HMC Calder nipt langs Pathena Rotterdam

hmcros

Klik hier voor de partijen via schaaksite
HMC Calder heeft met 5.5-4.5 gewonnen van Pathena Rotterdam. Lang was het onduidelijk of we de winst konden binnenhalen, maar Niels Ondersteijn trok de matchpunten in een toreneindspel vaardig naar zich toe. Pathena Rotterdam kwam vorig seizoen nog uit als SO Rotterdam, maar door het wegvallen van een sponsor is de naam veranderd en hebben enkele sterke spelers zoals Michiels, Winants en Van de Griendt de club verlaten. Dit seizoen is hun teamgemiddelde 2250, maar ze hadden al 4 MP en zijn voor niemand bang. Beide teams waren licht verzwakt, want aan Bossche zijde speelt Rob Schoorl in London en werd vervangen door Thomas Mollema, terwijl bij de tegenstander Bruno Carlier zijn plek had afgestaan aan de gelouterde Marc Schroeder.

Pathena Rotterdam zette 2 van hun op papier zwakte spelers aan de eerste 2 borden. Het nadeel hiervan is dat je normaal gesproken met 2-0 achter staat, ware het niet dat Marijn den Hartog voor een stunt zorgde door Martijn Dambacher te verschalken. Deze raakte in de opening al een kwaliteit kwijt, en kreeg er nooit echt genoeg compensatie voor. Marc Schroeder hield ook lang het hoofd boven water tegen Benjamin Bok, maar het eindspel met 3 pionnen meer bleek toch gesneden koek voor de Veldhovense GM.

De topborden

De topborden

Zelf kwam ik matig uit de opening tegen Rini Kuijf, en nadat mijn structuur verzwakt werd en mijn ontwikkeling nauwelijks kon voltooien sloeg Rini toe met een paardoffer. Deze kon ik niet aannemen, maar ik bleef een pion achter met een slechte stelling. Vervolgens zag hij het niet meer en gingen we op zetherhaling in.

Overleven tegen Rini

Overleven tegen Rini

HMC Calder werd op voorsprong gezet door Mischa Senders, die in de Engelse Aanval van de Najdorf geen offer om zijn oren kreeg en een kwaliteit buit maakte. Vervolgens maakte hij het af door zijn paard te offeren en de b-lijn te openen.
De openingkeuze van David van Kerkhof was niet gelukkig. Binnen enkele zetten raakte hij het centrum en het loperpaar kwijt. Robby Kevlishvili speelde vervolgens erg sterk en overklaste zijn tegenstander. David: ”Ik speelde als een kind tegen een kind”.

Klasse partij van Geert

Klasse partij van Geert

Pathena Rotterdam kwam toen zelfs op een voorsprong doordat Thomas Mollema zich verslikte in Alik Tikranian. Lang leek Thomas wel goed te staan, totdat Alik’s paarden zich op zeer mooie velden posteerden en zijn zware stukken binnenkwamen. Geert van der Stricht stond echter al lang erg goed tegen Martin Martens, en het was slechts een kwestie van tijd voor zijn vrije d-pion zou beslissen.

Alik wint het duel der Brabantse talenten

Alik wint het duel der Brabantse talenten

Jasper speelde in stijl met de Nijlpaardenopening, maar verzwakte veld e4 door op f5 met het paard te nemen. Vervolgens waren de winstkansen verkeken en eindigde de partij in remise.
Jeroen Bosch bouwde een mooie aanval op, maar moest gaan offeren voordat zwart zou doorbreken op de counter. Het torenoffer was interessant en eeuwig schaak was altijd binnen bereik, maar meer ook niet.

Robby kijkt toe bij Jeroen Bosch tegen Johan Quist

Robby kijkt toe bij Jeroen Bosch tegen Johan Quist

Alles hing toen af van de partij van Niels tegen Taha Yasen. Niels had erg gevaarlijke vrijpionnen op de damevleugel, en toen deze intact bleven kon hij zijn toren offeren voor wit’s laatste pion en op de juiste manier zijn koning erbij te halen om de b-pion door te laten lopen. 5.5-4.5 voor HMC Calder!

Joep Smetsers kijkt toe bij Niels

Joep Smetsers kijkt toe bij Niels

De beslissing

De beslissing

Bughousen na afloop

Bughousen na afloop

Met dank aan René Olthof voor de foto’s!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>