Europese verkiezingen

Door onze topcolumnist

Donderdag 22 mei 2014 wordt de verkiezing  van de leden van het Europees Parlement gehouden. Zijn we voor of tegen Europa?  Wordt het wit of zwart?
Beste schakers, ik  wil u de gang naar de stembus besparen. Die is namelijk geheel overbodig!  Hoe ik aan die wijsheid kom?  Heel eenvoudig!  Wij hebben Maurice de Hond! Met zijn peilingen geeft hij precies aan wat de uitslag zal zijn! Daar doet uw stem echt niets aan af. Een aantal jaren geleden heb ik zelf eens geprobeerd het stemresultaat te beïnvloeden door precies het tegenovergestelde te kiezen, dan wat ik eigenlijk wilde. Die avond zit ik nagelbijtend bij de tv naar het verkiezingscircus te kijken.  Ik reken op een politieke aardverschuiving, maar kom bedrogen uit.
Mijn tegenstem heeft geen enkel effect op de uitslag! Een teleurstelling van jewelste.  Sindsdien zoek ik het bedompte stemhokje niet meer op, maar vertrouw volledig op Maurice de Hond.
Hij weet bijvoorbeeld nu al dat de PVV en D66 even groot gaan worden en dat het opkomstpercentage tussen de 30 en 40% zal zijn. En Maurice kan het weten, want de godganselijke dag is die man bezig met peilen. Ik heb me laten vertellen, dat zelfs als hij voor zijn plezier gaat vissen hij een peillood meeneemt. Cijfers zijn bij de goede man heilig; romantiek daarentegen is hem vreemd.  Als een brave huisvader van de familie Doorsnee na zijn werk thuiskomt, schurkt hij op de canapé tegen zijn lieve echtgenote aan om gezellig de dag door te nemen onder het genot van een glaasje wijn, een borrelnootje of een toastje.  Uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat het bij onze landelijk bekende opiniepeiler  er thuis geheel anders aan toegaat.
Direct bij binnenkomst  informeert hij zakelijk naar de huishoudelijke uitgaven die door zijn vrouw zijn gedaan. Hij neemt de meterstanden op van gas, licht en water. Vervolgens zet hij de thermostaat een graadje lager, haalt water uit de vijver van de buurman om koffie te zetten en draait anderhalf uur voor bedtijd al het licht uit.
“Kan je vast aan de nacht wennen, schat” zegt ie dan koeltjes tegen zijn vrouw.
Met zijn eega  heb ik het trouwens toch te doen. Zelfs op tweede kerstdag  kijkt hij niet in haar gezelschap naar Sissie op Nederland 1. Nee, hij onderzoekt veel liever hoeveel mensen naar die zoetsappige film zitten te kijken.
Ook buitenshuis lijdt hij aan beroepsdeformatie. Zo lees ik bij een bezoek aan mijn huisarts in een tabloid , dat hij eens een keer heeft meegedaan aan een schaaktoernooi.  Vanzelfsprekend heeft hij de weg naar de locatie,  waar dit evenement wordt gehouden, helemaal uitgepeild.  De toernooiorganisatie is hem daar zeer erkentelijk voor. Toch ziet de aimabele wedstrijdleider  zich genoodzaakt  hem halverwege de eerste partij te diskwalificeren. De reden? Maurice peilt veelvuldig doodgemoedereerd bij de overige deelnemers  wat de beste zet is in die stelling .
Desniettegenstaande zijn onhebbelijkheden, laat ik mij in verkiezingstijden uit eigenbelang en gemakzucht volledig leiden door zijn opiniepeilingen.  Nogmaals, dat zou u ook moeten doen, maar helaas weet ik dat mijn advies geen enkele uitwerking heeft op het stemgedrag van een schaker. 99% van het schakersvolkje leest deze column niet eens.  Die ene door godverlaten schaker, die dat wel doet en ondanks mijn onweerlegbaar betoog  en eigenwijs als hij is zijn stem wil uitbrengen,  adviseer ik dan maar te stemmen  op nummer 3 van lijst 5!
Elke keer als Marietje na 22 mei 2014 op de beeldbuis verschijnt, promoot zij, zonder dat die lieve schat het zelf weet, de schaaksport! Overigens, ook al stemt u niet op haar; zij zal volgens de peilingen van Maurice de Hond vast en zeker een zetel in het Europese parlement veroveren!  Zie ik u nu een beetje mat uit uw ogen kijken?

groeten, afgestemd op schakers,
Sjaak Mad

2 comments to Europese verkiezingen

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>