Pak voor de broek voor HMC V

Door Mari van Ooijen

Op 4 januari anno 2014 reist een bont gezelschap in colonne richting Reek.

In dat Gelderse plaatsje hebben wij het snode plan opgevat schaakvereniging Groot Ravenstein af te troeven met subliem spel.  Aan de vooravond van dit treffen toont Jos Peeters in ons thuishonk zijn kwaliteiten. Goed voorbereid en tot op het bot geconcentreerd zit hij met zwart achter het bord.
Zijn inspanningen zijn niet vergeefs. Een verdienstelijke remise is zijn deel.

Joep Smetsers, van beroep taxichauffeur, parkeert zijn wagen op de oprijlaan van een kloostervilla. Pieter Roos, in every inch a gentleman, volgt gedwee zijn voorbeeld. Een  select gezelschap, zich HMC V noemend, stapt uit en begeeft zich geheel in stijl en vol vertrouwen naar het monumentale gebouw.

hmc5non

Binnen worden wij allervriendelijkst ontvangen door de hoofdbewoner van dit kapitale pand. De heer des huizes geeft ons een kleine rondleiding en beantwoordt geduldig alle vragen, die hem worden gesteld.
In de keuken staat de koffie op z;n best te pruttelen. Ook thee, bier en frisdrank is voor de dorstige gasten verkrijgbaar.  “Uw bijdrage is geheel naar draagkracht”, zo voegt de gids ons vriendelijk toe. Dit socialistisch gedachtegoed wordt uiteraard door ons subiet omarmd. Schakers doen zich graag voor als arme sloebers, die liever kwistig strooien met zetten dan met geld.  In de statige hal staat een klavier en Gert-Jan, alias Bord 8, krijgt de welhaast onbedwingbare lust de “Moonlght sonate” van Ludwig von Beethoven te spelen. Zijn bescheidenheid weerhoudt hem ervan dit meesterwerk ten gehore te brengen. Jammer, hij zou er meer succes mee geboekt hebben dan met zijn schaakpartij. Na een boeiende ouverture geeft Gert-Jan pardoes een stuk weg; een dissonant die hem noopt de partij op te geven. Overigens is hij niet de enige die een gelijkwaardige stelling om zeep helpt. Ook Nel , Fred , Pieter, Joep en schrijver dezes mogen de koning tot hun ongenoegen omleggen. Alleen Eric heeft een gewonnen stelling bereikt. Door tijdnood verspeelt hij zijn voordeel en Eric biedt heel slim en op het juiste moment remise aan. Zijn tegenstander  accepteert vermoeid dat aanbod. Hij overziet echter dat hij met Ta2+  de zware stukken kan ruilen, waarmee zwart de partij eenvoudig in zijn voordeel had kunnen beslissen.

hmc5zet

De lezer zal het ons niet euvel duiden, dat wij deze wedstrijd zo snel mogelijk willen vergeten. Daarin zijn wij inmiddels volledig geslaagd. Van zaterdag 4 januari 2014 kunnen de spelers van HMC V zich alleen maar een bezoek aan de chinees in Rosmalen herinneren. Daar hebben zij in ieder geval veel meer tjap toi toi toi  dan in Reek!

Schrijver dezes kan even niet op zijn naam komen!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>