HMC 2 neemt 2 matchpunten mee naar huis na spannende strijd

door Mischa Senders

4 Januari stond er voor HMC 2 weer een belangrijke wedstrijd op het programma. Nadat wij de vorige helaas door LSG op achterstand zijn gezet, is het zaak voor ons de achtervolging in te zetten. Dit moet gebeuren met overwinningen en een krappe boekten we afgelopen zaterdag in Roosendaal.

Thomas was als eerste klaar. In een keurige partij wist hij zijn tegenstander Robert Schuermans met een dame en paard, ondersteund door wat torens, via de h-lijn van het bord te duwen. De 0-1 was daar, wat natuurlijk altijd een lekker gevoel is.

Joris verloor helaas van Jan van Mechelen. In de Engelse opening wist hij geen vuist te maken en nadat zijn remiseaanbod werd afgeslagen ging het mis. De 1-1 was een feit.

Gelukkig was het feestje voor de Roosendalers maar van korte duur omdat Justin met zwart zijn tegenstander Charles Kuijpers in het verre eindspel in de val lokte. Hij stond al een pion voor maar dwong met een slimme zet torenruil af waarna het pionneneindspel een fluitje van een cent zou zijn. 1-2 voor dus.

Een knotsgekke partij vond plaats aan het eerste bord tussen Wesley Vermeulen en Stefan Colijn. Wesley offerde al vroeg een kwal, maar van genoeg compensatie leek in eerste instantie geen sprake. Hij hield echter de druk op Stefan die hierdoor uiteindelijk een fout maakte en een tweede, dodelijk kwaliteitsoffer toeliet waarna zijn koning open stond voor het geweld van 2 lopers en een dame.

1-3

Ikzelf speelde op bord 5 net als vorig jaar tegen Ludo Tolhuizen met wit. Ook dit keer het Frans. Ik kwam helaas niet echt lekker uit de opening en moest lange tijd voor gelijk spel vechten. Toen de lucht was opgeklaard bood mijn tegenstander remise aan, maar omdat Lars, Eric en Frank op dat moment allemaal slechter leken te staan speelde ik maar door maar van enige kansen was geen sprake meer. Remise dus.

1,5-3,5

Dit lijkt een comfortabele voorsprong maar we stonden op alle 3 de overige borden slecht tot verloren. Grote vreugde was daar toen Eric de Moor een lastige stelling tegen een machtig loperpaar op remise wist te houden.

Helaas kon Frank van der Put een stelling waarin zijn tegenstander David du Pont een levensgevaarlijke vrijpion had niet meer in balans brengen. Omdat David een kwaliteit won en verschillende dreigingen bleef creëren moest Frank de witte vlag hijsen.

3-4

Alle aandacht was nu voor de partij van Lars. Zijn stelling leek hopeloos. Met een kwaliteit achter, een gevaarlijke vrijpion en tijdnood was het ondenkbaar dat hij het benodigde halve punt nog uit het vuur zo slepen. Maar Lars zou Lars niet zijn als hij niet opzoek zou gaan naar gevaarlijke tegenkansen en scherpe verdedigen. Nadat zijn tegenstander verzuimde  afwikkelingen naar winst op het bord te brengen was het Lars die de vijandelijke koning eeuwig schaak gaf en hiermee het beslissende halve punt in ons voordeel binnen sleepte! Goede vechtlust Lars!

Ook koploper LSG 2 wist te winnen waardoor zij nu 2 MP op ons voorblijven. Wij nemen samen met Spijkenisse en ASV de gedeelde tweede plek in en blijven dus meedoen om de strijd voor de titel.

T De Pion 2111 HMC Calder 2 2131
1. Stefan Colijn 2261 Wesley Vermeulen 2197 0 1
2. Thierry Penson 2194 Eric de Moor 2053 ½ ½
3. FM Jan van Mechelen 2171 Joris Broekmeulen 2133 1 0
4. Pim Eerens 2106 Lars Vereggen 2264 ½ ½
5. Ludo Tolhuizen 2109 Mischa Senders 2130 ½ ½
6. David Du Pont 2027 Frank van der Put 2223 1 0
7. Robert Schuermans 2038 Thomas Mollema 2060 0 1
8. Charles Kuijpers 1985 Justin Senders 1988 0 1

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>