HMC 7 voor het kampioenschap

Begin je het seizoen met de hoop dat je niet alle wedstrijden verliest, eindig je met de hoop dat je de laatste ( net als ALLE vorige) zult winnen om kampioen te worden. Het leven van een teamleider is redelijk onvoorspelbaar. Zeker met 6 jeugdspelers in je team.

We stonden gedeeld 1e, maar eerlijk toegeven, tegen de nr 1 en 3 hadden we nog niet gespeeld. 9 maart uit tegen Nuenen zou misschien de eerste serieuze meting worden. Aangezien ik reserve was, kan ik rustig rondkijken. Na een half uurtje, hadden 3 jeugdspelers maar 5 minuten “bedenktijd” nodig gehad om een beroerde stelling te bereiken. Hoewel Sjoerd misschien niet verloren stond en ik inderdaad niet veel van het Slavisch snap, kan ik me niet voorstellen dat wit op zet 9 met pionwinst de damevleugel binnen mag vallen. Het stukverlies van Pieter en pion en rochadeverlies van Robin meegenomen lieten mij toch gevoel achter dat we met 3-0 achter stonden.

De tegenstander van Pieter had echter een uiterst ongelukkige serie zetten:In een zet of 7 ging het vanaf niet nodig, via onverstandig en slecht, naar verliezend: 1-0
Olaf liep ondertussen in een gewonnen stelling op de klok te timmeren. Even er naar toe gegaan en gemeld dat noteren verplicht was, ook in gewonnen stelling. Dat zorgde er voor dat zijn tempo omlaag ging: 2-0

De 2-1 (verlies Robin) en 2.5-1.5 (remise Lars) had ik even gemist omdat ik buiten ruzie aan het maken was. De tegenstander van Olaf was nl overtuigd dat er remise aangenomen was terwijl Olaf begrepen dat had dat zijn tegenstander opgaf, maar het nog even uit wilde spelen. De wedstrijdleider probeerde nog een neutraal standpunt in nemen, maar toen een teamgenoot van de tegenstander de weergave van Olaf bevestigde was ik niet meer bereid tot enige concessies.
Mijn argument dat een jeugdspeler van mijn team geen remise zou accepteren zonder mijn overleg werd echter door de tegenstander verworpen. Lars had ondertussen op bord 4 remise geaccepteerd zonder overleg ( kinderen: altijd goed voor je geloofwaardigheid)
Jammer. Niet allen omdat ik voor jandokus stond, maar vooral omdat zijn stelling tot winst had moeten leiden, als hij voor torenwinst ipv mataanval was gegaan. Een verleidelijke fout, kan gebeuren, maar dat koste hem wel zijn 100% score.

Even later had Joppe gewonnen, en had ook Sjoerd zijn tegenstander opgegeven. Sjoerd snapte niet precies waarom hij gewonnen stond, maar dat legde zijn tegenstander hem nog even uit. 4.5 – 1.5, matchpunten binnen.
Mike won ook nog, en Peter verloor in een fantastische stelling. Nou, fantastisch, wat onderzoek na de partij laat toch twijfels over. Het zag er winnend uit, maar was het dat ook ? De variant die Peter speelde niet, maar er bleken er verrassend veel van dat type te zijn.

100% score, met nog 1 ronde te gaan tegen de mede koploper. Bij winst zijn we kampioen. Verrassend als we de ratings bekijken, niet als we TPR’s bekijken: Mike 1982, Sjoerd 1864, Lars 1768, Pieter 1667, Peter 1648, Joppe 1648. Kan je gewoon mee meekomen in de 2e klasse. En dat is pas over een half jaar, en die kleintjes leren wel ontzettend hard bij.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>