Nostradamus

Op een druilerige septembermorgen slingert een jolige diskjockey de tophit van
Gerard Cox “Het is weer voorbij die mooie zomer” de ether in. Automatisch dwalen mijn gedachten af naar die zonnige zondagmiddag in het pittoreske Bokhoven.
Op het Driekoningenplein wordt die dag een gezellige rommelmarkt gehouden. Het is bijzonder druk. Iedereen is naarstig op zoek naar dat ene waardevolle schilderijtje of die zeldzame antieke vaas. Bij het bekende tv-programma “Tussen Kunst en Kitsch” willen de op geldbeluste koopjesjagers dolgraag horen dat ze voor een habbekrats een bijzondere aankoop hebben gedaan.
Een slechtziende boer uit Hedel wil graag een stier kopen. De sukkel heeft niet in de gaten, dat het beest op een sokkel staat. Door handjeklap heb ik het beest verkocht voor het schappelijke prijsje van tien euro, op voorwaarde dat hij zelf het transport regelt.
In een schaduwrijk uithoekje van het plein ontwaar ik plots een man in een lang gewaad met een wilde haardos en een baard van een jaar of drie. Hij stinkt een uur in de wind.
Toch waag ik een poging om bij hem te komen. Hij heeft zijn koopwaar op een smerig tafeltje uitgestald. Het ontgaat hem niet, dat mijn oog is gevallen op een boek van Nostradamus met een smoezelige kaft.
“Ik voorspel” lispelt de man met een tandeloze mond, “dat u dit boek koopt!”.
“ Jazeker”, antwoord ik ad rem, “maar staat er in uw voorspelling ook bij, dat ik het boek meeneem voor de helft van de prijs?
“ Nee, dat niet, maar dat valt te regelen”, murmelt hij.
Trots op mijn handelsgeest en met Nostradamus onder mijn arm verlaat ik in opperbeste stemming de rommelmarkt. In mijn ooghoek zie ik de boer uit Hedel onder grote publieke belangstelling verwoede pogingen ondernemen om de pas aangekochte stier op een aanhangwagentje te laden. Voor mij een reden te meer om de pas te versnellen.
Thuisgekomen verwijder ik het vuil inclusief een boekenwurm van de kaft.
Na deze grondige schoonmaakbeurt is het hoog tijd om wat te lezen.
Uitgebreid wordt de levensloop van de Franse ziener beschreven, die in 1503 in Saint Remy de Provence, een dorpje in het zuiden van Frankrijk, het levenslicht ziet.
Over zijn jeugdjaren is weinig bekend. Hij is bij zijn grootvader van moeders kant opgegroeid. Mijn inschatting is dat de kleine Michel (ja, na een paar bladzijden mag ik hem al bij zijn voornaam noemen) in dit huis zijn eerste voorspelling doet. Ik vermoed dat het kleine baasje op een goede dag een paar eieren op de keukenvloer kapot heeft laten vallen. In plaats van de rotzooi op te ruimen, gaat hij naar de woonkamer en zegt tegen opa:
“Ik voorspel dat u vandaag een flinke smak tegen de grond maakt.”
De voorspelling is uitgekomen! Grootvader voorspelt op zijn beurt, dat zijn kleinzoon een grote toekomst tegemoet gaat als profeet.
Posthuum haalt opa zijn gelijk als Nostradamus in 1555 het boek “Les Propheties”, publiceert. Het is een boek waarin hij in 3525 kwartrijnen evenzoveel voorspellingen doet. Een kwatrijn is een gedicht of een strofe van een gedicht van vier versregels en twee rijmklanken. Het rijmschema is meestal a-a-b-a, maar ook a-b-a-b
behoort tot de mogelijkheden. Het boek wordt tijdens zijn leven al een bestseller, maar ook heden ten dage verschijnen er nog herdrukken. Zo voorspelt hij in dichtvorm en in bedekte termen onder andere de moord op Kennedy, de grote brand van Londen, de vliegtuigaanslag op het WTC en de opkomst van Hitler. Wie een tweedehands autootje aanschaft, krijgt meestal garantie tot aan de voordeur van de garage, maar Nostradamus geeft op zijn visioenen garantie tot het jaar 3797. Hoewel de houdbaarheidsdatum van zijn beweringen nog lang niet is verstreken, zijn er talloze critici, die geen cent geven voor de prognoses van de populaire Fransman. Ieder zijn meug, zei de boer, en hij at een beurse peer. Je kunt zeggen wat je wilt, maar zijn eigen dood heeft hij in ieder geval feilloos voorspeld. Op 1 juli 1566 vertelt hij in de avonduren aan zijn secretaris dat hij hem bij zonsopkomst niet meer levend aan zou treffen. De volgende morgen treft men hem inderdaad aan met de neus kaarsrecht omhoog.

Na een paar honderd kwatrijnen gelezen te hebben sla ik vermoeid het boek dicht. Door de harde klap dwarrelt plots een vergeeld papiertje naar de grond met een handgeschreven tekst. Een bevriend grafoloog heeft mij na grondige bestudering van het handschrift medegedeeld, dat dit kwatrijn met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geschreven is door Nostradamus!
Helaas is zijn constatering door andere handschriftkundigen niet meer te verifiëren, aangezien ik tot mijn grote schrik na mijn bezoek aan de bazaar in Bokhoven helaas niet alle boekenwurmen heb verwijderd.

3526

Dromen zijn bedrog
Maar ik heb een visioen
2016 moet komen nog
HMC wordt clubkampioen

Als geboren scepticus hecht ondergetekende totaal geen waarde aan kwatrijn 3526 ,
maar toch raadt hij het bestuur aan tijdig maatregelen te treffen voor een uitbundig feest.
Nostradamus heeft het mis als hij beweert dat de wereld in zal 2012 vergaan, maar op bovenstaand visioen geeft hij nog 1 jaar garantie. Aan GM Twan Burg en de zijnen de schone taak om zijn allerlaatste voorspelling te laten uitkomen!

Succesvolle groeten,
Sjaak Mad

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>