Bossche jeugdteams slaan hun slag

Door Thomas Mollema

Zaterdag 14 december 2013 stond bij de jeugdleden van HMC met dikke letters in de agenda geschreven, dit was de dag waarop de teams alles moesten geven om zo hoog mogelijk te eindigen.

Er kwamen 3 teams in actie, het eerste team van HMC-AB en HMC-D hadden een thuiswedstrijd terwijl het tweede team in de AB een stukje verder moest reizen om hun wedstrijden te spelen. Voorafgaand aan de wedstrijd waren de verwachtingen hoog gespannen. Het eerste team in de AB stond op de derde plaats en had op papier een gemakkelijke tegenstander. Het tweede team in de AB stond eveneens op de derde plaats en de eerste drie plaatsen geven recht op promotie. Het D-team stond op een zesde plaats, maar aangezien de nummer drie maar 1 matchpunt meer had waren ook hier volop kansen op een podiumplek.

Wij, eerste team in de AB, speelden in ronde 7 tegen Messemaker. Op papier was het wel duidelijk wie er zou gaan winnen, maar papier zegt niks zoals de PSV-fans dit jaar wel gemerkt zullen hebben. Vlak voor de wedstrijd kregen we te horen dat het vierde bord van Messemaker ziek was en we dus al 1-0 voor stonden. Goed gedaan Justin! Lars, Mischa en ik kwamen alle drie goed uit de opening en de toekomst zag er dus rooskleurig uit. Bij mij was het al een tijdje duidelijk dat ik niet zou verliezen, de vraag was alleen of ik voldoende bij de les was om de partij te winnen. Plotseling wonnen Lars en Mischa hun partijen en was de teamoverwinning al binnen. Omdat bordpunten wel eens de beslissing konden gaan brengen besloot ik om nog niet te gaan feesten maar om achter mijn bord te blijven zitten. Ik wikkelde af naar een pionneneindspel dat makkelijk gewonnen leek, maar achteraf was het niet zo makkelijk als het leek. Gelukkig is mijn tegenstander geen computer en won ik vrij snel. De 4-0 was volkomen verdiend en het was duidelijk dat de concurrentie op moest passen. De Toren uit Arnhem en de Pion uit Roosendaal speelden de wedstrijd om de eerste plaats. Jammer genoeg verloren onze mede-Brabanders waardoor de Toren zo goed als zeker was van de eerste plaats. We speelden in ronde 8 de Brabantse derby tegen de Pion. Omdat Charlois Europoort, van tevoren topfavoriet, hun 5e 2-2 van het toernooi liet aantekenen hadden we in de laatste ronde genoeg aan een gelijkspel om het zilver binnen te slepen. Daarvoor moest nog wel gewonnen worden van de Pion. Het zou geen gemakkelijke wedstrijd gaan worden. Op bord 1 speelden twee 2200+ spelers tegen elkaar. Lars leek slecht uit de opening te komen tegen Bart von Meijenfeldt (ex-HMC). Maar Lars is een vuurwerkexpert en toen al het vuurwerk uit de stelling was kon er ½-½ opgeschreven worden. Op bord twee wilde Mischa revanche voor de niet al te beste partij op het NK in Sneek tegen Alik. Ook dit keer had Mischa niet bepaald het beste van het spel tegen de Nederlands kampioen. Mischa liet echter net als op het NK zien dat Alik nog wel moest winnen en sleepte net als op het NK een halfje uit het vuur. Zelf speelde ik tegen Ivo Kok die geweldig op dreef was in de JCC met 5 uit 7. Ik speelde de Leningrader van het Hollands. Ivo kreeg het op zijn heupen en voor de 20e zet had hij al twee stukken geofferd. Ik verdedigde alles en uiteindelijk kwam ik een derde stuk voor. Justin speelde met wit tegen Jordy Schouten. Hij kreeg een Siciliaan op het bord, aangezien Justin is afgestapt van de alapin kon hij geen vuist maken en kwam hij ondanks het loperpaar niet tot winst.
2,5-1,5 gewonnen tegen een sterke concurrent en de 2e plaats dus veiliggesteld. Net als vorig jaar zijn we tweede, de teams uit de top 4 zijn precies hetzelfde als de teams uit de top 4 in 2012. Laten we hopen dat 3 maal scheepsrecht is en we de volgende editie wel winnen.

Het D-team verloor de 7e ronde met minimaal verschil en dus raakte het podium uit zicht. Gelukkig hebben de jongens de schouders eronder gezet en wonnen ze de 8e ronde. Ze stonden nu precies gelijk met Landau Axel die vijfde stonden en 1 bordpunt achter op de schaakmaat die de vierde plek innamen. In de 9e en dus laatste ronde speelden ze tegen Landau Axel. Als ze die wedstrijd met grote cijfers zouden winnen dan hadden ze grote kans op de vierde plaats. Landau Axel werkte daar echter niet aan mee en zodoende werd het 2-2, waardoor de gedeeld vijfde plaats het hoogst haalbare was. Al met al goed gedaan in het sterke veld. De kopman Sjoerd van Roon scoorde aan de lopende band en wist maar liefst 7 partijen te winnen!

Buiten de stadsgrenzen van ’s-Hertogenbosch bleek dat wedstrijden met 3 man moeilijker te winnen zijn dan met 4 man. Het tweede team in de AB dat uitkwam in Promotieklasse A kwam door een late afmelding maar met 3 man op het slagveld. Ze lieten zich echter niet uit het veld slaan en eindigden na een nederlaag en een overwinning op de vierde plek. De kans is redelijk groot dat het tweede volgend jaar niet zo ver meer hoeft te reizen. Zoals het er nu naar uitziet spelen we volgend jaar namelijk met meer teams in de Meesterklasse A en komt HMC dus niet met 1, maar met 2 teams uit in de Meesterklasse A.

Al met al een geslaagde dag voor de jeugd van HMC!

Voor foto’s klik hier

4 comments to Bossche jeugdteams slaan hun slag

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>