foto Lennart Ootes)

We speelden in een café in de buurt van het Centraal Station van Amsterdam, en 1 van de 5 borden was bij het raam. Dat vond ik wel relaxt, dan kon je af en toen lekker naar buiten kijken. Dit bord beviel me goed, en ik mocht er vaak spelen. In het totaal behaalde ik 4.5 uit 6 aan dit bord.
De derde partij won ik dus van Robin Swinkels, en na 2 remises ging ik de rustdag in met 2.5/5. Om uit de resterende partijen 3.5/4 te halen leek praktisch al bijna onmogelijk, maar stuk voor stuk waren de tegenstanders verslaanbaar. Ik won vrij makkelijk van Sjef Rijnaarts en van Li Riemersma, die beide niet in beste doen waren. Mijn partij tegen Riemersma heb ik voor jullie geanalyseerd. Ik speelde Oud-Benonisch, wat volgens mij ook door David van Kerkhof en Loek Mostertman gespeeld is. Zie analyses.

###pgn###
[Event “5th Batavia Grolsch 2013”]
[Site “Amsterdam”]
[Date “2013.03.07”]
[Round “7”]
[White “Riemersma, Li”]
[Black “Burg, Twan”]
[Result “0-1”]
[ECO “A56”]
[WhiteElo “2429”]
[BlackElo “2478”]
[PlyCount “44”]
[EventDate “2013.??.??”]
[EventCountry “NED”]
[SourceDate “2004.06.07”]

1. d4 Nf6 2. c4 c5 3. d5 e5 {Oud-Benoni! Mijn tegenstander zat niet echt
lekker in het toernooi, en deze opening leek me geschikt om op winst te spelen.
Op zowel de damevleugel als de koningsvleugel vind het gevecht plaats, en
vanwege het gesloten karakter van de stelling kan de partij lang duren. Als
het eenmaal opengebroken wordt, komen er trucjes in de stelling. Kortom, een
opening waarbij je alle facetten van het schaakspel nodig hebt, en een hoger
niveau of betere vorm dus tot zijn uiting kan komen.} 4. Nc3 d6 5. e4 Be7 6. g3
a6 $5 {Ik dreig eigenlijk nog geen b5, maar het lijkt wel alsof. Ik wilde a4
uitlokken zodat het voor hem lastiger zou worden b4 door te drukken, en ik
zelf op de koningsvleugel kon gaan spelen.} (6… h5 7. h4 Na6 8. a3 Bd7 9. Rb1
Qc8 10. Nh3 g6 {1/2-1/2 Gleizerov,E (2508)-Kogan,A (2483)/Cutro 2000}) 7. Nge2
$6 {Deze zet laat mij toe om b5 te spelen, omdat e4 niet genoeg gedekt staat,
en dat is precies wat ik wil. De b-lijn komt open en ik vernietig een deel van
zijn centrum. Het gevecht op de damevleugel heb ik nu al gewonnen.} (7. Bg2 $1)
7… b5 $1 8. Qc2 bxc4 9. Bg2 h5 $1 {Met deze zet probeer ik ook het gevecht
op de damevleugel te spelen. Het idee is het gevecht om veld g4 te winnen,
zodat het openbreken van de stelling met f2-f4 onaantrekkelijk voor hem wordt.}
10. h4 {Ook dit is een grote concessie voor hem. Nadat hij het openbreekt met
f4 heb ik een ‘outpost’ op g4 voor mijn paard of loper.} (10. O-O h4 11. f4) (
10. h3 h4 11. g4 Nh7) 10… Nbd7 11. Nd1 O-O 12. Bd2 a5 {Om Pb6 te kunnen
spelen.} 13. Ne3 Nb6 {Een van de plannen is nu ook het andere paard om te
spelen naar de damevleugel, al moet ik wel in de gaten blijven houden dat hij
elk moment de koningsvleugel kan openbreken.} 14. f4 {Hij opent de stelling,
wat ik niet erg vond, omdat hij veel zwaktes rond zijn koning heeft.} exf4 15.
Nxf4 Ng4 $1 {Ik besluit geen tijd te verliezen met het dekken van de pion, en
vecht voor de centrale velden.} (15… g6 16. O-O Ng4 17. Nxg4 Bxg4 18. Bc3)
16. Nxh5 Nxe3 17. Bxe3 Bg4 18. Nf4 Bf6 {Ik heb nu een grote grip over de
centrale velden.} 19. O-O Re8 {Een listig zetje. De toren zet druk op de
e-pion, controleert veld e5, en bovendien komen er nu trucjes in de stelling ,
omdat de e-pion ook nog eens gepend staat.} 20. Bh3 $2 {Dit geef belangrijke
pionnen weg.} (20. Rae1 a4 {En hij kan geen vooruitgang boeken op de
koningsvleugel. Dat verklaart misschien waarom hij mijn loper op g4 wilde
ruilen.}) 20… Bxh3 21. Nxh3 {In een snelschaakpotje zou ik zonder na te
denken op d5 slaan, maar het is duidelijk dat mijn tegenstander wat gemist had,
en dat is altijd een moment om even goed te kijken welke mogelijkheden je
altijd hebt.} Qe7 $1 (21… Nxd5 $1 22. Bg5 (22. Bf2 Nc7 23. Nf4 Qe7 $19 {Ik
heb een erg belangrijk pion op d5 gewonnen.}) 22… Qd7 23. Bxf6 (23. Kh2 Bxg5
24. Nxg5 Ne3) 23… Qxh3 24. exd5 Re3 $1 {Deze mooie combinatie had ik gezien
in mijn berekeningen, maar ik besloot toch voor de optie te gaan die minder
complex was en waarbij bovendien de dames spoedig van het bord zouden
verdwijnen.}) 22. Bg5 (22. Ng5 Nxd5 23. Bxc5 dxc5 24. exd5 Bxg5 25. hxg5 Qxg5 {
Het beste volgens de computer, maar ik heb al een pion meer, mijn stukken
staan actief en hij heeft vreselijk veel zwaktes.}) (22. Nf2 Nxd5) 22… Bd4+ {
Een partij waarin de openingskeuze riskant is te noemen, maar ik denk dat het
praktisch gezien een erg handige keuze was. Ik slaagde erin  problemen voor
hem te bezorgen, en al snel werd het hem teveel.} (22… Bd4+ 23. Kg2 Qxe4+ 24.
Qxe4 Rxe4 {Niet alleen win ik direct 2 pionnen, ik heb ook meteen gevaarlijke
vrijpionnen voor het eindspel.}) 0-1
%%%pgn%%%

