Verlies tegen Philidor Leiden

Foto’s René Olthof

Na drie overwinningen op rij verloren we kansloos tegen Philidor Leiden.  Daarmee blijven we op  7 punten staan. Rokado kan met 1 punt de degradatie niet meer ontgaan. Promotie heeft goede zaken gedaan door te winnen en op 6 punten te komen. Een gelijkspel heeft DD 2 op 5 punten gebracht.  Kortom, met 7 punten zijn we nog niet veilig.

Hoe verloren we van Philidor Leiden?

De borden 5 t/m 8

De borden 5 t/m 8

Op bord 8 speelde Derk-Jan Morelis met wit tegen Wessel Braggaar. Derk-Jan kwam rond de tiende zet in een voor hem onbekende variant van het Frans terecht. Zwart speelde het iets beter en kreeg een klein plusje. Dit plusje werd groter toen Derk-Jan een belangrijke pion verloor. De tegenstander wist dit voordeel uit te bouwen en de partij te winnen: 0-1.

Naast Derk-Jan zat Loek die met zwart tegen Arres Oudshoorn speelde. Ook Loek had een lastige middag. Hij kwam weliswaar goed uit de opening en zou goed hebben gestaan wanneer hij op de veertiende zet gerocheerd zou hebben.  Loek liet zijn koning echter in het midden staan. Dat werd hardhandig afgestraft: 0-2.

De borden 1 t/m 4

De borden 1 t/m 4

Frits speelde met wit tegen Nico Kuijf, de topspeler van Leiden. Frits stond vrijwel de hele partij wat beter en liep nauwelijks gevaar. Echter, rond zet 30 maakte zwart gelijk en bood zeer handig een loper aan die niet genomen mocht worden. Frits had een ongelukkig moment en nam de loper toch. Hij dacht ten onrechte dat het eeuwig schaak zou worden. Dat zou een mooi resultaat zijn tegen een sterke tegenstander. De berekening klopte echter niet, want zwart kon op twee manieren winnen: 0-3.

Jeroen had helaas een slechte dag. Hij speelde met zwart tegen Stef van der Zon. Jeroen kwam nog wel redelijk uit de opening maar ging daarna in op onverantwoorde complicaties. Zijn tegenstander kwam daardoor in een gewonnen positie, maar deed het niet nauwkeurig zodat Jeroen toch nog enig spel kreeg. Helaas liet Jeroen zich vervolgens mat zetten: 0-4.

Piet en Pierre in diep gepeins verzonken

Piet en Pierre in diep gepeins verzonken

Bij de partij van Pierre tegen Leonore Braggaar speelde (on)bewuste patroonherkenning een belangrijke rol.  Je zoekt op grond van – soms onbewust- opgeslagen informatie uit hoe de stukken moeten staan en bekijkt dan of het tactisch klopt. Opmerkelijk was dat bij een bepaalde stelling zowel de tegenstandster als Pierre een analyse van Kasparov op het “mentale scherm” kregen. Voor wie hier iets meer over wil weten zie: Gigerenzer “De kracht van intuitie” en Dijksterhuis “Het slimme onbewuste”. Geen “Groei- en Bloeiverhalen” maar keiharde falsificatie. Je kunt met de informatie uit deze boeken ook een bescheiden winst op de aandelenmarkt verwerven.

Voor wie dit allemaal boven de pet gaat: “als Pierre afgelopen zaterdag in de Lotto had meegespeeld had hij zeker een prijsje gewonnen”: 1-4

Naast Pierre speelde Piet met zwart tegen Thijs Roorda. Wit leverde al snel het loperpaar in. Ondanks een goed gevoel over de stelling had Piet toch moeite om de juiste plaats voor zijn stukken te vinden. Toen hij daar redelijk in geslaagd was, kwam zijn tegenstander met een actie op de koningsvleugel waar Piet niet goed op reageerde. Dat kostte een pion. Door de aanwezigheid van ongelijke lopers waren de remise kansen groot. Toen Piet remise aangeboden kreeg om het beslissende halfje voor het team veilig te stellen, was er (mede gezien de andere borden) geen zinnige weigeringsrond te bedenken. Remise dus: 1.5-4.5.

Mahsa speelde op bord 6 met wit tegen Maarten van Harten en kwam in een soort Italiaans terecht. In een ogenschijnlijk dode stelling rukte de tegenstander op met zijn koningspionnen. Mahsa besloot een stuk te offeren om de vijandelijke koning aan te vallen. Het bleek niet zo goed uit te pakken als verwacht en in tijdnood verloor Mahsa nog meer materiaal waardoor zij helaas verloor: 1.5-5.5.

Gert wint met zwart

Gert wint met zwart

Gert speelde een mooie partij tegen Herman van Halderen. In de opening had hij een minnetje door een ongebruikelijke beginzet. Gaandeweg ontstond een licht plusje dat Gert steeds verder uitbouwde. Opnieuw was er het gevoel dat het nieuwe speeltempo niets voor hem is. Na 20 zetten had Gert nog maar een kwartier op de klok. De 10 minuten die je voor 20 zetten krijgt moet je eerst nog even verdienen door zetten te doen. Afijn, met twee vrijpionnen tegen één vrijpion in een toren + paard eindspel was de stelling al zodanig vereenvoudigd dat echte tijdnood uitbleef. Het voordeel was groot genoeg om de winst te behalen: 2.5-5.5.

Zie ook het verslag op de website van Philidor Leiden.

T HMC Calder 3 1996 Philidor Leiden 2062
1. Jeroen van den Bersselaar 2114 Stef van der Zon 2167 0 1
2. Frits Obers 2037 Nico Kuijf 2229 0 1
3. Piet van Eijndhoven 2074 Thijs Roorda 2067 ½ ½
4. Pierre Smeets 2017 Leonore Braggaar 2026 1 0
5. Gert de Rooij 2008 Herman van Halderen 2073 1 0
6. Mahsa Bitalzadeh 1948 Maarten van Harten 2045 0 1
7. Loek Mostertman 1901 Arres Oudshoorn 1999 0 1
8. Derk-Jan Morelis 1869 Wessel Braggaar 1892 0 1

 

 

1 comment to Verlies tegen Philidor Leiden

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>