HMC Calder pakt de koppositie in de Meesterklasse

Na een klinkende 7.5-2.5 overwinning op Groningen hebben we En Passant achterhaald en daarmee de eerste plek veroverd. Op de topborden kwam Groningen aardig mee met GMs Ernst, Werle en Brandenburg, maar op de laatste 5 borden hadden we zowel in rating als in vorm een duidelijk overwicht en maakten 5 volle punten.

Stand

Door de bekeroverwinning op De Stukkenjagers van afgelopen woensdag waren enkele spelers al goed ingespeeld.

Op bord 1 had Jeroen met zwart tegen Sipke een goede versie van de Tarrasch in de voorhand. In tijdnood verslikte Sipke zichzelf en won Jeroen met een schijnoffer enkele pionnen. Het eindspel was veelbelovend, maar na enkele onnauwkeurigheden gingen de pluspionnen verloren.

DSC06897

Op bord 2 had Martijn het lastig met wit tegen Jan Werle. In een Benoni kwam een wit paard een beetje ongelukkig te staan op a2, terwijl Werle al zijn stukken op de koningsvleugel concentreerde en het centrum open brak met f5. De activiteit van de zwarte stukken werd toch teveel.

DSC06891

Op bord 3 had ik het ook zwaar, tegen Daan Brandenburg. Op de koningsvleugel verloor ik het gevecht om de zwarte velden, en na 30 zetten kon ik amper nog bewegen. Mijn laatste kans was om mijn loper te offeren en daarmee een doorbraak te forceren op de damevleugel, en met actief spel kon ik het net remise maken.

DSC06824

Op bord 4 kwam Robin iets beter uit de opening tegen Erik Hoeksema, verslikte zich echter en raakte een stuk kwijt. De compensatie was erg vaag, maar Robin bleef trucjes in de stelling vlechten en uiteindelijk was het dan toch raak.

DSC06847

Op bord 5 antwoordde Geert goed op de Lb5+ variant van het Siciliaans tegen Jasper Geurink. Het loperpaar werd vroeg buitgemaakt en veld d5 was onder controle. Geert bleef lang een beetje druk geven maar moest uiteindelijk toch in remise berusten.

DSC06866

Op bord 6 had Jasper al vroeg een grote tijdsvoorsprong, omdat tegenstander Bonno Pel te laat was. In de Pirc werd de stelling al snel geopend, wat mogelijkheden bood voor Jasper en nog meer tijd kostte voor Pel. Met een mooi schijnoffer(Lxg6) werd de zwarte verdediging opengebroken.

DSC06840

Op bord 7 speelde Mischa een goede Siciliaanse partij. De d7-d5-breek werd goed uitgevoerd en de stukken naar de koningsvleugel geloodst. De partij kende eigenlijk maar 1 zwak moment, ..g5?, maar Paulet profiteerde daar onvoldoende van en het punt bleef in Den Bosch.

DSC06857

Op bord 8 offerde Niels een pion in de opening tegen Joost Wempe, maar had dankzij zijn zwartveldige loper meer dan voldoende compensatie en kon beslissend doorbreken in het centrum.

DSC06771

Op bord 9 leek de dame van Rob even in gevaar te komen tegen Jan Baljé, maar de dame overleefde het en er kon afgewikkeld worden naar het eindspel en een stuk buitgemaakt worden.

DSC06835

Op bord 10 kende David de opening goed en behield een voordeeltje tegen Peter Hulshof. In het eindspel had David het loperpaar en een pion meer, en won uiteindelijk door een afwikkeling naar een gewonnen toreneindspel.

DSC06884

StandUit

Met 3 rondes te gaan hebben we een goede uitgangspositie, maar krijgen we nog wel 3 sterke tegenstanders. Op 21 maart gaan we proberen wederom 2 MP weg te kapen uit bij BSG!

1 comment to HMC Calder pakt de koppositie in de Meesterklasse

  • Mari

    Iedere rechtgeaarde HMCiet wordt geadviseerd een foto te nemen van de stand in de meesterklasse na zes competitieronden. Waarlijk, een uniek plaatje!
    Wat zou het prachtig zijn als na negen ronden hetzelfde kiekje geschoten kon worden. Hoe dan ook, veel succes gewenst!

    Groeten.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>