Vervolgens speelde ik met zwart remise tegen een solide Stefan Kuipers, en dus moest er de laatste ronde ronde gewonnen worden voor de GM-norm. De stand was echter dusdanig dat ik met remise ook al goede zaken zou doen voor het eindklassement, dus ik kon niet helemaal vrijuit op de winst spelen. Ik koos wel voor een nieuwe opening, om hem te verrassen en al vroeg problemen te maken. De opening was creatief, en ik verkreeg een behoorlijk positioneel voordeel. Mijn tegenstander verdedigde hardnekkig, en leek zelfs plezier te hebben in het bespelen van een mindere stelling. Ik zag niet hoe ik mijn voordeel kon vergroten, en beetje bij beetje loste hij zijn problemen op. Ik behield echter de controle en ruimteoverwicht, waardoor ik nooit in gevaar kwam. In het paardeneindspel kon ik het eigenlijk niet echt meer proberen, en ik zag dat de andere resultaten gunstig voor me waren uitgevallen. Daarom pakte ik de remise en won ik samen met Greenfeld het toernooi.

Kampioenen (foto Lennart Ootes)

Een perfect georganiseerd toernooi, waarbij ik interessante partijen heb gespeeld, nieuwe dingen heb geleerd, en ook erg tevreden ben met het resultaat.

Voor meer informatie over het toernooi zie de toernooisite en schaaksite.nl

2 comments to Gedeelde toernooiwinst in Amsterdam

 • Mari van Ooijen

  Ha Twan,

  Ik heb je via Kees van Oirschot reeds van harte gefeliciteerd met je knappe toernooiwinst. Je prestatie is van dien aard, dat ik je ook rechtstreeks wil bewieroken. Jammer van dat halfje. In Rusland pakten ze dat vroeger heel anders aan. Daar zou Twanburov gemakkelijk gewonnen hebben van Kuyperov. Bij een volgende gelegenheid zou de uitslag andersom zijn uitgevallen!
  Eerlijkheid duurt het langst om grootmeester te worden. Wel zal die titel, op eigen kracht behaald, vele malen meer voldoening opleveren.
  Bij het volgende toernooi hoop ik je alleen op de foto te zien glunderen. Ik wens je in ieder geval veel succes toe.

  Groeten,
  Mari.

 • Gefeliciteerd Twan !!
  Nog effe door bikkelen….

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>