Dordrecht – HMC Calder 2

Door Joris Broekmeulen

Afgelopen zaterdag wist het tweede team van HMC Calder zijn verblijf in de Tweede Klasse met minimaal een jaar te verlengen. Vooraf was al duidelijk dat concurrent Voerendaal 2 moest verassen tegen Eindhoven om ons op de ranglijst te passeren, maar doordat wij zelf van Dordrecht wonnen maakte de andere uitslagen in de poule niets meer uit. Uiteindelijk behaalden we zelfs acht matchpunten, waarmee we in de middenmoot eindigden. Daar zag het lange tijd niet naar uit. Na drie matchpunten in de eerste twee wedstrijden tegen mede-degradatiekandidaten gingen we eerst onderuit tegen concurrent Voerendaal 2 met 5,5-2,5, om vervolgens flink op de broek te krijgen van UVS, 7-1. Een fortuinlijke overwinning tegen De Pion (4,5-3,5) bracht ons terug in de race om lijfsbehoud. Helaas verloren we vervolgens kansloos van Eindhoven (6-2) en Stein (6,5-1,5). In de laatste twee ronden bleek dat een paar talenten die een moeizaam seizoen kenden het schaken toch niet verleerd waren. Ik laat ze hier een voor een de revue passeren.

Tegen Dordrecht speelde Tom aan bord 1. Zijn solide remise daar tegen een tegenstander was kenmerkend voor zijn seizoen. Wanneer hij tegen lager gerate spelers speelde won hij overtuigend, tegen sterkere spelers ging het helaas een aantal keer mis. Met een tpr vrijwel gelijk aan zijn rating was hij een belangrijke puntenpakker op beslissende momenten.

Jeroen zat zaterdag aan bord twee, waar hij eindelijk weer eens een overwinning behaalde. Dit seizoen was wat ongelukkig voor hem, maar op de momenten dat hij hele of halve punten maakte, werden er ook matchpunten gewonnen, waardoor zijn bijdrage voor het team heel belangrijk was.

Op bord drie zat Thomas, een onmisbare schakel dit seizoen. Tijdens de eerste wedstrijd tegen Stukkenjagers 2 ging het nog mis, maar daarna groeide hij in het seizoen. Geen enkele partij ging meer verloren, ondanks het feit dat hij vaak tegen de sterkste tegenstanders moest spelen. Naast de behaalde vijf punten haalde hij ook de hoogste tpr (2305) aan het hoogste gemiddelde bord.

Frits besloot op bord vier er een spektakel te maken, wat tot zijn eerste seizoensoverwinning leidde. Ook hij had een wat ongelukkig seizoen, zeker wanneer men zijn stellingen kort na de opening zag. Toch haalde hij een beslissend halfje binnen tegen De Pion en tegen Dordrecht tekende hij het eerste punt aan, wat leidde tot de 5-3 overwinning later die middag.

Justin kende dit seizoen een wisselvallig seizoen, waarbij hij soms ijzersterk speelde en soms een harde nul moest slikken. Zijn overwinningen tegen De Pion en Stukkenjagers 2 waren van cruciaal belang. Zaterdag ging het helaas mis, maar gelukkig had hij over het gehele seizoen genomen wel een plusscore.

Gert op zes had het moeilijk en verloor uiteindelijk van een sterke tegenstander. Het seizoen begon sterk, met een snelle, belangrijke overwinning tegen Stukkenjagers 2 en een van de twee halfjes tegen UVS. Daarna ging het helaas een paar keer mis. Desondanks heeft hij mede bijgedragen aan verdiende matchpunten, waardoor zijn bijdrage belangrijk was voor het team.

Ikzelf mocht van mezelf eens een keer op bord zeven spelen afgelopen zaterdag. Ik koos voor een rustige opzet, waarbij ik dacht een klein plusje te hebben. Dit had ik op één bepaald moment kunnen krijgen volgens nadere analyse, maar voor de rest berustte dit op een fantasie. Mijn tegenstander nam na een slechte zet het initiatief over, maar blunderde pardoes een stuk weg.

Aan bord acht zat, zoals wel vaker dit seizoen, Piet. Vaak tekent hij daar voor belangrijke punten aan en zo ook zaterdag. Piet heeft een wisselvallig seizoen achter de rug: eerst opende hij met 2,5 uit 3, waarna hij een tegen een aantal nullen op rij aanliep. Zaterdag eindigde hij alsnog met een punt op een belangrijk moment. Zijn andere punten droegen uiteindelijk ook bij aan cruciale matchpunten.

Pierre was er zaterdag niet bij, maar ook hij haalde een aantal puntjes binnen die later van belang bleken. Dit was waarschijnlijk het verhaal van het team: het aantal bordpunten dat we behaalden was laag, maar ze werden op zeer efficiënte wijze binnengesleept, waardoor we ons veilig hebben kunnen spelen. Omdat ik zelf als teamleider teamtopscoorder werd, heb ik besloten dat het verstandig is om op je hoogtepunt te stoppen. Voor volgend jaar mag het tweede een andere teamleider zoeken. Als verkooppraatje kan ik erbij vermelden dat dit team niet voor grote problemen zal zorgen, want alle teamleden zijn vrijwel altijd beschikbaar geweest. Iedereen dus hartelijk bedankt voor de inzet dit seizoen!

4 comments to Dordrecht – HMC Calder 2

 • Matthijs

  Goed gedaan HMC Calder 2! Verliezen wanneer het kan en punten maken wanneer het moet.

 • Eric Merx

  Proficiat heren van het tweede en goed om te zien dat er in de laatste ronden zoveel externe verslagen zijn ingeleverd. Dit heb ik de laatste tijd jammer genoeg vaak gemist. Ik lees ze meestal allemaal en speel eventuele partijen graag na.

  Eric Merx

 • Mari

  Ik kan mij helemaal vinden in de woorden van Eric.
  Ook ik heb de verslagen van sommige teams node gemist.
  Ik hoop dan ook, dat het volgend seizoen wat dit betreft anders wordt.
  Zij kunnen een voorbeeld nemen aan Matthijs, Joris en Koos.
  Genoemde heren worden oprecht hartelijk bedankt voor hun lezenswaardige pennenvruchten aangaande de externe wedstrijden!

  Groeten.

 • […] lang mee om het kampioenschap maar moest uiteindelijk berusten in de 4de plek. -HMC Calder 2 handhaafde zich knap in de 2de […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>