HMC Calder 4 houdt flink huis in Veldhoven!

We moesten met het 4e uit naar Veldhoven 3.  Aangekomen in dorpshuis ‘D’n Bond’ bleek HMC  Calder 2 ook aanwezig te zijn om aan te treden tegen Veldhoven 1. Het werd een mooie schaakmiddag op deze warmste novemberdag ooit.

Of het aan het prachtige weer buiten lag weet ik niet maar de partijen kwamen maar langzaam op gang en in het 1e uur was er nergens vuurwerk op het bord te zien. Wel waren we gestart met een 1-0 voorsprong omdat mijn tegenstander op het allerlaatste moment had afgebeld en niet was verschenen.

Zelfs Bart begon zijn partij met de zwarte stukken aan het 6e bord voor zijn doen erg kalm en rustig. Hij had zowaar maar weinig voorsprong in tijd op de klok. Achteraf, tijdens de wokmaaltijd bij de chinees, gaf hij dan ook aan helemaal niet tevreden te zijn geweest met zijn partijopzet.  Zijn tegenstander miste ergens een goede kans op een duidelijk initiatief en uiteindelijk ontstond er een gelijkstaand toreneindspel. Een remise-aanbod gedaan door Bart werd door zijn tegenstander resoluut afgewezen waarna deze echter  prompt zomaar een pion weggaf!  Dit buitenkansje was wel aan Bart besteed.  Hoewel hij door een slordigheid de pion even later weer kwijt raakte wist hij het initiatief duidelijk over te nemen. Door met zijn koning op te rukken gingen zowat alle resterende witte pionnen ten onder en was de overwinning een feit.

Henk speelde met de witte stukken aan bord 5 en kreeg een Siciliaan voorgeschoteld. Dit wordt tegenwoordig door Henk voortvarend aangepakt door heel gedurfd met zijn koningspionnen naar voren te stormen. Henk speelde zeker niet slecht en in een partij met wisselende kansen wist hij een kwaliteit te winnen: toren tegen loper + pion.  Een moment van onachtzaamheid werd hem echter fataal. Henk liet zijn toren opsluiten die uiteindelijk machteloos ten onder ging in het eindspel waarna het meteen uit was. Het bleek onze enige verliespartij deze middag.

Theo speelde met wit aan het 7e bord een kalme gelijk opgaande partij. Pas in het late middenspel wist hij enig dreigingen te scheppen maar die hadden dan ook meteen resultaat. Met een ouderwets familieschaak won hij de kwaliteit inclusief een dodelijke vrijpion op e7 resulterend in een tussenstand halverwege van 3-1 in ons voordeel.

Ook Eric aan bord 8 deed het rustig en solide aan in zijn partij-opzet.  Met veel geduld en enige tactische wendingen wist hij met de zware stukken een mataanval over de h-lijn op te zetten. Op het eerste gezicht leek zijn tegenstander het net te kunnen houden echter Eric maakte het mooi af met een elegante slotcombinatie.

Mari speelde met wit aan het 3e bord en tijdens de opening leek er op het oog voor zwart weinig aan de hand. Toen zijn tegenstander tijdens de overgang naar het middenspel achteloos Pd7 speelde sloeg Mari verassend toe met Pg5! Plots bleek de zwarte pion op e6 ondekbaar en niet alleen dat ook de pion op d5 ging verloren zonder enige compensatie voor zwart. Technisch gezien was hiermee de partij over en alhoewel Mari’s tegenstander nog lang doorploeterde was hij kansloos tegen de twee  steeds verder oprukkende  verbonden vrijpionnen op de d- en e-lijn. Hiermee was  onze overwinning een feit.

Aan bord 1 speelde onze kersverse Nederlands jeugdsnelschaakkampioen Chiel tegen de Veldhovense kopman. In de opening snoepte Chiel met zijn dame een pion op g7 hetgeen er toch, in mijn ogen althans, enigszins verdacht uitzag. Tijdens de partij liet Chiel echter zien dat de zwarte compensatie niet afdoende was wist hij de ontstane dreigingen koelbloedig te pareren. Uiteindelijk gaf Chiel zijn loper voor 2 verbonden vrijpionnen op de 6e en 7e lijn die de doorslag in de partij gaven. Een goede overwinning voor Chiel op een 1800+ speler. Tijdens de partij deed zich nog een vermakelijk incident voor. Chiels tegenstander ging op de 39e zet door zijn vlag terwijl hij nota bene aan de bar een pils stond te bestellen!  Chiel meende het punt al binnen te hebben en  ging op zoek naar de wedstrijdleider. Toen echter viel zijn oog  op het notatieformulier van zijn tegenstander. Hierop stonden wel degelijk 40 zetten genoteerd en niet 39. Chiel was ergens vergeten een zet te noteren!

Cees, spelend op bord 4, moest deze middag het hardst werken voor de punten. In een aanvankelijk gelijk opgaande partij kwam hij in tijdens het late middenspel in de verdrukking toen de vijandelijke toren binnen kwam vallen op de 7e rij en hiermee tevens een paard in een penning zette. Ternauwernood wist Cees stand te houden en ondanks pionverlies wist hij met actief tegenspel knap een remise uit het vuur te slepen.

Eindstand: 6½ – 1½. Voorwaar een uitstekende start van het seizoen. Het clubhuis werd helemaal in rouw gedompeld toen bleek dat ons 2e team met precies dezelfde cijfers van Veldhoven 1 had gewonnen!

Koos Hendriks.

2 comments to HMC Calder 4 houdt flink huis in Veldhoven!

 • Mari

  Na veel wokken en wegen heb je een smaakvol verslag geschreven, Koos.

  Met vliendelijke gloet,
  Mali

 • Loek

  Complimenten voor dit verslag!
  Jammer dat de partijen er niet bij staan; daardoor blijft het commentaar wat vaag. Waar blijven de verslagen van de andere teams??
  Op de daarvoor bestemde plaatsen zie ik alleen maar ouwe koek!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>