HMC Calder 3 begint met een gelijkspel

In het nieuwe seizoen heeft HMC 3 helaas afscheid moeten nemen van Tonnie van den Heuvel. Tonnie heeft zich meerdere seizoenen voor het derde team ingezet. Hartelijk dank Tonnie! Nieuw in HMC 3 zijn Pierre Smeets, Mahsa Bitalzadeh en Loek Mostertman. Pierre en Mahsa geven in de eerste wedstrijd direct hun visitekaartje af. Daarover later meer. Loek komt van het vierde team. Hij heeft een sterk schaakjaar achter de rug en was onder andere succesvol in het Tata Steel toernooi.

Dit seizoen spelen we in groep 3G, Zuid-West Nederland.  In de eerste wedstrijd treden we aan tegen Overschie 1. Omdat ons team uit 10 leden bestaat, moeten er elke wedstrijd 2 teamleden op de reservebank zitten. De eerste keer zitten de oude (Piet) en nieuwe (Matthijs) teamleider op de bank.

HMC 3 is klaar voor het nieuwe seizoen

Dan de wedstrijd zelf. Al in de eerste twintig minuten raakt Gert een pion kwijt nadat wit op de zwarte pionzetten b5 en f5 met Dd3 antwoordt. Dat de witte dame al na enkele zetten op pad gaat om een simpel pionnetje te roven, biedt vast tegenkansen voor Gert (hopen we).

Na drie kwartier staat Gert nog steeds een pion achter en heeft zijn broer Raymond een complexe stelling op het bord gekregen. Raymond heeft met zwart nog geen stuk ontwikkeld en alleen maar pion- en damezetten gedaan. Gelukkig is Raymond een sterke schaker. Die weet vast wat hij doet… Derk-Jan staat onduidelijk en het lijkt gelijk te staan bij Loek, Pierre, Mahsa, Frits en Jeroen.

Een half uur later slaat Frits met de zwarte loper op g2. Dat ziet er goed uit voor zwart!  Ondertussen gebruiken Derk-Jan en Mahsa veel meer tijd dan hun tegenstander. Op het eerste bord wint de tegenstander van Raymond een pion op h7, terwijl Raymond met zwart op de damevleugel een pion terugwint.

Op kwart voor twee blijkt dat ook Gert veel tijd gebruikt heeft. Jeroen heeft intussen met wit lang gerocheerd waarna zwart in de aanval gegaan is. Frits staat nog steeds erg goed . De koning van de tegenstander staat onveilig. Ik reken voorzichtig op een punt.  Pierre lijkt gelijk te staan, maar Loek staat nu net als Gert een pion achter.

Om twee uur komt Loek naar me toe met de melding dat de klok van Mahsa te snel loopt. Wanneer hij de tijd van de wit en zwart bij elkaar optelt, dan is dat veel minder dan bij andere partijen. Al gauw blijkt dat Mahsa en haar tegenstander nog maar weinig zetten gedaan hebben. Dan heb je minder vaak een halve minuut extra gekregen. We moeten wennen aan het  nieuwe speeltempo.

Bij Frits staan dubbele zwarte torens op de f-lijn, de witte koning op f1, en een zwart paard op e4. Dat ziet er goed uit.

Om kwart over twee heeft Mahsa nog slechts een kwartier denktijd. Maar haar stelling ziet er gewonnen uit. Jeroen staat inmiddels ook goed, naar later blijkt heeft hij een stelling bereikt met plus twee. Vijf minuten later heeft Mahsa echt gewonnen .

1-0

Bij Raymond wordt de stelling geopend. Pionnen gaan er af, noch wit noch zwart rocheert. Het is een onoverzichtelijke stelling. Pierre lijkt intussen licht voordeel te hebben. Het lijkt goed te gaan met HMC 3, ook al staan we op twee borden een pion achter.

Om drie uur staat Loek duidelijk minder, en lijkt ook Derk-Jan minder te staan. Daar staat tegenover dat Pierre steeds beter is komen te staan. Een kwartier later staat Pierre duidelijk gewonnen en verwacht ik dat ook Frits gaat winnen. Loek moet helaas opgeven.

1-1

Twee minuten later wint Pierre.

2-1

Pierre boekt een mooie overwinning

Raymond heeft intussen een eindspel bereikt met een gezonde pluspion, maar zijn broer Gert verliest.

2-2

Derk-Jan gaat een moeilijk toreneindspel in, maar Raymond weet zijn pluspion te verzilveren.

3-2

Een mooie overwinning op bord 1

Helaas lukt het Frits niet om zijn voordeel om te zetten in winst. Hij krijgt een remise aanbod wanneer hij denkt geen winstkansen meer te hebben. Na overleg met de teamleider accepteert Frits het remise aanbod.

3.5 -2.5

Opeens gaat het bij Jeroen helemaal mis. Zijn voordeel is hij kwijtgeraakt en erger nog, hij verliest zelfs.

Frits, Jeroen en Raymond in actie

3.5-3.5.

Nu moet Derk-Jan vechten voor een gelijkspel. Hij doet het goed en weet een lastig toreneindspel remise te houden.

4-4

We hebben het eerste punt binnen. Lange tijd rekende ik op een overwinning, maar als Derk-Jan zijn eindspel verloren had, dan hadden we zelfs met lege handen gestaan.

Zie ook het verslag op de website van  Overschie.

T HMC Calder 3

2027

Overschie

2015

4

4

1. Raymond de Rooij

2184

Erik Brandenburg

2144

1

0

2. Jeroen van den Bersselaar

2145

Henk Ochtman

2147

0

1

3. Frits Obers

2060

Albert Segers

2005

½

½

4. Pierre Smeets

2031

Ronald Ruijtenberg

1993

1

0

5. Gert de Rooij

1996

Cor Feelders

1991

0

1

6. Loek Mostertman

1989

Maurits de Jong

1976

0

1

7. Mahsa Bitalzadeh

1922

Willem Hajenius

1931

1

0

8. Derk-Jan Morelis

1886

Henri Krop

1935

½

½

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>