Matig HMC 2 wint nipt

Zaterdag 29 maart, een heerlijk zonnige dag. Met een wedstrijdleider die weet wat hij moet doen, klokken die doen wat ze moeten doen en zonder schreeuwende barmannen waren alle ingrediënten voor een fijne schaakmiddag aanwezig. De 6 teams van HMC speelden allen thuis en wij, HMC 2, mochten tegen SC Amersfoort in de wetenschap dat matchpunten weliswaar cruciaal zijn in de titelstrijd, maar dat er ook zoveel mogelijk bordpunten behaald moeten worden.

We voldeden slechts gedeeltelijk aan deze opdracht: met een 4,5-3,5 overwinning werden de matchpunten binnengehaald maar haalden we eigenlijk iets te weinig bordpunten. Als eerste was Justin klaar. Hij offerde een pion maar had daar, zo vonden wij, na een sterke verdedigingszet van zijn tegenstander niet al te veel compensatie voor. Justin ging dapper voort, offerde nog een pion en een stuk, en toen ook nog maar een toren. Toen hij een half bord achterstond wist hij te ontsnappen met eeuwig schaak. Vervolgens wist Eric een degelijke partij te winnen. Niet 100% fit na een zware avond, maar middels een listig trucje wist hij al snel een centrumpion te winnen, waarna hij soepel afwikkelde naar een punt.

Toen was het tijd voor onze vedette, onze Messi, om zijn zoveelste punt van dit seizoen te maken. Lars, want daar hebben we het over, kwam al heel goed uit de opening, won een pion maar deed het daarna volgens mij even iets minder handig. Toch wist hij kennelijk voldoende voordeel over te houden om zijn vijfde overwinning dit seizoen (5,5/6 nu) aan te laten tekenen.  Niet veel later volgde Mischa, die een zeer sterke partij afleverde. Althans, dat denk ik want veel begreep ik er niet van. Mischa wist zijn tegenstander steeds verder achteruit te wringen totdat hij er een dame mee won en dus de partij.

Amersfoort deed wat terug aan bord 1, waar uw verslaggever zich in een spannende stelling gruwelijk verrekende. Materieel viel de schade nog mee, slechts een kleine kwal achter, maar de stelling die overbleef deed voor zwart pijn aan de ogen en verloor ik dan ook kansloos. Ook Frank verloor, op een manier die we niet van Frank gewend zijn. Meestal komt Frank namelijk niet goed uit de opening maar kan hij in het vervolg simpelweg beter schaken dan zijn tegenstander. Vandaag was het precies andersom: Frank stond m.i. na een zet of 15 heel lekker, maar werd vervolgens aan alle kanten weggespeeld. Kan gebeuren, weet jij ook eens hoe je tegenstanders zich voelen!

Als u hebt meegeteld weet u dat er toen een stand van 3,5-2,5 in ons voordeel op het scorebord stond. Thomas en Wesley, de twee overgeblevenen hadden beiden een misschien iets betere stelling, maar kwamen beiden niet verder dan remise. Voldoende voor de matchpunten, dus prima.

Gevolg van deze ”magere” overwinning is dat LSG ons op bordpunten weer voorbij is gegaan; zij hebben met nog 2 wedstrijden te gaan 1 bordpuntje meer. De volgende wedstrijd moeten we dus echt wat bordpunten gaan binnenhengelen!

 
 
 
 
1.
Burg,B.(Brent)
2249
Aubel,J.(Jochem)
2214
0
1
2.
Senders,M.J.(Mischa)
2202
Bugel,J.(Jeroen)
2137
1
0
3.
Put van der,F.(Frank)
2207
Dijk,W.R.(Rogier)
2060
0
1
4.
Vereggen,L.(Lars)
2265
Tonnon,R.P.(Rene)
2084
1
0
5.
Vermeulen,W.(Wesley)
2252
Otten van,G.J.(Gerard)
2035
½
½
6.
Mollema,T.(Thomas)
2093
Reedijk,P.J.(Peter)
2035
½
½
7.
Moor de,E.A.J.(Eric)
2070
Zwart de,J.(Johan)
1949
1
0
8.
Senders,J.B.H.(Justin)
1944
Piet,J.J.N.(Joeri)
2023
½
½

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>