HMC Calder 3 gaat kopje onder in Zeeland

Welgemoed vertrokken we zaterdagmorgen richting Oost-Souburg nabij Vlissingen. Na anderhalf uur rijden arriveerden we bij een speelzaal midden in een woonwijk in een klein dorp. Raymond die met de trein reisde was reeds aanwezig. Het zou een zware middag worden. Oost-Souburg herbergt sterke schakers.
Als spelend teamleider heb ik niet alles meegekregen wat er op de andere borden speelde. Ik ga de borden èèn voor èèn af.
Op bord 1 trof een Raymond een tegenstander met een rating van 2300. Het leek lang gelijk op te gaan, maar in plaats van te kiezen voor een veilige voortzetting met een klein voordeeltje koos hij voor een riskante pionwinst waarbij beide koningen in het midden bleven staan. Thuis bleek dat Raymond ook in die stelling nog voordeel had, maar na een te snel gespeelde onnauwkeurige zet kwam hij er niet meer aan te pas: 1-0.
Op bord 2 wist Piet zijn voorbereiding goed te gebruiken en kwam met zwart iets beter uit de opening. Doorlopend had Piet meer tijd op de klok. Maar vanaf zet 20 raakte Piet het spoor volgens eigen zeggen helemaal bijster.  Hij zag het gevaar niet aankomen:  2-0.
Op bord 3 speelde zich een ander scenario af. Frits leek lange tijd min of meer gelijk te staan, maar werd in het middenspel langzaam weggedrukt: 3-0.
Loek die op bord 4 speelde, verloor helaas snel. Daarvoor zit je drie uur in de auto! Dat werd een lange middag: 4-0.
Naast mij speelde Mahsa op bord 5. Al snel was zij uit de openingstheorie. Het leek alsof zwart met actief spel Mahsa steeds meer in de tang kreeg. Mahsa hield echter goed stand en hield een betere pionnenstructuur over. Terwijl iedereen al lang klaar was, wist zij dit voordeel langzaam uit te bouwen en te verzilveren: 4-1. Door deze overwinning is Mahsa de enige in ons team met een 100% score. Een mooie prestatie.
Op bord 6 speelde ik een interessante partij. Na vijftien zetten stond ik goed met zwart. Mijn plan om vervolgens de a-lijn open te maken en binnen te vallen was op zich goed, maar bracht niet wat ik er van verwachtte. In het vierde uur maakte ik helaas een ernstige fout en kreeg mijn tegenstander beslissend voordeel. Dit gaf hij niet meer uit handen: 5-1.
Gert speelde met wit op bord 6 en leek in de opening wat minder te staan. Met zijn dame had hij een pion op b7 gepakt. Als de dame maar niet ingesloten wordt, dacht ik nog.  Gert had alles goed doorgerekend en het ging allemaal net. Na de moeizame opening wist Gert zich te herpakken en strategisch de stelling steeds verder te verbeteren. Uiteindelijk bezweek de tegenstander onder het initiatief van Gert. De eerste reactie van Gert was “eindelijk loon naar werken”:  5-2.
Derk-Jan kwam goed uit de opening. In het middenspel ging hij een pion verliezen. Op dat moment leek het beter om de dame te ruilen tegen een toren en een loper. Dat pakte verkeerd uit:  6-2.
Al met al zijn we flink onderuit gegaan. De volgende keer beter.

Zie ook het verslag op de website van Souburg.

T Souburg 2072 HMC Calder 3 1995 6 2
1. FM Rene Tiggelman 2300 Raymond de Rooij 2193 1 0
2. Henrik Porte 2198 Piet van Eijndhoven 2047 1 0
3. Collin Boelhouwer 2176 Frits Obers 2058 1 0
4. Jeroen Hekhuis 2045 Loek Mostertman 1919 1 0
5. Bert Henderikse 2022 Mahsa Bitalzadeh 1935 0 1
6. Robin Bosters 2026 Matthijs Dijkstra 1938 1 0
7. Henrik Westerweele 1913 Gert de Rooij 1983 0 1
8. Roeland Alders 1894 Derk-Jan Morelis 1888 1 0

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>