Weer een ruime overwinning voor het 4e

Koos Hendriks

We speelden uit tegen OSV 2 uit Oss. OSV speelt in het onvindbare clublokaal van de plaatselijke muziekvereniging. Tegen aanvangstijd zwierven er allerlei bezoekende schakers rond in de Beethovengaarde op zoek naar nummer 3 dat nergens te zien was. Zelfs de postbode die aan het bezorgen was kon ons niet vertellen waar nummer 3 was. Het clublokaal ligt onzichtbaar vanaf de straat verscholen achter stuikgewas. Ik verdenk OSV ervan het nummerbordje expres te hebben verwijderd om zo hun tegenstanders voor aanvang van de strijd al uit hun evenwicht te brengen.

Het eerste klaar was Henk aan bord 8. Het was een enerverende strijd met ouderwets koffiehuisschaak. Beide spelers gingen onvervaard ten aanval zonder zich zorgen te maken over de veiligheid van hun koningen. Toen de rook was opgetrokken bleken zwarts torens en loper alle open lijnen te beheersen en kon Henk zijn koning alleen nog redden ten koste van stukverlies en uiteindelijk de partij.

Zelf was ik aan bord 7 ook snel klaar. Ik speelde met de zwarte stukken een Slavische verdediging, kwam enigszins passief te staan, en kreeg een gevaarlijk uitziende koningsaanval over me heen. Toen ik steeds de juiste verdedigingszetten vond werd mijn tegenstander ongeduldig. Hij deed enkele onbedachtzame zetten en overzag tot zijn grote frustratie dat zijn dame werd ingesloten waarna hij boos opgaf.

Chiel behaalde aan bord 1 wederom een prima overwinning. Met snel en voortvarend spel bracht hij zijn tegenstander in de problemen met een vrijpion op c7 en dreigend mat achter de paaltjes. Met een aantal fijne wendingen haalde hij het punt binnen.

Bart speelde aan bord 5 en trof een tegenstander aan die heel erg lang nadacht, iets waar Bart een hekel aan heeft. Op een gegeven moment stond Bart meer dan een uur voor in tijd. Bart kwam een pion achter en er ontstond een toreneindspel. Toen hij een 2e pion verloor werden we even ongerust echter Bart toonde aan dat het winnen van een toreneindspel niet gemakkelijk is en wist af te wikkelen naar remise.

Eric op zijn beurt aan bord 6 nam de tijd voor zijn partij. Toen hij echter in tijdnood dreigde te komen stond hij inmiddels glad gewonnen. Zijn tegenstander zag tijdens het middenspel een geniepig tussenschaak met de dame over het hoofd dat leidde tot stukverlies. Aan het eind wikkelde Eric snel af naar winst.

Theo aan bord 3 kreeg een vooruit geschoven pion op e6 op het bord die zijn tegenstander dwars zat. In het middenspel kwam Theo een kwaliteit voor en zijn tegenstander had steeds meer bedenktijd nodig om een uitweg uit de problemen te vinden. Op zet 32 ging hij door zijn vlag! Met deze winst was onze overwinning een feit.

Cees speelde aan bord 4 een aanvankelijk kalme partij maar waarbij hij schijnbaar uit het niets (op techniek?) toch een kwaliteit wist te winnen. Zijn tegenstander hield nog erg lang stand echter Cees gaf geen krimp en wist uiteindelijk in het eindspel door een vrijpion de winst binnen te halen.

Mari had op het 2e bord een moeizame partij. Na lang en behoedzaam gemanouvreer aan beide kanten kwam hij langzaam maar zeker steeds meer in de verdrukking te staan. Lang wist Mari stand te houden in een gesloten stelling. Toen echter de vijandelijke dame via de damevleugel wist binnen te dringen stortte zijn verdediging in en werd een nederlaag onafwendbaar.

Eindstand: 5½ – 2½ in ons voordeel. Een prima start van het seizoen met 2 overwinningen.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>