Interview met Joep Smetsers

Joep won onlangs groep 2, de redactie ging even bij hem langs.
Gefeliciteerd met de periodetitel! Is dit de eerste keer dat je naar groep 1 promoveert?
De eerste keer dat ik naar groep 1 promoveerde was dacht ik in mijn 2e seizoen voor HMC. Dat is nu ‘n jaar of 4 geleden.
Was het lastig om eerste te worden?
Het was niet al te lastig om eerste te worden in groep 2. Ik denk dat dit vooral kwam omdat veel tegenstanders het mij niet al te moeilijk hebben gemaakt.
Joep gisteravond

Joep gisteravond

Ik heb ’n paar partijen verloren, maar ik heb ook partijen gewonnen die eigenlijk zomaar in mijn schoot belandden.  Dan dacht ik: “is dit alles wat jullie kunnen? Ik heb jullie toch wel beter zien spelen.”

Wat betekent deze titel voor jou?
 Natuurlijk is het leuk om de periodetitel te halen; het was niet mijn grootste doelstelling om de titel binnen te halen maar  de felicitatie’s en waardering van de andere schakers gaven mij toch ’n lekker warm gevoel. En  je wordt tijdens de ledenvergadering eventjes in het zonnetje gezet en je krijgt er nog een medaille voor. Waardering dus. Geweldig! Wat wil ik nog meer.

 

Lol met Bart

Lol met Bart

Wat zijn je doelstellingen voor de volgende periode?
 Mijn doelstelling voor deze periode is om in ieder geval in groep 1 te blijven. En dat zal niet meevallen. Je kunt het je bijna niet veroorloven om ’n paar partijen achter elkaar te verliezen, want dat puntenverlies maak je niet zo snel weer goed. Op dit moment heb ik al 4 partijen verloren, 1 remise en 1 gewonnen dus het gaat nog niet zo goed. Ik zal dus nog heel goed mijn best moeten doen om in ieder geval geen partijen meer te verliezen. Dan heb ik kans om in groep 1 te blijven. Wat Henk Mollema in groep 1 laat zien, daar zet ik mijn hoed voor af. Henk is ’n tijdje geleden gepromoveerd en hij blijft maar in groep 1. Dan denk ik bij mezelf: “Dat kan ik ook, dat wil ik ook!” Het zal nog wel ’n tijdje duren voordat  ik tegen Henk zal/kan spelen, maar ik zou hem graag op het schaakbord een oor aan willen boetseren! Weer een leuke doelstelling! Zeg Twan, dat van dat oor met Henk moet je maar niet doorvertellen hè.
Een kraker uit groep 2: Joep tegen Marc

Een kraker uit groep 2: Joep tegen Marc

Hoe komt het dat je steeds pas zo laat klaar bent?
 Het lijkt misschien dat ik steeds ( nou ja, steeds ) laat klaar ben. Er zijn wel ‘ns partijen waar ik behoorlijk in tijdnood kom, en soms mijn tegenstander ook, waardoor de partij dan automatisch lang duurt. Wat wel heel vaak voorkomt is dat als ik mijn partij gespeeld heb ik bijna niet weg te branden ben bij de andere spelers die dan nog met hun partij bezig zijn. Of het nou spelers uit groep 1 of 2 zijn maakt niks uit. Mooie combinatie’s, prachtige offers of de meest blonde zetten, je valt soms van de ene verbazing in de andere verbijstering. Wat is schaken dan een mooi spel.  Op die avonden ben ik dan als een van de laatste die de speelzaal verlaat.
Joep concetreert zich tegen Ben

Joep concetreert zich tegen Ben

Wat doe je in het dagelijkse leven?
 Ik ben part-time huisman en part-time taxichauffeur.

Hoe lang schaak je al en wat zijn je grootste successen?
 Ik schaak sinds 1978 competitie, 36 jaar dus. Mijn grootste successen? Pfoe…. Mmmm. Toen ik nog in Schijndel schaakte waren er, zeker de laatste 10 jaar dat ik daar speelde, 3 spelers die onderling uitvochten wie er kampioen werd. Dit waren spelers met ’n rating van ongeveer 1800 tot 1850. Ik kon van iedereen winnen, maar van die 3 viel niet mee. Op ’n gegeven moment had ik van 2 van hen gewonnen. De 3e, Wim Vugts, stond nog op mijn verlanglijstje. En jawel hoor, op ’n dinsdagavond stond ik ingedeeld tegen Wim. Ik had zwart. Hij viel veel te gretig en onbezonnen met wit aan.  Ik wachtte geduldig op mijn kans en rolde hem helemaal op. Hij had geen schijn van kans.  ’n Jaar of 20 – 25 geleden heb ik voor de externe competitie, we speelden 2e of 3e klasse, een 7 uit 7 score gehaald.  Uit deze 2 successen heb ik wel de meeste voldoening gehaald.
Intern vorig jaar

Intern vorig jaar

Wat zijn je hobby’s?
 Hobby’s? Toen Marion, mijn vrouw, deze vraag zag zei ze: “dammen!” Ik moet toegeven, ze heeft humor. Ik wil graag wel ‘ns darten of snooker spelen of handboogschieten. En heb ik nog meer tijd over dan lees ik ’n mooi, leuk of goed boek. Maar mijn grootste hobby is koken. Het zijn geen culinaire hoogstandje’s, maar het is gewoon lekker eten. Bepaalde dingen uitproberen, en maar smullen.

Favoriete voetbalclub?
Ajax, sinds heel ver vorige eeuw.
Joep won eens de loterij bij de ALV

Joep won eens de loterij bij de ALV

Wie denk je dat het WK voetbal gaat winnen?
 Brazilië.

In welk jaar wordt Carlsen onttroond denk je?
Ik verwacht  dat Carlsen de komende 10 jaar nog niet onttroond  wordt.
Extern speelt Joep voor HMC Calder 5

Extern speelt Joep voor HMC Calder 5

FC Barcelona of Real Madrid?
 Real Madrid
Joep in 2007 op de clubavond tegen Romein van Brandwijk.

Joep in 2007 op de clubavond tegen Romein van Brandwijk.

Het zou mooi zijn als je enkele leuke partijen nog kan sturen! Bijvoorbeeld je mooiste partij uit deze periode!
De partij tegen Pieter Verhagen is zo’n partij die mij in de schoot geworpen werd; vind ik.
###pgn###

[Event “Intern”]
[Site “?”]
[Date “2014.05.17”]
[Round “?”]
[White “Verhagen, Pieter”]
[Black “Smetsers, Joep”]
[Result “0-1”]
[ECO “B45”]
[PlyCount “36”]
[EventDate “2014.??.??”]
[SourceDate “2014.05.17”]

1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 e6 6. Bc4 Be7 7. f4 O-O 8.
Be3 a6 9. Bb3 b5 10. Qd2 Na5 11. O-O-O Bb7 12. a3 b4 13. axb4 Bxb4 14. e5 Ne4
15. Qd3 Nc5 16. Qd2 Ncxb3+ 17. cxb3 Be4 18. Nde2 Nxb3# 0-1
%%%pgn%%%

Met dank aan René Olthof voor de foto’s!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>