HMC Calder 1 bereikt bekerfinale

Voor de 7de keer in 10 jaar is HMC Calder erin geslaagt zich te kwalificeren voor de ‘Final Four’, de traditionele bekerfinale op Hemelvaartsdag. Daarin zal het opnemen tegen Delft, Paul Keres (Utrecht) en Sissa(Groningen).

Afgelopen vrijdag rekenden we af met Eindhoven: 3.5-0.5. Een geduchte tegenstander, die ons in 2009 nog uit het het toernooi geknikkerd had. Ditmaal liep het beter. De laatste jaren hebben we een hecht en breed team met veel spelers die het leuk vinden om in het bekertoernooi uit te komen. Met Jeroen Bosch, Jasper Broemeulen, David Miedema en ik hadden we een ratinggemiddelde van ruim 2400. Eindhoven had een gemiddelde van 2228 en zat daar precies 200 punten onder.

Jeroen Bosch koos op bord 1 tegen Bas van de Plassche een solide opzet. Een goede beslissing, want in 2009 ging ik tegen hem in een scherpe stelling onderuit. Er leek lang niet veel aan de hand, maar Jeroen zette stiekem een gevaarlijke aanval op, waar uiteindelijk al zijn stukken in deelnamen. Met enkele fraaie offers maakte Jeroen het af.

Jasper aan bord 3 moest tegen Jos Sutmuller. Dit was de geheime kracht van Eindhoven, want hij had al 3 keer gewonnen! Jasper had een effective aanpak: de Konings-Indische aanval met een flexibele structuur. Het centrum werd dichtgeschoven, maar Jasper kon daar mooi omheen spelen en de rokade van de tegenstander verhinderen. Toen er ook nog een paard binnenkwam op d6 was het snel afgelopen.

David Miedema aan bord 4 koos voor zijn welbekende dood-of-de-gladiolen-aanpak tegen Alessandro di Bucchianico. In een Konings-Indiër wilde David zetherhaling vermijden, maar moest hiervoor wel twee centrumpionnen geven tegen een randpion. Wonder boven wonder werden deze 2 pionnen veroverd, maar vervolgens maakte David weer enkele fouten. Het eindspel met een kwaliteit minder werd, net als tegen De Toren Arnhem, soepel remise gehouden.

Zelf had ik mijn geliefde Najdorf-variant op het bord. Lange tijd bleef mijn koning op e8 staan met de loper op f8 en pionnen op g7,f7 en e7. Mijn tegenstander had een pion geofferd om aanval te houden. Hij kon echter geen echte dreiging creëeren en mijn counter lag op de loer. Toen ik brutaal f6 en e5 speelde, besloot mijn tegenstander Julien Sohier een stuk te offeren voor enkele kansen. Maar na een paar nauwkeurige zetten moest hij alsnog de handdoek in de ring gooien.

###pgn###

[Event “KNSB Beker”]
[Site “?”]
[Date “2014.04.26”]
[Round “?”]
[White “Sohier, Julien”]
[Black “Burg, Twan”]
[Result “0-1”]
[ECO “B93”]
[WhiteElo “2235”]
[BlackElo “2508”]
[SetUp “1”]
[FEN “2r1kb2/3bp1p1/1n3pq1/p7/1p1N3p/1P3Q1P/P1P3PB/1K1NR3 b – – 0 28”]
[PlyCount “35”]
[EventDate “2014.??.??”]
[SourceDate “2004.06.07”]

28… e5 29. Bxe5 fxe5 30. Rxe5+ Be7 31. Ne3 Rc5 32. Rxc5 Bxc5 33. Ndf5 Kd8 34.
Nxh4 Qf6 35. Qxf6+ gxf6 36. Nhf5 Nc8 37. g4 Ne7 38. Nxe7 Kxe7 39. Nc4 a4 40.
bxa4 Bxa4 41. Nd2 Bc6 42. Nb3 Bf2 43. a3 bxa3 44. Ka2 Bg2 45. Kxa3 Bxh3 0-1

%%%pgn%%%

De zaal.

De zaal.

Het bord staat in brand.

Het bord staat in brand.

De topborden. Jeroen won knap van Bas.

De topborden. Jeroen won knap van Bas.

Kopman van Eindhoven: Bas van de Plassche.

Kopman van Eindhoven: Bas van de Plassche.

Wit offert een pion in de Najdorf en mag zich gaan bewijzen.

Wit offert een pion in de Najdorf en mag zich gaan bewijzen.

Jasper won soepel.

Jasper won soepel.

Sutmuller: Won van Anne Haast maar verloor van Jasper.

Sutmuller: Won van Anne Haast maar verloor van Jasper.

Jasper en Bas bekijken wat er allemaal op bord 4 gebeurt.

Jasper en Bas bekijken wat er allemaal op bord 4 gebeurt.

HMC supporters Eric Merx, Kees van Oirschot en Mari van Ooijen kijken toe.

HMC supporters Eric Merx, Kees van Oirschot en Mari van Ooijen kijken toe.

Met dank aan René Olthof voor de foto’s!

 

1 comment to HMC Calder 1 bereikt bekerfinale

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>