Zelfs een ezel …

  Door Loek Mostertman

Ter leringhe ende vermaeck volgen hier twee minipartijtjes die ik vrij recent speelde; met meer dan 60 jaar schaakervaring trapte ik in listig opgestelde vallen van mijn tegenstander. Ik vraag me af: zijn er HMC’ers die dezelfde blunder gemaakt zouden hebben? Misschien wel één keer, maar twee?

Op 20 juli 2012 overkwam me in Amsterdam het volgende met wit tegen Ruud Nieuwenhuis:

1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.Pf3 Pf6 4.e5 Pd5 5.c4 Pb4? (Correct is 5… Pc7) 6.Pxd4 Da5+ 7.Pc3 Dxe5 8.Le2?? (Juist is natuurlijk 8.Le3 met kansrijk spel, maar na een kwartiertje denken vond ik de tekstzet toch subtieler) 8… Dxd4!! 9.Ld2 Pd3 10.Kf1 Dxf2 #

Dat zal me nooit meer gebeuren, dacht ik toen, maar op 10 januari 2014 gebeurde het volgende:

Loek Mostertman – Wesley Vermeulen, Hintham 2014, Albin’s tegengambiet.

1.d4 d5 2.c4 e5 3.dxe5 d4 4.Pf3 Pc6 5.g3 Lf5 6. Lg2 Pb4? (Correct is 6… Dd7) 7. Pxd4?? (Weer een kwartiertje nadenken om de beste weerlegging te vinden. Na afloop wees mijn tegenstander erop, dat zwart rustig kan rokkeren, omdat 7… Pc2? dan door Ph4 wordt weerlegd) 7… Dxd4!! 8.Dxd4 Pc2+ 9.Kd1 Pxd4 10.e4 Lg4+; helaas geen mat, maar wel door wit opgegeven.

Alle HMC’ers zijn bij deze voor dit grapje gewaarschuwd!

6 comments to Zelfs een ezel …

 • Mari

  Loek, als doekje voor het bloeden:
  iedereen heeft wel een steen, waaraan hij zich meerdere malen heeft gestoten. Wie die stelling ontkent,rangschikken wij onder de categorie LEUGENAAR! Oftewel, elke jonge schaker is opgegroeid met vallen en ….. opnieuw beginnen.
  Volgens mijn dokter neemt de kans op vallen naar mate je ouder wordt alleen maar toe! Maakt niet uit, zolang je niet in de herdersmat trapt, is er niks aan de hand!

  Groeten.

 • Brent

  Hoi Loek,

  Grappig, we (een paar HMC 2 spelers) hadden het Albins tegengambiet voorbereid voor de wedstrijd tegen LSG 2 van vorige maand. Toen kwam het helaas niet op het bord. Nu laat het Albins een spoor van vernieling achter in het Brabantse schaakleven. Zelf won ik afgelopen dinsdag bij Dubbelschaak met het Albins van Michel vd Stee. Wesley heeft het ook al eens succesvol gebruikt tegen Guido Jansen bij HMC geloof ik.

  • Raymond

   Nou, nou, dat valt reuze mee Brent – overdrijf je nu niet een beetje? Ik heb afgelopen zaterdag in de externe nog gewonnen tegen het Albins tegengambiet. Het is vrij dubieus hoor. Maar tegen een slecht voorbereide witspeler willen de valletjes nog wel eens lukken :-).

 • Brent

  Nauurlijk is het enorm dubieus, daar heb je gelijk in. Maar welke witspeler kent het nou écht goed? De meesten zullen het zelden of nooit tegenkrijgen en daar ligt ook de kracht. Overigens heeft Morozevich het een aantal keer gespeeld in serieuze partijen en zelfs nog een redelijke score gemaakt, dus zó slecht is het nou ook weer niet 🙂

  • Brent

   Een maand of 2 geleden speelde ik trouwens tegen v Wely op het B.K. rapid ook het Albin. Ik verloor uiteraard, maar de pc gaf aan dat het na 15 zetten -2 stond! Dus helemaal ongevaarlijk is het niet..

  • Raymond

   Ik ken het zelf in ieder geval niet echt goed want ik was al na 5 zetten uit mijn theorie en kwam niet echt goed uit de opening. Je hoeft het dus niet écht goed te kennen als wit om te kunnen winnen :-). Inderdaad heeft Morozevich een redelijke score met Albin’s tegengambiet. Dat geldt ook voor de Tschigorin (nog zo’n dubieuze opening). Voor beide geldt echter dat hij er na een tijdje weer mee gestopt is. ‘Doesn’t hold up to serious scrutiny’ is wat de Engelsen in zo’n geval zeggen – ik zou het dus nooit als mijn enige opening spelen want het is veel te gemakkelijk voorbereiden voor wit. Maar natuurlijk wel gevaarlijk in de praktijk!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>