HMC 4 – Dubbelschaak 2: 3 – 5

We leden een ongelukkige thuisnederlaag tegen Dubbelschaak. Aanvankelijk verliep alles nog voorspoedig. Bart was aan het 6e bord weer eens ouderwets op dreef. Hij speelde een vlotte partij en zette met dame en toren op de 7e rij een mataanval op die leidde to stukverlies bij zijn tegenstander. Dat Bart door nonchalant spel het gewonnen stuk even later weer inleverde deed aan het eindresultaat niets af. Hij dwong kort daarna zijn tegenstander tot opgave toen deze mat in drie niet meer kon voorkomen.

DSC09200 6e ronde HMC Calder 4-Dubbelschaak 2 (Olthof) DSC09214 6e ronde HMC Calder 4-Dubbelschaak 2 (Olthof) DSC09250 6e ronde HMC Calder 4-Dubbelschaak 2 (Olthof) DSC09273 6e ronde HMC Calder 4-Dubbelschaak 2 (Olthof) DSC09280 6e ronde HMC Calder 4-Dubbelschaak 2 (Olthof) DSC09295 6e ronde HMC Calder 4-Dubbelschaak 2 (Olthof)

Bert speelde aan het 4e bord een goede solide partij waarbij zijn tegenstander langzaam maar zeker in een hopeloze stelling terecht kwam met dreigend stukverlies aan alle kanten. Ook zijn tegenstander kon kort daarna opgeven toen mat in drie onvermijdelijk werd.  Helaas bleken dit ook meteen de enige overwinningen voor ons te zijn.

Rino aan bord 1 kwam in een voor hem ‘ongelukkige’ opening terecht waarbij de witte cavalerie (twee paarden op d4 en e4) dreigend kwam opzetten en hij licht in de verdrukking kwam. Toen Rino even later in plaats van met het paard met de dame sloeg op c5 was het pleit beslecht en kon hij opgeven.  Chiel aan bord 7 zette, voor zijn doen, de partij rustig op en na degelijk spel kwam het in een volkomen gelijke stand het tot zetherhaling. Dit zelfde gold voor Wim aan bord 3. Een gelijk opgaande partij waarbij het evenwicht niet werd doorbroken en remise werd overeen gekomen.

De meest dramatische partij speelde zich af aan het 2e bord. Cees Nuijten kwam met uitstekend spel in een gewonnen stelling terecht. Hij had een dame voor twee torens in een superieure stand. De zwarte toren op h8 stond zowat de gehele partij buitenspel op h8 en de zwarte koning stond kwetsbaar in het midden met veel dreigingen van de witte dame, paard en loper. Op de een of andere manier raakte Cees, toen nog enige schermutselingen volgden, de draad volledig kwijt raakte een stuk achter en ontstond er na algemene afruil van stukken een voor hem verloren eindspel waarin zijn pionnen kansloos waren tegen het zwarte paard.

Aan bord 5 stond Cees van Zelst lang in de verdrukking en ondanks lang ‘doorploeteren’ werd hij langzaam maar zeker steeds verder door zijn tegenstander terug gedrongen. Uiteindelijk eindigde de partij met een mataanval tegen de koning die geen kant meer uitkon.  Het langst duurde de partij van Theo aan bord 8. Hij kwam in een eindspel terecht waarin hij zelf een dame en 6 pionnen had en zijn tegenstander dame, loper en 3 pionnen.  Toen een van Theo’s pionnen verloren ging leek het er nog even op dat hij zich zou kunnen redden met (eeuwig) schaakdreigingen tegen de vijandelijke koning. Dameruil was daarom waarschijnlijk niet zo’n handige keuze waarna het resterende eindspel met een loper achter hopeloos verloren was.

We staan nu een ronde voor het einde op 50 % en kunnen niet meer kampioen worden en ook niet meer degraderen. Zaterdag 12 april spelen we de laatste ronde uit tegen Eindhoven.

Koos Hendriks.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>