HMC Calder 1 krijgt pakkie van En Passant

Met dank aan Harry Gielen voor de foto’s.

Met goede moed reisden we af naar Bunschoten-Spakenburg. Slechter dan vorig jaar kon het immers niet gaan. Toen verloren we  met 9.5-0.5. Dit jaar waren we wel met een volle bezetting, maar meer dan 5 halfjes leverde het uiteindelijk niet op: 7.5-2.5 voor En Passant.

Zoals altijd een warm ontvangst bij En Passant. Dit keer geen verse vis, maar in een prachtig clubhuis en met eten en drinken voor zeer zachte prijsjes voelt een schaker zich thuis. En Passant kwam redelijk sterk op met op de topborden het EK-team: Anish, Erwin en Jan.

HMC Calder is het niet gelukt het grote En Passant pootje te lichten.

Remises
Natuurlijk kwamen we met de ambitie te winnen. Met een 100% score is dromen van het kampioenschap heel normaal.  Weliswaar gemiddeld 100 ratingpunten minder per bord, maar een schaakpartij kan raar lopen. We begonnen met 3 remises, terwijl het op de andere borden niet zo duidelijk was. Manuel Bosboom, die onlangs in Rhodos een grootse prestatie neerzette, werd geneutraliseerd door Rob Schoorl.

Solide partij van Rob

Benjamin Bok, die in Rhodos nog 3 uit 3 scoorde, bereikte geen voordeel vanuit de opening tegen Anish Giri. Met nauwkeurig spel wist hij echter spoedig een remise af te dwingen.

Verdienstelijke remise van Benjamin

Ook Jasper had de ECC nog in de benen, maar met de Ponziani, een van de huisvariantjes van Jasper, had hij Ringoir in de tang. In onderstaande stelling had Jasper een mogelijkheid op voordeel.

24.Da4! zou hier sterk zijn geweest voor wit. Het schaakje op de c-lijn is dan erg vervelend voor zwart. De zwarte dame staat te ver weg om te verdedigen.

Onze artiest

Nullen
Bij een stand van 1.5-1.5 ging het bergafwaarts. David van Kerkhof had een behoorlijk voordeel tegen Richard Vedder, maar werd uiteindelijk toch beschwindeld, al had zwart vanaf het begin het centrum al stevig in handen.

Lange tijd goed bezig, toch ten onder

Ook Niels kon het niet bolwerken tegen Zaoqin Peng. Na een wat mindere opening wist Niels de stelling te compliceren. In onderstaande stelling gaat Niels in de fout.

Met 23..Tab8 zou Niels een stuk winnen en zou het ongeveer gelijk staan. Na 23..Le6 kwam 24.Txe6 Dxe6 25.De3! Vervolgens had Peng 2 stukken voor een toren, dat kun je wel aan een GM overlaten.

Zelf probeerde ik tegen Erwin een nieuwe opening uit. Ik kwam prima uit de opening en de stelling zag er remiseachtig uit. Zijn loper op d5 was echter erg sterk, en ik slaagde er niet in om tegenkansen te creeëren. Na enkele onhandige beslissingen was het eindspel hopeloos.

Overspeeld

Ook David Miedema had een sterke tegenstander. Friso Nijboer is de laatste tijd in goede doen, en dit liet hij gisteren zien in een gepolijste partij. In de Winawer werd op het juiste moment afgewikkeld naar een gunstig eindspel. Miedema verdedigde zich dapper, maar uiteindelijk was er geen houden aan.

Winawer tegen Friso: altijd lastig

In de partij Dambacher-Smeets leek er aanvankelijk niet al te veel aan de hand voor wit. De witte pionnen dreigden zwak te worden, maar Martijn trok ten aanval. Smeets ruilde daarop de dames, en nam de h-lijn over. Toen zat er niets anders op dan verdedigen. Toen Jan ook nog zijn koning erbij haalde werd het nog lastiger. Jan maakte het erg fraai af.

Hier wikkelt Jan op fraaie wijze af met 53..Txf3!. Na 54.Txf3 Kg2 staat de witte toren ingesloten, maar kon nog gedekt worden met 55.Ke2. Met 55..Pg3+ wikkelt zwart vervolgens af naar een gewonnen pionneneindspel.

Martijn hield het lang vol, maar redde het niet.

En nog 2 remises
Aan Jeroen Bosch en Geert van der Stricht de taak om het verlies nog enigzins draagbaar te maken. Jeroen speelde een prima partij tegen Ikonnikov, die voortijdig uit Rhodos was teruggekomen om zich goed te kunnen voorbereiden op de kraker tegen HMC Calder. ‘Slava’ offerde meerdere keren een pion, maar meer dan prima compensatie had hij niet, waardoor hij uiteindelijk een remise forceerde.

Sterke partij van Jeroen

De laatse partij van de dag was Van Der Stricht – Vedder. Geert stond de hele tijd beter, maar kon geen beslissend voordeel bereiken. Zijn beste kans was misschien wel in het verre eindspel.

De aangewezen zet is hier 75.f6+, waarna wit zeer goede winstkansen heeft. Na 75.Kf4? neemt zwart echter een sterke blokkade in met 75..Kf6. Er werd nog lang doorgespeeld, maar het bleef in evenwicht.

Langste bezig

Schade opnemen
HMC Calder hoeft zich natuurlijk geen zorgen te maken na dit pak slaag van En Passant. Weliswaar kunnen de titelaspiraties de koelkast in, maar het was gewoon een regelmatige nederlaag tegen een sterke tegenstander, dus er kan mee geleefd worden. HMC Calder is hierdoor in de middenmoot beland. De komende wedstrijden zullen uitwijzen of we voor een topplek gaan spelen of dat we voor lijfsbehoud moeten gaan vechten!PGN-viewer van www.chesstempo.com

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>