HMC 2 terug in de titelrace!

Op 7 februari mocht HMC 2 aantreden tegen ASV 2 uit Arnhem. Zij hebben een goede start van het seizoen gehad en stonden in de subtop. Op papier zouden ze echter niet veel problemen mogen opleveren met gemiddeld ruim 100 ratingpunten minder per bord. En inderdaad werd het een redelijk soepele overwinning voor ons: 5,5-2,5. Nadat we de vorige wedstrijden een paar keer heel goed weggekomen zijn (tegen de Pion en tegen Sas van Gent) zag het er dit keer geen moment naar uit dat we in de problemen zouden komen.

Zelf was ik, net als in alle vorige wedstrijden dit seizoen, als eerste klaar. Ik vond dat ik, spelend tegen een geïsoleerde d-pion, wel goed uit de opening kwam, maar gedurende de partij voelde ik de controle over de stelling steeds meer wegglippen. Na zo’n 2,5 uur spelen, juist toen ik had besloten om middels een stofzuigervariant af te wikkelen naar een gelijk eindspel, bood mijn tegenstander remise aan. Na een kort kijkje langs de borden (Frank stond goed en Thomas en Justin vonden zelf dat ze goed stonden) zag ik geen reden om dit niet aan te nemen.

Na de analyse met mijn sympathieke tegenstander en collega teamleider kwam ik net te laat terug in de zaal om Lars te zien winnen. In eerste instantie leek Lars optisch de nodige moeite te hebben, zijn tegenstander, een invaller uit ASV 3 overigens, had een behoorlijke aanval. Echt veel lijkt het echter nooit geweest te zijn, en toen Lars de aanval af kon slaan hield hij een betere stelling over.

Kort daarna won Eric, die een goed seizoen draait. Ook hij speelde tegen een invaller. In/na de opening stond Eric al snel goed, om daarna met een wat mindere zet het voordeel even te laten versloffen. Toen Eric er daarna weer goed voor ging zitten kreeg hij snel weer een betere stelling, waarna zijn tegenstander tot zijn grote ontsteltenis opeens een toren wegblunderde. Na de partij werd Eric nog door zijn tegenstander  gevraagd naar zijn rating en toen hij dit beantwoordde met ‘2070’ was het antwoord: ‘zo speelde je niet’. Tja..

Dit alles gebeurde na maximaal 3 uur spelen en ook op de resterende borden zag het ernaar uit dat het geen hele lange partijen zouden gaan worden. Tom en Thomas waren vrijwel tegelijkertijd klaar. Tom heeft absoluut nog niet zijn seizoen, en speelde naar eigen zeggen gewoon een slechte partij. Tegenstander Peter Boel wist kort na de opening Toms toren in te sluiten, wat onze man een kwaliteit kostte. De daarna door Tom opgezette wanhoopsaanval was onvoldoende om zijn tegenstander in de war te brengen. Beter verging het Thomas. Na een rustige opening offerde Thomas een stuk om de koningsstelling van de tegenstander open te breken. Deze aanval, gecombineerd met grote tijdnood, werd de tegenstander teveel. Thomas won met een handigheidje zijn stuk terug en hield een overweldigende stelling over.

Toen stond het dus 3,5-1,5 en zorgde Joris voor het eerste matchpunt door remise overeen te komen. De opening, de zgn. Geeuw van de Leeuw, zegt genoeg: een rustige partij. het leek mij dat Joris aanvankelijk duidelijk het betere van het spel had, maar later kreeg hij toch wat probleempjes. Het remiseaanbod van zijn tegenstander kwam dan ook niet slecht uit.

Voor het tweede matchpunt zorgde een zeer ontevreden Justin. Naar eigen zeggen stond hij totaal gewonnen en dat hebben we in de loop van de dag nog zeker 10 keer moeten aanhoren. Zijn tegenstander wist middels een kwal-offer echter tegenspel te creëren en het Justin dermate lastig te maken dat er remisewendingen in de stelling kwamen.

Als laatste was bezig de man die als eerste gewonnen stond. De tegenstander van Frank offerde aan het begin van het middenspel een kwaliteit, maar dit leverde bij lange na niet voldoende compensatie op. Frank bleef rustig verdedigen en buitte in het eindspel zijn materiële plus uit. Overigens is het leuk om Frank te zien nadenken. Na een uurtje spelen keek ik even opzij (hij zat naast me) en dacht ik dat hij in slaap was gevallen. Ellebogen op tafel, hoofd in de handen en ogen dicht. Toen hij een paar minuten later nog steeds zo zat maakte ik me even zorgen over zijn fysieke toestand, maar even later werd hij weer ‘wakker’ en bleek dat ie gewoon graag blind nadenkt.

Zo werd het een mooie 5,5-2,5 overwinning. Maar het mooiste zag ik pas veel later: titelfavoriet LSG 2 was diep in het Zeeuwse land gestruikeld over degradatiekandidaat Sas van Gent 2. Hierdoor staan wij nu precies gelijk met LSG 2, en zijn onze kampioenskansen weer helemaal terug. Had Justin nou maar gewoon gewonnen, dan waren we lijstaanvoerder..

1. LSG 2 2206 8 24
2. HMC Calder 2 2152 8 24

Gedetailleerd uitslagen:

T HMC Calder 2 2138 ASV 2 2030
1. Lars Vereggen 2265 Murat Duman 1911 1 0
2. Tom Verhoeven 2170 FM Peter Boel 2149 0 1
3. Frank van der Put 2207 Johan Wolbers 2048 1 0
4. Brent Burg 2249 Richard van der Wel 2077 ½ ½
5. Thomas Mollema 2093 Koert van Bemmel 2101 1 0
6. Justin Senders 1944 John Sloots 2053 ½ ½
7. Joris Broekmeulen 2110 Jan Knuiman 1987 ½ ½
8. Eric de Moor 2070 Martin Weijsenfeld 1915 1 0

1 comment to HMC 2 terug in de titelrace!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>