Eindhoven 3 – HMC 4: 4½ – 3½

De laatste wedstrijd van het seizoen reisden we af naar Eindhoven. Voor ons stond er niets meer op het spel en wellicht dat daarom 5 van de 8 partijen in remise eindigden.

De schoonheidsprijs van de dag ging naar Bert aan het 3e bord. Hij bracht, ogenschijnlijk uit het niets,  een fraai torenoffer dat de omstanders en zijn tegenstander met de ogen deed knipperen. Deze kon na dameverlies meteen opgeven. Bart zette met fijne tactische manoeuvres zijn tegenstander onder druk en kwam gewonnen te staan. Door een ‘slordigheid’ kwam zijn tegenstander ternauwernood met de schrik vrij toen het resterende lopereindspel remise bleek.

Rino en Theo, respectievelijk aan bord 2 en bord 7, speelden een gelijkopgaande partij die beiden in remise eindigden.

Chiel aan bord 4 speelde tegen een sterke tegenstander en kwam erg in de verdrukking te staan. Hij leek regelrecht te gaan verliezen als gevolg van een vervelende penning van zijn paard, pionverlies en dreigende verbonden vijandelijke vrijpionnen. Ergens heeft zijn tegenstander waarschijnlijk de winst gemist en Chiel wist met knappe tegendreigingen zowaar in een loper versus paard eindspel te komen dat remise werd. Paul aan bord 8 beging enige nauwkeurigheden en kwam 2 stukken achter. Toen zijn tegenstander dreigend dameverlies met enig kunst- en vliegwerk wist te voorkomen kon Paul meteen opgeven.

Wim aan bord 1 kwam in een dame/toren eindspel terecht waarbij zijn tegenstander goede winstkansen leek te hebben door potentiële matdreigingen met de dame. Deze zag het echter niet en ruilde de dames waarna het remise werd. Zelf speelde ik aan het 6e bord een ongelukkige partij. Tot 2 maal toe verloor ik een pion door 2 ‘vuile’ trucs van mijn tegenstander die ik totaal over het hoofd zag. Ik wist nog lang door te ploeteren naar een toreneindspel met 2 pionnen minder en zowaar kostte het mijn tegenstander heel veel tijd om een winstplan te bedenken. Juist toen ik enige hoop leek te gaan putten uit een dreigende tijdnood voor mijn tegenstander wist deze mijn koning midden op het bord in een matnet te vangen.

We hebben ons, met een 6e plaats, gehandhaafd dit seizoen hetgeen vooraf onze doelstelling was. Al met al was een paar plaatsen hoger met wat meer meeval ook mogelijk geweest. Topscoorder werd Bert met 5½ uit 7 en een TPR van maar liefst 2029! Zelf speelde ik een ongelukkig seizoen en ga veel ratingpunten verliezen. Dus het 5e team kan zich gaan opmaken voor mijn komst!

Koos Hendriks

1 comment to Eindhoven 3 – HMC 4: 4½ – 3½

  • César Becx

    Is misschien voorbarig, Koos. Als ik me niet vergis ligt de handhaving van HMC 4 nu in handen van… HMC 3. Als zij namelijk degraderen, volgt er namelijk versterkte degradatie in de NBSB. Dat zou slecht nieuws zijn voor de nummer 8 van de Promotieklasse en de slechtste nummer 6 van de overige klassen – waaronder HMC 4. Des te meer reden om HMC 3 alle succes te wensen tegen DSC 3!
    Overigens is er ook versterkte promotie vanuit de NBSB naar de KNSB, maar die komt – zo begrijp ik het – ten goede aan de beste nummers 2, en niet aan (de minst slechte) degradanten.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>