Makkelijke overwinning voor HMC Calder 3

Door Derk-Jan Morelis

Wij speelden onze 2e wedstrijd tegen ’t Paardje. Qua rating de laagste van de poule. Wim had een grapje in de opening, die zijn tegenstander nog niet kende. En zo stond het al gelijk 1-0 voor ons.

Op bord 8 bood de tegenstander van Bert al snel zijn paardje aan voor 2 pionnen en kon ook opgeven. Hij speelde echter nog even door.

Rino was ook al snel klaar. Vanuit het Schots wist hij 2 pionnen te winnen en had goede aanvalskansen. Zijn tegenstander wachtte de aanval niet af en gaf op 2-0.

Gijs verloor een pion. Maar kreeg een remiseaanbod cadeau. Dit presentje pakte hij met beide handen aan 2 ½ – ½.

Op dat moment bood mijn tegenstander ook remise aan. Een rondje langs de velden leerde mij dat als ik het aanbod zou accepteren we daarmee de buit binnen hadden. De tegenstander van Bert zag ondertussen dat het hopeloos was geworden en gaf op 3 ½ – ½.

Ik heb lang nagedacht of ik het moest accepteren. We hadden beiden nog geen fouten gemaakt en ik had met wit een kleine voorsprong. Nadat Leon ook remise overeen was gekomen en mijn klok naar de laatste tien minuten ging, besloot ik maar eieren voor het team te kiezen 4 ½ – 1 ½. De winst was binnen.

Leon speelde een interessante partij. Hij zag helemaal over het hoofd dat zijn toren in stond. En dacht gelijk aan opgeven. Maar het “offer” bleek te kunnen. De zwarte dame had geen velden en moest een loper teruggeven om te kunnen ontsnappen. Leon was sneller ontwikkeld en had voldoende compensatie voor de kwal. Met een koningsaanval dwong hij herhaling van zetten af. Thuis zag de computer dat beide spelers hier niet op in hoefden te gaan en nog voor de volle winst konden spelen.

De laatste twee punten werden ook binnen gesleept, waardoor de eindstond

6 ½ – 1 ½ werd. Van de partij van Willem heb ik weinig meegekregen. Het ging lang gelijk op, maar meestal weet Willem dan toch nog te winnen. Zo ook vandaag.

Chiel speelde een goede partij en had een klein overwicht. Zijn tegenstander dacht met een torenoffer de kansen te keren. Hij kreeg twee vrijpionnen die naar de 6e en 7e rij konden doorlopen. Het offer was echter niet juist. Chiel was met een schitterend mataanval net iets sneller.

T HMC Calder 3 1819 ‘t Paardje 1 1564
1. Willem Blankert 1909 Kees van Noorloos 1945 1 0
2. Leon ter Beek 1865 William van den Bosch 1737 ½ ½
3. Gijs van Breukelen 1878 Marc Govers 1752 ½ ½
4. Derk-Jan Morelis 1808 René Gosens 1635 ½ ½
5. Chiel Koster 1783 Jan Diepstraten 1 0
6. Wim van Oostrum 1818 Johan Lips 1553 1 0
7. Marinus Loman 1792 Bert van Seters 1310 1 0
8. Bert Kramer 1702 Sjaan Brenders 1018 1 0

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>