Onfortuinlijke thuisnederlaag voor het 4e tegen Gardé 2.

We speelden thuis tegen het 2e van Maarheeze en traditiegetrouw was Bart, ditmaal aan het 7e bord, het eerste klaar met zijn partij. Voor het eerst sinds lange tijd had Bart een tegenstander die de aanvangsfase sneller speelde dan hemzelf. Bart kwam iets minder uit de opening en zijn tegenstander had het overwicht dankzij een actief loperpaar. Dit leidde tot pionverlies voor Bart en, na een onachtzaamheid, tot verlies van de partij toen de pluspion vrij kon doorlopen naar promotie over de a-lijn.

Jesse speelde aan bord 1 en kwam met een betere stand uit de opening. Hij trof het echter niet met zijn tegenstander die in het vervolg erg sterk spel op het bord toverde. Eerst bracht hij een stukoffer op middellange termijn om enige zetten later met een combinatie van 5 zetten diep het stuk terug te winnen en de partij. Pas na afloop tijdens de analyse bleek hoe goed hij alles had gezien. Voorwaar een prima prestatie en een eervolle nederlaag voor Jesse.

Een waar drama speelde zich af aan bord 8. Luigi had tot dan toe goed gespeeld, kwam tot pionwinst en stond er prima voor. Toen zomaar zonder enige reden gaf hij zijn dame weg. Een typisch geval van schaakblindheid. Tussenstand 0-3.

Henk aan bord 4 speelde een toren-paard eindspel nog lang door maar het evenwicht werd nooit doorbroken waarna Henk in remise moest berusten.

Theo aan bord 5 kreeg met wit een Scandinavische opening voorgeschoteld. Hij offerde zijn loper voor een sterke koningsaanval met zijn beide torens over de d- en e-lijn. Met ijzersterk vervolgspel wist hij de vijandelijke koning midden op het bord mat te zetten!

Ook goed ging het met Cees aan bord 3. Met degelijk spel wist hij eerst 1 toen 2 en uiteindelijk 3 pionnen voor te komen. Na vervolgens dameruil af te dwingen was het punt binnen.

Mari aan bord 2 wist een ruimtelijk overwicht op de damevleugel te creëren en had een actief loperpaar. Toen zijn dame op bezoek kwam bij de vijandelijke koning op g8 leek de winst binnen handbereik. Helaas wist zijn tegenstander zich ternauwernood te redden door met zijn dame eeuwig schaak af te dwingen aan de andere kant van het bord.

Eric aan bord 5 stond de hele partij in de verdrukking en een vijandelijke paardoffer op f7 zag er erg dreigend uit. Eric’s stukken stonden hopeloos vast op de achterste rij en zijn tegenstander had een ijzersterke pion vooruitgeschoven op d6 met koningsaanval. Na wederzijdse fouten eindigde de partij uiteindelijk in remise.

Wederom een nipte nederlaag met 1 punt verschil. Voorwaar een ongelukkige start van het seizoen.

Koos Hendriks.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>