Politiek, schaken op hoog niveau

Door Mari van Ooijen

Nederland bevindt zich momenteel in een financiële crisis. Het  tweede kabinet Rutte wordt geacht de problemen op te lossen. Geen makkelijke opgave, want de oppositie werkt niet altijd mee om de aangedragen bezuinigingsplannen te ondersteunen.
Premier Mark Rutte zit in het Binnenhof moederziel alleen te piekeren in een achterkamertje, dat  met zwarte vloerbedekking is gestoffeerd. Het hoekkamertje is gelegen op de achtste verdieping. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers,  maakt zich ernstig zorgen om de psychische en lichamelijke  gesteldheid van de minister president.  Zij houdt derhalve op dezelfde verdieping als de premier een oogje in het zeil.  Ook de gemoedstoestand van Diederik Samsom baart Schippers zorgen. De fractieleider van de PVDA  ziet er de laatste tijd wat pipsjes uit. Waarschijnlijk heeft hij in een donkerbruin café te veel rode wijn gedronken.
Hoewel Diederik en Edith samen vaak in de clinch liggen, staan zij in bepaalde opzichten op één lijn. Samsom ligt de laatste tijd in zijn fractie stevig onder vuur, maar ook leden van de oppositiepartijen loeren op zijn scalp. Opvallend is dat de voormalige Greenpeace activist door een bewindsvrouw van VVD-huize in bescherming wordt genomen.  Hard nodig, want de man, die Nederland sterker en  socialer wil maken,  voelt de hete adem van Geert Wilders in zijn nek. Als Edith zich pardoes terug zou trekken, kan Diederik  zomaar door de omstreden politicus , die iedere morgen zijn haar met chloor wast, te grazen worden genomen.
De recalcitrante oppositieleider heeft ook de premier, wiens beleid hij in het eerste kabinet Rutte nog heeft gedoogd, in het vizier.  Met een gracieuze paardensprong zou Wilders hem bij zo bij de kladden kunnen pakken.  Geert kan echter alleen uit de band springen.
“Doe eens normaal, man!” , schreeuwt hij de premier met overslaande stem toe.
Vanaf het moment dat Rutte in samenwerking met Samson bruggen wil slaan , is het de droom van Geert om hem zo spoedig mogelijk uit het Torentje te jagen.
Graag zou hij die coupe met een Pen van Franse makelij in de Staatscourant willen beschrijven. Vooralsnog blijft het tot opluchting van velen bij fantasieën.
Beide politici houden elkaar angstvallig in de greep en kunnen geen kant op, zonder wetten te breken. Martin Bosma, de trouwe vazal van Wilders,  staat op de eerste etage lijnrecht achter zijn fractieleider de penibele situatie te observeren.
De partijsecretaris ziet een goede kans om Geert in het Torentje te helpen.
Fleur Agema eveneens, al lijkt het dat zij het linkse gedachtegoed heeft omarmd.
Lijkt, want de nummer twee van de PVV  staat nu weliswaar aan de uiterst linkse kant van het politieke veld, maar met haar rechtse arendsoog houdt zij vanaf de tweede etage op grote afstand het leegstaande kamertje, dat precies gelegen is tussen de vertrekken van de premier en minister Schippers , scherp in de gaten.
“Wat moet de kiezer van deze toestand denken?” hoor je de premier denken.
Politiek en schaken zijn nauw met elkaar verweven.
In bovenstaand  politiek verhaal zit een schaakstelling verborgen.
Lees het nogmaals heel nauwkeurig, maar nu als schaker.

Er zijn slechts zes zware schaakstukken in het spel.
De rolverdeling is als volgt:

Als je de cryptische aanwijzingen nauwkeurig hebt opgevolgd, staat er een stelling op het bord, waarin beide koningen pat staan . Wie aan zet is, kan de partij beslissen.
Zwart kan dat zelfs in slechts één zet!

In de politiek bepaalt de kiezer wie de verkiezingen wint.
U mag dus zelf bepalen wie met de eer gaat strijken. Kies je voor zwart dan boekt Rutte een eclatante zege; geef je de voorkeur aan wit, dan is het Geert Wilders,
die de macht grijpt.

Degene  die als eerste erin slaagt de stelling te reconstrueren mag een fles wijn uit het rampjaar 1672 in ontvangst nemen. Ook schakers die geen lid zijn van HMC Den Bosch mogen kiezen. Leve de democratie!

Kiese Groeten,
Mari van Ooijen

9 comments to Politiek, schaken op hoog niveau

 • Thomas Mollema

  Leuk stukje!

  Wit: Agema op a2 (Da2), Wilders op g6 (Kg6) en Bosma op g1 (Tg1).
  Zwart: Rutte in de hoek op h8 (Kh8), Schippers op f8 (Df8) en Bosma op f5 (Tf5).

  Ik houd vertrouwen in het zittende kabinet en ga voor Df6#

 • Mari van Ooijen

  Ha Thomas,

  Je hebt de puzzel snel en uitstekend opgelost. Echter,niet Bosma maar Samsom staat op f5 (TF5), maar dat is duidelijk een vergissinkje! Gezien je jeugdige leeftijd zal er, om gedonder met het huidige kabinet te voorkomen, naar een alternatief prijsje gezocht worden, tenzij je die fles wijn aan je vader wilt verkopen of geven!

  Groeten,
  Mari.

 • Mischa

  Erg leuke puzzel Mari! Ik heb hem met plezier opgelost en kwam zowaar op het goede antwoord. Die Mollema is er natuurlijk weer als de kippen bij om de prijs voor mijn neus weg te schrapen! haha

  Mischa

 • Mari van Ooijen

  Ha Mischa,

  Ja, die Thomas is de Speedy Gonzales van HMC.
  Jij bedankt voor het compliment. En natuurlijk houd je van mij een iceteetje tegoed.

  Groeten,
  Mari

 • Brent

  Een erg leuk puzzeltje inderdaad Mari. Duurde eventjes, maar toen kwam ik er ook uit. Laten we verder hopen dat zwart aan zet is!

 • Mari

  Ha Brent,

  Leuk dat je toch op eigen kracht het puzzeltje hebt opgelost.
  Voorlopig is zwart aan zet,, alleen……… wordt de juiste zet gevonden?
  Hoe dan ook, we nemen er aanstaande vrijdag eentje op!

  Groeten,
  Mari

 • Lajosp

  Geweldig knap gedaan Mari. Ik zou willen dat ik dat ook kon, het gekonkel met 2 verschillende brillen beschouwen. Hahahaha. Ik vind Fleurtje een stuk leuker dan dragonder Edith, dus hoppa Dh2+ en daarna mat. (bekeken met de roze bril 😉

 • Mari

  Je hebt dit puzzeltje heel fleurig opgelost,Lajosp!

  Groeten,
  Mari

 • Mari

  Je hebt het schaakpuzzeltje gratieus en heel fleurig opgelost, Lajosp!

  Groeten,
  Mari

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>