HMC4 – Het Kasteel1: 4-4

Thuis tegen het Kasteel uit Grave. Fred Slikboer viel in voor Theo die ziek was.

Het eerste klaar was Mari aan bord 3. Het was een rustige partij zonder veel vuurwerk die in een vredige remise eindigde.

Aan bord 8 speelde Fred een mooie partij. Hij offerde een pion en zette met toren en loper een beslissende koningsaanval op.

Bart ging aan bord 6 voor de schoonheidsprijs van de dag. Hij zette met een ijzersterke doorgeschoven pion op e6 zijn tegenstander helemaal vast en kon op verscheidene manieren de partij naar een verdiende winst voeren. Helaas verloor hij even de concentratie, zag bij de afwikkeling een kleine finesse over het hoofd, en geraakte in een verloren eindspel van loper tegen toren.

Eric aan bord 4 kwam met enig ruimtelijk overwicht op de damevleugel uit de opening. Echter het evenwicht werd op geen moment doorbroken en  de partij eindigde in een kalme remise.

Zelf kreeg ik met de zwarte stukken een onregelmatige opening voorgeschoteld. Mijn tegenstander was duidelijk uit op een gelijkspel want hij ruilde zo veel mogelijk stukken af tot twee maal toe begeleid door een remiseaanbod. De massale stukkenruil ging echter ten koste van zijn pionnenstructuur hetgeen mij een duidelijk voordeel gaf in het ontstane toreneindspel. Ondanks pionwinst viel het nog niet mee om het eindspel tot winst te voeren en waarschijnlijk heeft mijn tegenstander na een onachtzame zet van mij (koning naar de h-lijn i.pv. de f-lijn) een goede kans op remise gemist. Hierna kon ik tot promotie komen en de partij binnen halen.

Peter aan bord 7 was na afloop niet tevreden over zijn spel. Hij speelde de opening als “een dweil” en verloor een pion. Vanaf dat moment ging hij pas goed spelen en wist het ontstane toreneindspel  naar remise te voeren.

Henk aan bord 2 speelde een goede aanvalspartij en kreeg de overhand met een sterk pionnenfront  op e5 en f4. Zijn tegenstander bleef zich echter rustig verdedigen en het lukte Henk niet om een beslissende doorbraak te forceren. Ondertussen was zijn aanvalsspel wel ten koste gegaan van 2 pionnen achterstand die hem in het ontstane eindspel uiteindelijk de das omdeden.

Met nog maar één partij te gaan stond het gelijk en Chiel aan bord 1 had het moeilijk. Hij speelde tegen een sterke 1900 + speler die tot dan een tussenscore had van 100 % (6 uit 6!)  en was met een pion achterstand het loper (Chiel) tegen paard eindspel ingegaan. Zijn tegenstander ging erg lang door met het zoeken naar een winstvoering echter Chiel hield koelbloedig en bekwaam stand. Toen zijn tegenstander, na de vele vergeefse pogingen,  zelfs nog in tijdnood dreigde te geraken gaf hij de winstpogingen eindelijk op en was het gelijkspel een feit.

We kunnen terugkijken op een geslaagd seizoen waarbij Chiel aan bord 1 met 5½ uit 7 en een TPR van 1949 onze topscoorder is geworden.

Koos Hendriks.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>