HMC Calder 3 wint ruim van DD 2

Voor de derde keer op rij wint HMC Calder 3. De moeilijke start die we dit seizoen hadden lijkt lang geleden. Inmiddels staan we op de gedeelde 3e t/m 6e plaats. De koploper De Stukkenjagers 2 staat twee punten voor op Souburg en drie punten op het viertal dat volgt. Met de winst op DD 2 en nog drie wedstrijden te gaan, is de kans op degradatie klein. Wanneer we in ronde 8 tegen De Stukkenjagers 2 zouden winnen, dan komen de koplopers dicht bij elkaar.

Hoe kwam de overwinning tot stand?

Op bord 3 speelde Frits met wit tegen Jan-Joost Lindner. Het werd een snelle winstpartij waarin zwart op zet 19 een flinke fout beging. Frits profiteerde voorbeeldig! 1 – 0

Jeroen speelde op bord 2 tegen William van Zanten. De witspeler is een oude bekende van Jeroen. Jeroen besloot tot een ongebruikelijke variant. Het gevolg was dat de tegenstander, net als de vorige keer, veel tijd ging gebruiken. Jeroen kreeg makkelijk een gelijke stand, maar nam daarna te veel risico. Op zet 17 deed wit in gewonnen stand een remise aanbod! Na enig denken wees Jeroen het voorstel af! Op zet 20 miste wit de winst en stond het weer gelijk en op zet 22 kwam zwart gewonnen te staan. Jeroen liet de winst niet meer glippen: 2 – 0.

Op bord 7 speelde Loek met wit tegen Onno van Dijk. Het lukte Loek niet om voordeel uit de opening te halen. In het middenspel had zwart enig voordeel. Loek verdedigde zich echter goed. Rond de 40e zet herhaalden de spelers in een gelijke stelling hun zetten. Remise dus: 2.5 – 0.5

Zelf speelde ik op bord 8 met zwart tegen Theo van Orsouw. Op zet 10 was ik te voorzichtig en had ik volgens Houdini rustig een pionnetje kunnen roven. Op zet 12 nam ik een pion verkeerd terug en kwam wit iets beter te staan. Dit voordeeltje liet wit echter lopen om op zet 19 een flinke fout te maken waardoor ik een stuk kon winnen. Het duurde nog even, maar op zet 35 gaf mijn tegenstander op: 3.5 – 0.5.

Gert speelde met wit op bord 5 tegen Vincent Oudewaal. Uit het niets kreeg Gert een stuk voor 2 pionnen. Het leek een kwestie van afwikkelen naar een eindspel om de overwinning binnen te hengelen. Helaas gaf dit plan meer ruimte voor initiatief dan Gert lief was. Na een lange overpeinzing over “hoe nu verder” zag hij plots een goede zet die hij te snel uitvoerde. De zet bleek direct verliezend te zijn. Jammer, jammer! 3.5 – 1.5.

Raymond speelde met wit tegen FM Henk Happel op bord 1. Naar eigen zeggen mishandelde Raymond de opening volkomen. Zwart stond na een zet of twintig gewonnen. Een enorme blunder van zwart op zet 25 (torenverlies!) zag Raymond helaas over het hoofd. Met nog zo’n 10 minuten op de klok staan voor 15 zetten speelde hij zijn zet a tempo. Zwart won een pion en probeerde Raymond vervolgens mat te zetten in plaats van nog een paar pionnen op te halen. De witte koning legde de weg e1-d2-c1-d2-c3-b4-c5-b6-c7-b8 af en vlak voor de tijdcontrole kon Raymond dameruil forceren. Dit resulteerde in een toreneindspel met een pion minder maar wel een actievere koning en toren alsmede een vrijpion. Direct na de tijdcontrole deed zwart twee zetten a tempo en gaf daarmee een pion terug. Zodoende kwam Raymond beter te staan, maar dat leek onvoldoende voor winst. Raymond zag echter een laatste trucje wat niet gezien werd door zwart. De witte koning eindigde op g8. Zwart kon kiezen tussen mat of torenverlies. Een fraaie wederopstanding en tevens een gewonnen match! 4.5 – 1.5.

In de opening kreeg Piet op bord 4 een prettig voordeeltje tegen Lukasz Korecki. Piet bleef lang beter staan, maar wist niet door te drukken. Na afloop had Piet het gevoel dat hij  zetten met beslissend voordeel gemist moest hebben. Die zetten bleken er echter niet te zijn. Bij een stand van 4.5 – 1.5 vond de met wit spelende tegenstander de uitgang, zijnde zetherhaling: 5 – 2.

Pierre speelde met zwart op bord 6 tegen Stefan Boeters. Het duurde 20 minuten voordat de tegenstander achter het bord plaats nam. Het is altijd een probleem om dan goed geconcentreerd te blijven. In de opening nam Pierre ruim de tijd om in de juiste stemming te komen. Na 15 zetten kwam het ongeveer gelijk te staan. Daarna speelde Pierre niet goed verder en werd zijn stelling langzaam slechter. Op zet 24 had wit zelfs beslissend voordeel. Gelukkig had wit moeite de juiste voortzetting te vinden, waardoor het even later alweer gelijk stond. Na de 30e zet kwam wit opnieuw gewonnen te staan, maar opnieuw liet wit de winst schieten.  Tegen de 35ste zet bood Pierre in tijdnood een kwaliteit aan voor een pion en enige kansen op zwakke velden voor zwart. De tegenstander nam de kwaliteit aan en gaf er een zet later één terug. Ook wit was nu in tijdnood.  Wit ruilde de dames in de hoop op een sterke aanval met Loper en vrijpionnen. In die afwikkeling raakte hij een stuk kwijt, maar het was zeker nog niet uit. Na nauwkeurig spelen in het eindspel – er zaten nogal wat verraderlijke matjes en penningen en niet te voorkomen promotie in- wist Pierre het punt na bijna zes uur spelen op de zestigste zet binnen te halen: 6 – 2.

Zie ook het verslag op de DD website.

T DD 2 2021 HMC Calder 3 2033 2 6 za 08 mrt
1. FM Henk Happel 2153 Raymond de Rooij 2195 0 1
2. William van Zanten 2026 Jeroen van den Bersselaar 2114 0 1
3. Jan-Joost Lindner 2127 Frits Obers 2037 0 1
4. Lukasz Korecki 2055 Piet van Eijndhoven 2074 ½ ½
5. Vincent Oudewaal 2086 Gert de Rooij 2008 1 0
6. Stefan Boeters 1824 Pierre Smeets 2017 0 1
7. Onno van Dijk 2037 Loek Mostertman 1901 ½ ½
8. Theo van Orsouw 1863 Matthijs Dijkstra 1916 0 1

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>